Η ταινία “Τετάρτη 04:45” σάρωσε τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Η κορυφαία βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ τιμήθηκε για την προσφορά της και παρέλαβε και το βραβείο του Μηνά Χατζησάββα

Με μεγάλο νικητή την ταινία Τετάρτη 04:45, που απέσπασε 9 βραβεία, αλλά και τις ταινίες Ουζερί Τσιτσάνης, Erotica, Exotica, etc, Smac κ.ά., που πρωταγωνίστησαν στην φετινή τελετή, απονεμήθηκαν εχθές τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκαν στην Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου από το καλλιτεχνικό στερέωμα και προσωπικότητες του κινηματογράφου και της τέχνης, ενώ την τελετή απονομής τίμησε με την παρουσία της η κορυφαία βρετανίδα ηθοποιός Βανέσα Ρεντγκρέιβ.

Το σκηνοθετικό στιλ του Αλέξη Αλεξίου, η ερμηνεία του Στέλιου Μάινα, η ολοκληρωμένη κινηματογραφική αφήγηση αυτής της ατμοσφαιρικής νουάρ ταινίας προσέφεραν στην «Τετάρτη 04:45» εκτός από το βραβείο καλύτερης ταινίας, και αυτό της σκηνοθεσίας, του Α ΄ ανδρικού ρόλου, και επιπλέον έξι βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Το βραβείο σεναρίου κέρδισαν ο Ευθύμης Φιλίππου και η Αθηνά Τσαγγάρη για το «Chevalier».

To βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη μοιράστηκαν από κοινού ο Γιώργος Ζώης για το «Interruption» και η Ευαγγελία Κρανιώτη για το «Erotica Exotica, etc.», η οποία κέρδισε και το βραβείο Ντοκιμαντέρ «Λουκία Ρικάκη».

Το βραβείο ταινίας μικρού μήκους κέρδισε «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού. Το βραβείο ξένης ταινίας, που θέσπισε πρώτη φορά η Ακαδημία, κέρδισε ο «Αστακός» ( The Lobster) του Γιώργου Λάνθιμου. 

Η Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, ευαισθητοποιημένη στο δράμα των προσφύγων, είχε επισκεφτεί πρόσφατα τη δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα. «Ευχαριστώ βαθιά τους Έλληνες για την ανθρωπιά που δείχνουν στους πρόσφυγες και την αλληλεγγύη τους» επανέλαβε, με την ευκαιρία της τιμητικής βράβευσής της από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Δεν παρέλαβε όμως μόνο το βραβείο που της απένειμε η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου αλλά και το βραβείο του Μηνά Χατζησάββα, που κέρδισε μετά θάνατον ο πρόωρα χαμένος σπουδαίος ηθοποιός (β ΄ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Ενας 'Αλλος Κόσμος» του Χρ.Παπακαλιάτη).

Υπήρξε μέγας θαυμαστής της Β.Ρεντγκρέϊβ, όπως είπε ο σύντροφός τού Μηνά Χατζησάββα, ηθοποιός Κώστας Φαλελάκης, ο οποίος και το επέδωσε στην Αγγλίδα ηθοποιό.