Ελεύθεροι Πολιορκημένοι: Μια και μοναδική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής

Το εμβληματικό και επίκαιρο μουσικό έργο του "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι" σε ποίηση του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού, παρουσιάζει και διευθύνει ο σπουδαίος συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, παραμονές της επετείου της 25ης Μαρτίου, την Κυριακή 22 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

"Το έργο παίζεται για 60ή φορά. Έχει παιχτεί σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και τώρα, μάλιστα, ετοιμάζουμε να παιχτεί και σε 12 πανεπιστήμια στην Αμερική" ανέφερε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

Αυτή η εκτέλεση του έργου που θα ακούσει το κοινό στις 22 Μαρτίου, βασίζεται στη νέα ενορχήστρωση την οποία έκανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος τη δεκαετία του '80 για συμφωνική ορχήστρα με τη συμμετοχή των ελληνικών οργάνων (λαούτο, σαντούρι, νταούλι) αλλά και στη σημερινή επιμέρους επεξεργασία όλου του μουσικού έργου. Η επιλογή των στίχων, η τοποθέτηση των τριών ποιητικών σχεδιασμάτων, η επιλογή των κειμένων, οι συνδυασμοί και οι συζεύξεις αποσπασμάτων και ποιητικών φράσεων του ποιητή έγιναν από τον ίδιο τον συνθέτη.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος άρχισε να συνθέτει προσεγγίζοντας τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" του Διονυσίου Σολωμού από τη δεκαετία του '60. Σταμάτησε για ένα διάστημα και το 1968 συνέχισε τη σύνθεση για αρκετό καιρό και στα τρία σχεδιάσματα.

"Το έργο είναι επίκαιρο… Έκανα 14 χρόνια για τη σύνθεσή του. Ο Διονύσιος Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους" αλλά από μία πηγή που μου έδωσε ο Λίνος Πολίτης, φανερώνει ότι το έργο είχε τελειώσει και αυτοί που θα το διάβαζαν θα το καταλάβαιναν έτσι όπως είναι… " σημείωσε ο συνθέτης.

"Σήμερα, στην πιο δύσκολη εποχή, είμαστε πολιορκημένοι όλοι μας από την υποτέλεια, είμαστε πολιορκημένοι από την έλλειψη φαντασίας, από κάποιους που θέλουν να μην ξεχωρίζουμε το ψέμα από την αλήθεια… Ο Σολωμός ήταν ελεύθερος, Έλληνας πραγματικός…" πρόσθεσε.

Στην παράσταση συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Vassilikos, ο βαρύτονος Κωστής Κωνσταντάρας, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ως αφηγήτρια, η χορωδία "ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ" και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΝΕΡΙΤ.

"Η δική μας γενιά μεγάλωσε με τις μεγάλες ιδέες και τα μεγάλα έργα. Πιστεύω ότι οι νεότερες γενιές καλλιτεχνών, είτε ηθοποιών, είτε μουσικών, πρέπει να επαναλαμβάνουν με επιμονή τα κλασικά αυτά εμβληματικά έργα γιατί αυτά αποτελούν την περιουσία του ελληνικού λαού… Έτσι γίνεται στη μουσική, στο θέατρο, στην τέχνη. Αλίμονο αν διαρρηγνύαμε τις επαφές μας με το παρελθόν" τόνισε ο Γιώργος Νταλάρας.

Αυτό το έργο αντανακλά διαχρονικά τα αιτήματα αξιοπρέπειας και ελευθερίας, τα οποία τόσο απασχολούν και στις μέρες μας. Ο συνθέτης θεωρεί ότι σήμερα το έργο εστιάζεται αφενός σε τρεις σημαίνουσες λέξεις που εκφράζονται ως συλλαλητήριο "Λόγο, Έργο, Νόημα" και αφετέρου "στην εμπέδωση του ορίζοντα της τέχνης, ώστε να κρατήσουμε ό,τι είναι ζωντανό και χρήσιμο για να πορευτούμε στο εκσυγχρονισμένο μέλλον".

Για τη σπουδαιότητα του έργου αλλά και τη σημασία του στο σήμερα, μίλησε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: "Το σπουδαίο αυτό έργο είναι πιο επίκαιρο και αναγκαίο, από ποτέ, στις μέρες μας. Πιστεύω ότι αυτό το έργο προβάλλει το ηθικό μεγαλείο της ελληνικής φυλής, την αντίσταση στη φυσική βία, σε όλους τους πειρασμούς που τόσο γλυκά προβάλλει στους πολιορκημένους η φύση, ο έρωτας, η μητρική αγάπη, η άνοιξη… Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι βρήκαν το ηθικό μεγαλείο να τα καταπολεμήσουν όλα αυτά και να βγουν με αυτοθυσία στην ηρωική αυτή έξοδο, αποκτώντας την τεράστια πνευματική ελευθερία που είναι η υπέρτατη αρετή. Μία αξία που γνωρίζουμε εμείς οι Έλληνες και μας έχει παραδοθεί από την ιστορία μας, από τους προγόνους μας και είναι μία αρετή που καλούμαστε να ξαναβρούμε και να συναντηθούμε μαζί της σε αυτές τις δύσκολες εποχές".

Η ιδέα γι' αυτή την παράσταση, όπως ανέφερε και ο συνθέτης, ανήκει στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο, ο οποίος την είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν και του άρεσε πολύ. Άλλωστε, τα έσοδα θα διατεθούν για τη σίτιση παιδιών οικονομικά αδύναμων οικογενειών του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών "Αποστολή".

Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 15 ευρώ στη Γ' ζώνη και 10 ευρώ περιορισμένες θέσεις για φοιτητές και ανέργους, ενώ φτάνουν τα 48 ευρώ για τη διακεκριμένη ζώνη.