Psarokokalo: To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, επιστρέφει

To Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Psarokokalo είναι ένα ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής και για ακόμη μια χρονιά επιστρέφει προς τέρψιν των σινεφίλ της πόλης και όχι μόνο.

Από 3 έως 9 Ιουνίου λοιπόν, ταινίες από κάθε γωνιά της Γης μας περιμένουν στη Θερινή αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (κτίριο Λαίς - Ιερά Οδός 48 και Μ.Αλεξάνδρου, Κεραμεικός, Αθήνα) ενώ για πρώτη φορά θα προβάλλεται ταυτόχρονα το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα σε συνεργαζόμενους χώρους και φορείς όπως ο Κινηματογράφος Φαργκάνη στη Θεσσαλονίκη, το Κινηματοθέατρο Χώρας στην Άνδρο, ο Πολυχώρος στο Λιβάδι της Σερίφου, ο Κινηματογράφος Παλλάς της Σύρου και ο θερινός Κινηματογράφος στο πάρκο της Επάνω Σκάλας στη Μυτιλήνη.

Το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο (μυθοπλασίας, κινουμένου σχεδίου, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες). Όλες οι ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού του φεστιβάλ. Οι περισσότερες τανίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Σάντανς, Κλερμόντ Φεραντ κ.α) και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ταινίες που θα προβληθούν:

Lοις / Αυστραλία της Alexandra Schepisi, Fiction.

Γυρισμένη στην Σίφνο με την Jacki Weaver (υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία Αnimal Kingom).

Sunday 3/ Γερμανία του Jochen Kuhn, Αnimation.

Ένας μεσήλικας κανονίζει ενα blind date με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Υποψηφιότητα Γερμανίας στα Ευρωπαικά Βραβεία κινηματογράφου 2013.

Mystery / Ισπανία του Chema Garcia Ibarra, Fiction

Λένε οτι αν βάλεις το αυτί σου πίσω απο το λαιμό ενώς ανθρώπου, ακούς την Παναγία να σου μιλάει.
Υποψηφιότητα Ισπανίας στα Ευρωπαικά Βραβεία κινηματογράφου από το φεστιβάλ Βερολίνου.

In Search Of A Donkey / Ελβετία της Maria Nicollier, Fiction

Τρείς Ιάπωνες δοκιμάζουν κρέας γαιδουριού και ενθουσιάζονται. Αποφασίζουν λοιπόν να αγοράσουν ενα γάιδαρο, τον Igor. Βραβεία στα φεστιβάλ Zurich, Geneve, London και συμμετοχή σε Locarno, Rome, Kiev και αλλα 16 φεστιβάλ.

Βon Voyage / Ελβετία του Fabio Friedli, Animation

Δεκάδες μετανάστες έχουν αναρριχηθεί σε ένα κατάμεστο φορτηγό. Προορισμός τους η Ευρώπη. Όταν τελικά φτάνουν μετά από ένα κουραστικό ταξίδι, μια άλλη σκληρή πραγματικότητα τους περιμένει. Ο τρόπος που η Ευρώπη τους υποδέχεται. 14 Διεθνή Βραβεία και συμμετοχή σε περισσότερα απο 40 φεστιβάλ.

Παράλληλα θα υπάρχει και η ενότητα των Θεματικών Προβολών που περιλαμβάνει αφιερώματα σε μεγάλα διεθνη φεστιβάλ, διασημους σκηνοθέτες, καθώς και άλλες ειδικές προβολές, όπως:
Αφιέρωμα στον βραβευμένο Πορτογάλο σκηνοθέτη Joao Salaviza
(Χρυσός Φοίνικας: Φεστιβάλ Καννών 2009, Χρυσή Άρκτος: Φεστιβάλ Βερολίνου 2012) με προβολη επιλεγμενων ταινων απο τη φιλμογραφια του και ζωντανή συνομιλία μαζι του μέσω skype.Ο Joao Salaviza θα παρουσιάσει σε αποκλειστικότητα υλικό από την πρωτη μεγάλου μήκους ταινία του που τωρα βρίσκεται σε διαδικασία γυρισμάτων και θα συνομιλησει με το κοινο για το εργο του

Σύγχρονο Μεξικάνικο σινεμά.

Ενα αφιέρωμα στις σημαντικότερες μεξικανικές ταινίες των τελευταίων ετών σε συνεργασία με την πρεσβεία του Μεξικό στην Ελλάδα.

Polish waves

Μια επιλογή από σύγχρονα πολωνικά ντοκυμαντέρ σε συνεργασία με το φεστιβάλ Short waves.

Πάρτε μια πρώτη γεύση από το trailer του φεστιβάλ: