Αζεντίν Αλαϊά: Στην Ελλάδα ο θρύλος της μόδας

Έχει ντύσει αστέρες της παγκόσμιας σκηνής, από τη Γκρέτα Γκάρμπο και την Τζέσσυ Νόρμαν έως τη Γκρέις Τζόουνς και τη Lady Gaga, πρώτες κυρίες όπως η Μισέλ Ομπάμα και η Κάρλα Μπρούνι, και έχει σχεδιάσει κοστούμια για παραστάσεις όπερας, όπως «Οι γάμοι του Φίγκαρο» με τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες υπό τον διάσημο μαέστρο Γκουστάβο Ντουνταμέλ. Ο Αζεντίν Αλαϊά (Azzedine Alaia), ο θρύλος της μόδας που οι fashionistas όλου του κόσμου λάτρεψαν για τα υπερ- εφαρμοστά φορέματά του, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα ως προσκεκλημένος του Megaron Plus, την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου (ώρα έναρξης της εκδήλωσης 19:00).

Ο Γαλλοτυνήσιος δημιουργός θα συνομιλήσει με τον λογοτέχνη, εικαστικό και καθηγητή Φιλοσοφίας της Τέχνης, Δημοσθένη Δαββέτα, με θέμα «Κρίση και δημιουργία». Οι δύο συνομιλητές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στα ζητήματα της μόδας, της κρίσης και της δημιουργίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Οραματιστής, ασυμβίβαστος, επιλεκτικός και φειδωλός σε δηλώσεις, ο Aζεντίν Αλαϊά δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποιον από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που κυριαρχούν στον χώρο της υψηλής ραπτικής. Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Σαγιάρ, ιστορικό μόδας και διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως του Παρισιού, ο Αλαϊά είναι «ο τελευταίος μεγάλος couturier, ένας πραγματικός μόδιστρος με την αυστηρή έννοια».

Ο Αλαϊά υπογραμμίζει ότι είναι προπαντός μόδιστρος και «σίγουρα όχι στιλίστας», ένας σχεδιαστής μόδας που αντιμετωπίζει τις δημιουργίες του σαν γλυπτά (σπούδασε γλυπτική στην Τυνησία), τις οποίες προσαρμόζει ο ίδιος στα σώματα των μοντέλων του. Απόφοιτος του Ανωτέρου Ινστιτούτου Καλών Τεχνών της Τύνιδας, ο Αλαϊά μετεγκαταστάθηκε στο Παρίσι προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950, μετά το τέλος του γαλλο- αλγερινού πολέμου, όπου, κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης καριέρας του, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλους οίκους μόδας (Christian Dior, Guy Laroche, Thierry Mugler κ.ά.).

Το 1984 τιμήθηκε με το «Όσκαρ της μόδας» και βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Designer της Χρονιάς. Το 2008, το γαλλικό κράτος τον τίμησε με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων αρχίζει στις 17:30.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Η σύνδεση θα είναι εφικτή την ίδια μέρα της εκδήλωσης μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).