Θέατρο σκιών από την Κάρα Γουόκερ σε βίντεοκλιπ της Santigold

Το videoclip είναι ένα υπέροχο υπονοούμενο

Πόσα απρόβλεπτα μπορούν να σε συμβούν στις πρώτες θέσεις όσων παρακολουθούν επίδειξη μόδας του οίκου Gucci;

Τον περασμένο Φεβρουάριο, στο show για την κολεξιόν Φθινόπωρο-Χειμώνας του ονομαστού οίκου, η σταρ της electro-pop, Santigold έτυχε να κάθεται δίπλα στον παλιό της φίλο, τον φωτογράφο Ari Makropoulos και στην καλλιτέχνιδα Kara Walker.

«Ήταν το τέλειο ραντεβού με δύο» θυμάται η Santigold στο "The New York Times Style Magazine". «Ήμασταν μαζί όλη τη νύχτα, και στο τέλος της βραδιάς είπαν "Ας κάνουμε ένα βίντεο, μαζί. Έχουμε μια ιδέα!" και, καθώς έμπαινα στο ταξί, η Κάρα τράβηξε μια φωτογραφία μου μέσα στο σκοτάδι.»

Το αποτέλεσμα; Το videoclip για την επιτυχία «Banshee» της Santigold. Σκηνοθετημένο από τον Makropoulos, συνδυάζει γυρίσματα σε στούντιο και στον δρόμο με πρωταγωνίστρια την μουσικό, με τις τυπικές φιγούρες θεάτρου σκιών της Κάρα Γουόκερ.

«Έχω κάνει βίντεο με φιγούρες θεάτρου σκιών στο παρελθόν, αλλά ποτέ δεν είχα δημιουργήσει φιγούρα που να είναι το πορτρέτο κάποιου άλλου (εκτός του εαυτού μου)» εξομολογείται η Κάρα. «Είναι εδώ και κάποια χρόνια, αλλά το τελευταίο βίντεο που είχα κάνει έδειχνε μια φιγούρα που την βασάνιζαν και την έκαιγαν, άρα αυτό το βίντεο είναι λίγο πιο κεφάτο» γελάει.

H Γουόκερ συχνά προκαλεί με τη δουλειά της, καθώς σκύβει πάνω από την οδυνηρή ιστορία του ρατσισμού στις ΗΠΑ. Ο πίνακάς της «Ιδανικά, η ηθική καμπύλη της ιστορίας γέρνει προς τη δικαιοσύνη, αλλά συχνά στρέφεται προς τη βαρβαρότητα, τον σαδισμό και το ανεξέλεγκτο χάος» έδωσε λαβή για ζωηρές συζητήσεις: Σε ένα χάος που θυμίζει την «Γκουέρνικα» του Πικάσο, ένας καιόμενος σταυρός, ο Πρόεδρος Ομπάμα στο πόντιο, εικόνες αγώνα και κακομεταχείρισης σε καθεστώς δουλείας, το κεφάλι μιας μαύρης να ωθείται βίαια προς τα λαγόνια ενός λευκού. Δεν ήταν όλοι ευχαριστημένοι, όταν εκτέθηκε ο πίνακας για πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο του 2012.

Για τον προσεκτικό παρατηρητή, στην καινούργια της δουλειά, η Γουόκερ δεν απομακρύνεται πολύ από τα ενδιαφέροντά της. Απλά, εδώ δεν είναι προφανής.

Το videoclip είναι ένα υπέροχο υπονοούμενο.