Αφιέρωμα στο Χαλάνδρι, λόγοι να επιστρέφεις ξανά και ξανά

Βάζουμε στο μικροσκόπιο το «κέντρο» των βορείων προαστίων & βρίσκουμε λόγους που μας κάνουν να ξαναγυρνάμε (Μέρος Ι)

Είναι ο μεγαλύτερος δήμος των βορείων προαστίων και μια από τις πιο ζωντανές περιοχές της Αθήνας, οι αφίξεις που είτε αφορούν το φαγητό είτε το δίδυμο καφέ - ποτό διαδέχονται η μία την άλλη, το target group του είναι ευρύ και ευέλικτο, ενώ σταθερά εδώ και (περισσότερο από) μία τετραετία, το Χαλάνδρι, αποδεικνύει πως "κάτι" έχει να πει μιας και μένει στο προσκήνιο.

Γράφει η Νάντια Μασσαχού

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το ότι σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους έχεις άπειρες επιλογές για όλα τα γούστα, ενώ είναι σημαντικό το γεγονός πως φιλοξενεί επιχειρήσεις που διακρίνονται και για την ποιότητα ή και το διαφορετικό concept.

Επίσης το Χαλάνδρι, ήδη από τα πρώτα στέκια του κάπου στις αρχές του 2010 έδειξε πως είναι ένα βόρειο προάστιο με προσωπικότητα κέντρου. Κι αυτό εξ'αρχής το έκανε ελκυστικό ακόμη κι όταν ακολούθησαν παρόμοια δείγματα κοντινών περιοχών. Δεν αγαπά τα "στημένα", γουστάρει τα ψαγμένα concept ιδίως σε ό,τι αφορά τη διακόσμηση, κι όσο mainstream κι αν (θέλοντας και μη) γίνεται, σε σημεία κατορθώνει να ξεχωρίζει στο τέλος ως case study. Σεργιανίσαμε ξανά στους δρόμους του, επισκεφτήκαμε παλιά και νέα στέκια και συγκεντρώσαμε το δικό μας ...λόγο που θα μας κάνει να επιστρέφουμε.

Στο πρώτο μέρος αυτού του αφιερώματος καταλήγουμε σε 8 στέκια για την διασκέδασή μας, ενώ στο δεύτερο καταλήγουμε στα αγαπημένα μας για φαγητό.

Τα all day που μας αρέσουν

  • Big Mouth

Παραμονή πρωτοχρονιάς στην οδό Γυφτοπούλου ανοίγει, στο σημείο του θρυλικού Blue Bar που "μεγάλωσε" γενιές και γενιές, το Big Mouth, διατηρώντας κάποιες αναφορές του παλιού χώρου που αγαπήθηκε πολύ. Το all day στέκι διαθέτει δύο ορόφους και μια ταράτσα που σε λίγο καιρό θα λειτουργήσει για να πίνουμε το ποτό μας αφ'υψηλού.

Στην είσοδό του υπάρχουν εξωτερικά τραπεζάκια που είναι ό,τι πρέπει για ένα ηλιόλουστο πρωινό γεύμα, ο πολύχρωμος πρώτος όροφος με σαφή προτίμηση στο μπλε εκπέμπει χαρούμενα vibes, ενώ στον πρώτο ένα jazz bar που ανοίγει μόνο κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ μας μυεί σε μαύρες μουσικές με το σκηνικό να αλλάζει τελείως.

Στην ουσία το Big Mouth είναι 3 χώροι (κάτω, πάνω όροφος και ταράτσα) με διαφορετικό χαρακτήρα μεταξύ τους και κοινό γνώμονα την cult ατμόσφαιρα, καθώς και το σταθερό μενού που εκπροσωπεί την σύγχρονη ιταλική κουζίνα και την cocktail list που είναι επιμελημένη από τη Bar Philosophy. Ακούμε πως η focaccia του σεφ Eneo Kamenikou είναι ένα από τα must του καταλόγου και παράλληλα ανυπομονούμε για το opening της ταράτσας για νύχτες χαλάρωσης "κοιτώντας τα αστέρια".

Info

Γρ. Γυφτοπούλου 8, Χαλάνδρι, τηλ. 2106815505, fb page: Big Mouth

  • Theory Bar and More

Πριν 3 χρόνια ακριβώς, σε μια στοά στο κέντρο του Χαλανδρίου, γεννήθηκε το Theory Bar and More και εδραίωσε στην περιοχή την έννοια του all day long που παντρεύει καφέ, cocktails και φαγητό. Βρισκόμαστε, στην οδό Πλάτωνος και τον αριθμό 14, που υπήρξε και έμπνευση για την ονομασία του και για την ακρίβεια βρισκόμαστε σε ένα από τα πιο επιτυχημένα και σταθερά εξελισσόμενα spot της περιοχής με κόσμο που το κρατά κατάμεστο όλες τις ώρες της ημέρας.

Οι ιδιοκτήτες, Λευτέρης Γεωργόπουλος, Θανάσης Τσουνάκας και Γιώργος Καίσαρης είναι κολλητοί πολύ πριν δημιουργήσουν το Theory κι από ό,τι φαίνεται το μετέδωσαν σε κάθε κομμάτι της επιχείρησής που αναβλύζει good vibes.

Ο χώρος θυμίζει μοντέρνο φιλικό σπίτι με αυλή, το κεντρικό τεράστιο τραπέζι προκαλεί την παρεϊστικη διάθεση, το μπαρ με το χαρακτηριστικό πολύχρωμο πλακάκι καλεί για happy coktails, ενώ ο εξωτερικός κήπος ιδίως όταν ανοίγει ο καιρός είναι όνειρο.

Ξεκινάμε με το κεφάλαιο "πρωινό", που εδώ είναι πλούσιο, θρεπτικό και δεν σε κάνει να βαριέσαι ποτέ. Γαλλικό (κέικ, κρουασάν, μαρμελάδες, πραλίνες, μπισκότα, donuts, φρέσκος χυμός ή καφές), Αμερικάνικο (αυγά, λουκάνικα, μπέικον, τυριά, αλλαντικά, σαλάτα, φρέσκος χυμός ή καφές), Μεσογειακό (γιαούρτι με φρέσκα φρούτα, πίτα ημέρας, αυγοφέτες, μαρμελάδες μέλι, φρέσκος χυμός ή καφές), και Δροσερό (Γιαούρτι με μέλι, καρύδια ή φρούτα) συνθέτουν την breakfast τετραλογία σου.

Ο κατάλογος φυσικά περιλαμβάνει κι άλλες γευστικές προτάσεις με τον Παναγιώτη Καζά να έχει δημιουργήσει ένα casual menu που σε κάνει φανατικό του.

Σειρά έχει ο καφές, που είναι Antica Tostatura Triestina, και τα cocktails που ανεβάζουν τον πήχη της περιοχής. Στη μπάρα του συναντάμε τους, Μανώλη Λυκιαρδόπουλο, Γιώργο Μπάγκο, Λορέττα Τόσκα, Γιώργο Δραγάζη και Αλέξη Συμωνίδη, που μας φτιάχνουν τη διάθεση και μας ιντριγκάρουν με τις προτάσεις τους.

Δοκιμάζουμε κλασικά, signature, ενώ μας έχει κερδίσει η κατηγορία classic & tonic που στην ουσία αφορά κλασσικά cocktails αναμειγμένα με tonic three cents, καθώς και το 4 elements negroni μια πρόταση του Μανώλη Λυκαρδόπουλου αποτελούμενη από τέσσερα negroni που συνωμοτούν με τα τέσσερα στοιχεία της φύσης -φωτιά, νερό, αέρα, γη.

Η μουσική συμβαδίζει όλα τα παραπάνω και η επόμενη ερώτηση είναι "Πάμε Theory;".

Info

Πλάτωνος 14, Χαλάνδρι, τηλ. 2106801633, www.theorybar.gr, facebook page: Theory Bar&More

  • Μελούκ

Λουκουμάδες με cocktails. Όταν το πρωτοακούσαμε πριν περίπου 4 χρόνια παραξενευτήκαμε, όμως η ομάδα του Μελούκ ήταν πολύ σίγουρη για το πρωτότυπό της concept, και καλά έκανε μιας και κατόρθωσε να το συμπεριλάβει στα πιο ιδιαίτερα και επιτυχημένα spots του Χαλανδρίου.

Το συναντάμε στην οδό Κολοκοτρώνη σε έναν χώρο με vintage διάθεση και βιομηχανικές επιρροές, που καλύπτει κάθε διάθεση αφού διαθέτει έναν ήρεμο πάνω όροφο, τον βασικό του όροφο με το μπαρ και εξωτερικά τραπεζάκια που είναι ό,τι πρέπει από εδώ και στο εξής που ανοίγει ο καιρός.

Ο κατάλογος εδώ είναι μακρύς και εστιάζει σε αλμυρούς και γλυκούς λουκουμάδες που ξεχωρίζουν για την μεστή τους γεύση και την ποικιλία στην επιλογή, καθώς και από cocktails που έχουν ως βάση τους ελληνικά προϊόντα, όπως η μαστίχα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεις straight ποτά ή κάποια κλασσικά cocktails, όμως βλέποντας το "μενού" θα καταλάβεις πως εδώ η εμπειρία σου είναι να απολαύσεις τους λουκουμάδες της επιλογής σου, συνοδεία ενός (greek style) cocktail.

Τολμώ να πω πως το concept αυτό θα μπορούσα άνετα να το φανταστώ στο Λονδίνο, ωστόσο μαθαίνω πως δεν είναι απίθανο αρχικά να αποκτά "αδερφάκι" στο κέντρο.

Μάθε περισσότερα για το Μελούκ

  • Dos Agaves

Το όνομά του σημαίνει δύο αγαύες και αν αγαπάς την tequilla το αγαπάς και το κάνεις στέκι σου. Πρωτοάνοιξε στο κέντρο στην οδό Αβραμιώτου όπου κι έκλεισε πριν κάποιους μήνες και παράλληλα από τον Ιούνιο του 2015 οι βόρειοι το βρίσκουμε και στο Χαλάνδρι. Σε ένα μικρό εμπορικό επί της πολυσύχναστης Παπανδρέου συναντάται ο δεύτερος "ναός" της τεκίλας, που φέρει το ίδιο όνομα και την ίδια φιλοσοφία με τον πρώτο.

Ο χώρος είναι μικρός, λιτός και φιλικός, ωστόσο διαθέτει εξωτερική αυλή και άκρως χαλαρή ατμόσφαιρα. Ακολουθώντας, λοιπόν, με πίστη την "συνταγή" που το έκανε να ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού αλλά και έμαθε στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας πώς να πίνουν το συγκεκριμένο ποτό που παρασκευάζεται από την αγαύη (η ουσία από τον κάκτο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή της τεκίλας), το Dos Agaves στο Χαλάνδρι σερβίρει εκπληκτικά cocktails, καλή τεκίλα και μεσκάλ και αποτελεί ένα από τα πιο χαρούμενα place to be.

Οι πληροφορίες μας το θέλουν και πάλι downtown κοντά στο Πάσχα, όπου θα το συναντάμε σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Ανυπομονούμε!

Μάθε περισσότερα για το Dos Agaves