200 χρόνια από τη γέννηση των Βάγκνερ και Βέρντι

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης διοργανώνει μια μοναδική συναυλία – αφιέρωμα στους Ρίχαρντ Βάγκνερ και Τζουζέπε Βέρντι.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Φιλίπ Φορζέ και με τη σύμπραξη της καταξιωμένης αμερικανίδας σοπράνο Στέφανι Φρίντ και του διεθνούς φήμης τενόρου Δημήτρη Πακσόγλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει το βαθιά συμβολικό, αντιφασιστικό, έργο του Βέρντι «Ο Ύμνος των Εθνών» (Inno dele Nazioni) που θα ακουστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στη συναυλία συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία Μαίρης Κωνσταντινίδου.

Η Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ θα πλημμυρίσει από τη σύνθεση του Βάγκνερ, το «Ειδύλλιο του Siegfried», την οποία ο συνθέτης αφιέρωσε στη γυναίκα του και πήρε αργότερα τη θέση της στην επική τετραλογία «Το Δαχτυλίδι του Νιμπελούγκεν», ενώ στα φημισμένα τραγούδια «Wesendonck Lieder» το κοινό θα παρακολουθήσει την ορχήστρα ν’ αποτυπώνει την εναλλαγή και την κορύφωση των συναισθημάτων του συνθέτη για την Mathilde, η οποία έγραψε τους στίχους που μελοποίησε ο Βάγκνερ. Στη συνέχεια θα ακουστεί μια από τις σπάνιες και ελάχιστες συμφωνίες που έγραψε ο Βέρντι για ορχήστρα, η «Συμφωνία σε ΡΕ ΜΕΙΖΟΝΑ», στην οποία διαφαίνεται η μουσική ευφυΐα του νεαρού τότε συνθέτη.

Η συναυλία θα κλείσει με το έργο του Βέρντι, «Ο Ύμνος των Εθνών» (Inno delle Nazioni), το οποίο διηύθυνε ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Αρτούρο Τοσκανίνι το 1943 με τη συμφωνική ορχήστρα του NBC για να εκφράσει την αντίθεση του στις φασιστικές δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ στις 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00.

Γενική είσοδος: 18 ευρώ