John Cage:Ποιος είναι & γιατί να δεις το αφιέρωμα

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών αποφάσισε να τιμήσει φέτος τον κορυφαίο αυτό καλλιτέχνη με ένα διήμερο αφιέρωμα στις 23 και 24 Νοεμβρίου.

Γιατί να το παρακολουθήσεις; Ρίξε μια ματιά στο βιογραφικό αυτού του ανθρώπου και θα καταλάβεις…

- Ο John Cage ήταν πειραματιστής συνθέτης και θεωρητικός της μουσικής, φιλόσοφος, ποιητής, εικαστικός, καλλιτέχνης, χαράκτης, αλλά και ερασιτέχνης μελετητής, ακόμα και… συλλέκτης μανιταριών!

- Θεωρείτε ένας από τους πρωτεργάτες της “μουσικής του τυχαίου” (του λεγόμενου αλεατορισμού), της ηλεκτρονικής μουσικής καθώς και της αντισυμβατικής χρήσης των μουσικών οργάνων.

- Οι κριτικοί μιλούν για έναν από τους σημαντικότερους αμερικανούς συνθέτες του 20ου αιώνα, ενώ μέσα από τη συνεργασία του με τον χορογράφο Μερς Κάνιγχαμ, ο οποίος υπήρξε και σύντροφός του για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, κατάφερε να καταξιωθεί και στην ανάπτυξη του μοντέρνου χορού.

- Μία από τις γνωστότερες δημιουργίες του είναι το “4’33” (1952) το οποίο εκτελείται χωρίς να παιχτεί ούτε μία νότα! Σκοπός του σύμφωνα με τον Cage, είναι να εκληφθεί ως οι ήχοι του περιβάλλοντος που μπορούν να ακούσουν οι θεατές, παρά ως 4 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα πλήρους σιωπής. Σαφώς, το συγκεκριμένο κομμάτι υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες συνθέσεις του 20ου αιώνα.

Έτσι, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου ο πιανίστας Νίκος Λαάρης θα σε μεταφέρει στο μουσικό σύμπαν του Κέητζ, ενώ το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, από το μεσημέρι, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες σε εισάγουν στο Musicircus, μια μοναδική δημιουργική συνεύρεση που εισήγαγε ο ίδιος ο Κέητζ.

23 Νοεμβρίου: Εισιτήρια: 18 ευρώ, ώρα έναρξης: 21:00

24 Νοεμβρίου: Ελεύθερη είσοδος (με σειρά προτεραιότητας). Διάρκεια: 14:00-20:00 (σε όλους τους χώρους της Στέγης), 21:00-23:00 (Συναυλία με έργα του John Cage στη Μικρή Σκηνή της Στέγης).