Μένω σπίτι και καλλιεργώ πιπεράτα λαχανικά

Από την Κατερίνα Μαραγκού

Επειδή θέλουμε οι σαλάτες μας να είναι πάντα γευστικές, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πάντα τα απαραίτητα λαχανικά στο ψυγείο μας, έφτασε η ώρα να τα βάλουμε στο μπαλκόνι μας.

Αντίδι

Υπάρχουν δύο είδη αντιδιού, αυτό με τα σγουρά φύλλα και εκείνο με τα επίπεδα. Και τα δύο έχουν ελαφρώς πικρή γεύση, η οποία όμως δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά στη σαλάτα μας. Το αντίδι προτιμάει γόνιμο έδαφος, με καλή στράγγιση και ηλιόλουστη θέση. Από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη εποχή για την σπορά του συγκεκριμένου λαχανικού, ενώ από αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού ξεκινάει η συγκομιδή του.

Κάρδαμο

Το Κάρδαμο μπορείτε να το φυτέψετε σε γλάστρα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Επειδή όμως είναι τροπικό φυτό θα πρέπει να τοποθετήσετε τη γλάστρα σε σημείο σκιερό και να φροντίζετε να έχει πάντα υγρασία το χώμα μέσα στο οποίο το έχετε φυτεύσει. Στο κρύο δεν θα αντέξει για πολύ, οπότε καλύτερα να το βάλετε μέσα στο σπίτι σας, ενώ θα πρέπει να θυμάστε να ψεκάζετε με νερό τα φύλλα του.

Νεροκάρδαμο

Για να το φυτέψετε βάλτε ένα κλαρί σε βαζάκι με νερό για να βγάλει ρίζες. Στη συνέχεια φυτέψτε το σε βάθος 5 εκατοστών μέσα σε χώμα κορεσμένο με νερό. Να θυμάστε ότι θέλει πάντα καλό πότισμα και ότι προτιμάει την σκιά.

Ρόκα

Φυτέψτε σπόρους ρόκας σε μια μεγάλη ζαρτινιέρα σε βάθος περίπου 0,5 εκατοστών σε υγρό χώμα και με απόσταση 10 εκατοστών μεταξύ τους. Καλύψτε τους σπόρους με ψιλοκοσκινισμένο χώμα και πιέστε ελαφρώς. Προτιμήστε να τοποθετήσετε τη ζαρντινιέρα σε ένα σημείο του μπαλκονιού σας που δεν το βλέπει πάντα ο ήλιος και προστατεύστε το φυτό κάθε φορά που έχει δυνατό άνεμο.

Χρήσιμες πληροφορίες

Το χώμα πρέπει να είναι υγρό κατά την σπορά αυτών των φυτών. Έχουν ανάγκη από τακτικό πότισμα τις ξηρές περιόδους, ενώ το νεροκάρδαμο πρέπει να είναι πάντα υγρό.

Η κατάλληλη θέση για αυτά τα φυτά είναι σε σημείο ηλιόλουστο, προστατευμένα από δυνατούς ανέμους, εκτός από το κάρδαμο και το νεροκάρδαμο που προτιμούν τη σκιά.

Πριν την σπορά, μια δόση λιπάσματος θα φροντίσει για την ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών. Σε γενικές γραμμές πάντως πρόκειται για ανθεκτικά φυτά, που δεν έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα.