Μπαγκλαντές: Νέος χώρος αφιερωμένος στις παραστατικές τέχνες

Το Μπαγκλαντές αποτελεί έναν νέο χώρο, στο κέντρο της Αθήνας, αφιερωμένο στις παραστατικές τέχνες.

Τρεις φίλοι –σκηνοθέτες και ηθοποιοί-, η Βάσω Καμαράτου, ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε ένα εγχείρημα αυτοδιαχείρισης ενός χώρου ανοιχτού στον πειραματισμό, την τόλμη, την καλλιτεχνική ελευθερία.

Το Μπαγκλαντές είναι ένα υπόγειο στην οδό Χαλκοκονδύλη 35, πίσω από την Ομόνοια, σε μια δύσκολη και υποβαθμισμένη περιοχή, στην καρδιά της Αθήνας. Μακριά από τις «εκ των άνω» λογικές gentrification μεγάλης ή μικρής κλίμακας που κατά καιρούς επιχειρούνται στο πολύπαθο κέντρο της πόλης από διάφορους φορείς, η συγκεκριμένη προσπάθεια έγκειται απλά στο να υπάρχει δημιουργία στο μητροπολιτικό κέντρο, διότι αυτό πάντα αποτελούσε και αποτελεί την κύρια πηγή της έμπνευσης όλων.

Το Μπαγκλαντές έχει ήδη μια μικρή ιστορία που μας αρέσει: για κάποιο διάστημα μαζευόντουσαν εκεί μέλη της μπαγκλαντεσιανής κοινότητας της Αθήνας και οργάνωναν εκδηλώσεις, κυρίως έπαιζαν μουσική και τραγούδια από τον τόπο τους. Τα ίχνη τους (αφίσες, μικρές αρχιτεκτονικές επεμβάσεις) διατηρούνται ακόμη στο χώρο και είναι αυτά που μας οδήγησαν στην επιλογή του ονόματος.

Έχοντας πίσω την σημαντική και πολυεπίπεδη εμπειρία του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ (ο Κώστας Κουτσολέλος και ο Βασίλης Νούλας είναι μέλη της Κίνησης Μαβίλη, της ομάδας που ξεκίνησε την ενεργοποίηση του ΕΜΠΡΟΣ το 2011, και η Βάσω Καμαράτουήταν εξ αρχής αρωγός και συνοδοιπόρος στην περιπέτεια του ΕΜΠΡΟΣ) εγκαινιάζεται τώρα με ενθουσιασμό ένα νέο πείραμα συνεργασίας – αυτοδιαχείρισης – δημιουργίας που φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ζωντανό εναλλακτικό πόλο συσπείρωσης γύρω από την περφόρμανς.

Το Μπαγκλαντές ανοίγει την Κυριακή 19 Οκτωβρίου με τις «Ωδές στον πρίγκιπα», μια περφόρμανς από την ομάδα NovaMelancholia.

Χαλκοκονδύλη 35, 6985790834