Ευρωπαίοι σκηνοθέτες VS κολοσσοί του διαδικτύου

Έκκληση υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και "μιας φιλόδοξης πολιτικής για τον Πολιτισμό"

Οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές, ανάμεσά τους ο Μίχαελ Χάνεκε (Αυστρία) ο Βιμ Βέντερς (Γερμανία), οι αδελφοί Νταρντέν (Βέλγιο), ο Στίβεν Φρίαρς (Βρετανία), ο Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία) και ο Κώστας Γαβράς (Γαλλία) υπέγραψαν σήμερα έκκληση υπέρ του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και "μιας φιλόδοξης πολιτικής για τον Πολιτισμό" απέναντι κυρίως στους κολοσσούς του Διαδικτύου.

Ενώ η επιλογή στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του 70ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών δύο ταινιών του δικτύου Netflix προκάλεσε αντιπαράθεση, οι υπογράφοντες την έκκληση εκτιμούν ότι "περισσότερο από ποτέ, η διατήρηση του εδαφικού περιορισμού των δικαιωμάτων είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς αυτή οικοδομεί και εγγυάται το υψηλό επίπεδο της χρηματοδότησης των έργων στην Ευρώπη, κυρίως για την πιο ευαίσθητη κινηματογραφία".

"Το δικαίωμα για τους δημιουργούς να μπορούν να ζουν από την τέχνη τους πρέπει επίσης να παγιώνεται και να ενισχύεται, ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να δημιουργούν. Η ένταξη κολοσσών του Διαδικτύου στην οικονομία της ευρωπαϊκής δημιουργίας είναι καθοριστική για το μέλλον του κινηματογράφου", προσθέτουν οι διάσημοι σκηνοθέτες.

Εκτιμούν ότι η "Ευρώπη πρέπει να ορίσει μια φιλοδοξία και να διασφαλίσει τους όρους ενός ανταγωνιστικού παιχνιδιού περισσότερο δίκαιου και βιώσιμου μεταξύ όλων αυτών που διανέμουν τα έργα μας".

"Το διακύβευμα είναι μεγάλο, αλλά η πρόκληση είναι φοβερή, η πρόκληση είναι να ενωθούμε --πολιτικοί παράγοντες, δημιουργοί και πολίτες-- προκειμένου να ξανασκεφτούμε και να οικοδομήσουμε εκ νέου μια απαιτητική και φιλόδοξη πολιτική για τον Πολιτισμό, προσαρμοσμένη στην ψηφιακή τεχνολογία, την οικονομία της και τις χρήσεις της, που να αξιοποιεί τα έργα και να θέτει τους δημιουργούς στο επίκεντρο της δράσης της", προσθέτουν οι ευρωπαίοι σκηνοθέτες.

Ο Λουκάς Μπελβό (Βέλγιο), οι Μισέλ Αζαναβίσιους, Μπερτράν Ταβερνιέ, Ανιές Ζαουί και Κλοντ Λελούς (Γαλλία), Κριστιάν Μουγκίου (Ρουμανία) και Φόλκερ Σλέντορφ (Γερμανία) ενώνουν επίσης τη φωνή τους σε αυτή τη δημόσια έκκληση από τις Κάννες.