Skyfall : My name is Bardem, Javier Bardem

Ομολογώ ότι είχα καιρό να απολαύσω ταινία του James Bond. Ειδικά από τότε, που το ρόλο πήρε ο – απόλυτα αταίριαστος με το μύθο και το χαρακτήρα του Βρετανού πράκτορα – Daniel Craig.

Το Skyfall είναι πραγματικά μια πλήρης ταινία δράσης.

Με διαρκείς ανατροπές, εντυπωσιακά εφέ, πλήρη απομυθοποίηση της πάλαι ποτέ ατρόμητης ΜΙ 6, και ένα τέλος, που δεν είναι 100% happy.

Την παράσταση, όμως, δεν κλέβει ο Craig – πώς, άλλωστε ; -, ούτε η – εντυπωσιακότατη – Τόνια Σωτηροπούλου, που ρίχνει στο κρεβάτι τον 007.

Την παράσταση κλέβει ο Javier Bardem. Στο ρόλο του κακού, ο Ισπανός δίνει ρεσιτάλ υποκριτικής, κυνηγώντας τον Bond μέχρι τελικής πτώσεως. Με έξυπνες ατάκες και άψογο παίξιμο, δείχνει πώς ένας καλός ηθοποιός ξεχωρίζει ακόμα και σε μια εμπορική ταινία δράσης.

Οι υπερβολές δε λείπουν ούτε από το Skyfall. Ταινία του James Bond είναι, άλλωστε. Η σκηνοθετική εμπειρία του Sam Mendes (American Beauty, The road to perdition) δίνει ένα άριστο και χορταστικό αποτέλεσμα για τους λάτρεις του είδους.

Αν, μάλιστα, το Βρετανό πράκτορα έπαιζε κάποιος άλλος από τον Craig, τότε θα μιλούσαμε για αριστούργημα στις ταινίες δράσης. Ο συγκεκριμένος ηθοποιός αποδεικνύει για ακόμα μια φορά ότι δεν πείθει με την παρουσία του για James Bond. Δεν θυμίζει το Βρετανό πράκτορα, που έχουμε όλοι γνωρίσει : με class, στυλ και φλέγμα.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν βαριέσαι στις περίπου δυόμισι ώρες της ταινίας.

Το Skyfall θα προβάλλεται από αύριο, Πέμπτη, στους κινηματογράφους.

Νεκτάριος Β. Νώτης