Πρεμιέρα από τις Κάννες… Στο δρόμο

Ο πολυβραβευμένος βραζιλιάνος σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες (“Ημερολόγια Μοτοσικλέτας”) δημιουργεί το απόλυτο roadmovie, μεταφέροντας στον κινηματογράφο το κλασικό μυθιστόρημα “On The Road” του Τζακ Κέρουακ – το οποίο έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα από το 1957.

Πρωταγωνιστούν οι Σαμ Ράιλι (“Control”), Κρίστεν Στιούαρτ (“Το Λυκόφως”), Γκάρετ Χέντλαντ (“Tron Legacy”), Κίρστεν Ντανστ (“Μοιραία Σχέση”), Βίγκο Μόρτενσεν (“Επικίνδυνες Υποσχέσεις”) και Έιμι Άνταμς (“The Fighter”).

Λίγο μετά τη προβολή της ταινίας στις Κάννες και στις γαλλικές αίθουσες, ο Βάλτερ Σάλες προχώρησε σε νέο μοντάζ. Η καινούρια εκδοχή που είναι συντομότερη κατά 13’ προβλήθηκε στην Αμερική και σε πολλές χώρες του κόσμου. Στη χώρα μας θα προβληθεί με αυτή τη συντομευμένη κόπια των 124’ από τις 25 Ιουλίου.

Η ταινία διαδραματίζεται στα τέλη της δεκαετίας του 40’ στην Αμερική, όπου ο Σαλ Πάρανταϊς, ένας 24χρονος συγγραφέας, γνωρίζει τον Νταν Μοριάρτι, έναν 20χρονο πρώην φυλακισμένο με ευέλικτη ηθική, και την όμορφη σύζυγό του, Μέριλου. Οι τρεις τους αδιαφορούν για τα στερεότυπα και τα ταμπού της εποχής,  περνώντας τις νύχτες τους γεμάτες αλκοόλ και κάνοντας όνειρα για έναν άλλο κόσμο, ενώ μπροστά τους ανοίγεται ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ατέλειωτους αυτοκινητόδρομους των ΗΠΑ.  Ένα νοσταλγικό ταξίδι, στην εποχή της αθωότητας και των ιδανικών ξεκινάει.

Το μυθιστόρημα του Τζακ Κέρουακ μπορεί να χαρακτηριστεί ως σταθμός της λεγόμενης Beat Generation που άφησε εποχή τόσο για το περιεχόμενο όσο και το στιλ γραφής, και επηρέασε βαθιά καλλιτέχνες όπως τους Μπομπ Ντίλαν, Τομ Γουέιτς,  Ρόμπερτ Φρανκ και Χάντερ Σ. Τόμπσον. Ο Κέρουακ ολοκλήρωσε το έργο σε τρεις μόλις εβδομάδες, γράφοντας ακατάπαυστα όχι σε φύλλα αλλά σε ένα και μοναδικό ρολό χαρτιού μήκους 37 σχεδόν μέτρων, σαν να έγραφε γράμμα σ’ ένα φίλοκαι με ένα ύφος που αντικατοπτρίζει το ρευστό αυτοσχεδιασμό της τζαζ.

Ακολουθεί το trailer: