Χρειάζομαι ένα σκύλο;

Φυσικά και είναι πολύ ωραία ιδέα να αποκτήσετε τον δικό σας σκύλο αλλά μήπως θα πρέπει να υποβάλετε τον εαυτό σας σε ένα μικρό τεστ πριν προχωρήσετε σε μια τόσο σημαντική απόφαση.

Εμείς σας προτείνουμε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις για να διαπιστώσετε εάν  πραγματικά θέλετε να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο.

Η απόφαση σας  θα πρέπει να περάσει από ένα τεστ προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμη ή έτοιμος να προσθέσετε ένα ακόμα μέλος στην οικογένειά σας.

Έχετε αποφασίσει να υιοθετήσετε ένα σκυλί, επειδή:

Α) πιστεύετε ότι θα γλιτώσετε έτσι από τα παιδικά κλαψουρίσματα;

Β) Θέλετε παρέα για βραδινούς περιπάτους και αφορμή για νέες γνωριμίες;

Γ) Νιώθετε πολύ άσχημα για όλα τα κατοικίδια ζώα που ζουν άστεγα χωρίς ένα καταφύγιο;

Δ) Το κουταβάκι που είδατε στην βιτρίνα του pet shop ήταν πολύ χαριτωμένο;

Ε) Έχετε σκεφτεί καλά τις ευθύνες που θα αναλάβετε υιοθετώντας ένα ζωάκι και νιώθετε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή; Το έχετε συζητήσει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειά σας και συμφωνούν όλοι ότι είναι έτοιμοι για να υποδεχθούν το νέο μέλος της οικογένειας;

Φυσικά η σωστή απάντηση είναι η τελευταία. Δυστυχώς όμως δεν αποτελεί κανόνα για όλους όσοι προτίθενται να υιοθετήσουν κατοικίδιο με αποτέλεσμα κάποια ζωάκια να αποκτούν γονείς αλλά να  μην ζουν τελικά ευτυχισμένα.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξεταστεί ο αντίκτυπος που θα έχει ένα κατοικίδιο  στην οικογένειά μας πριν το υιοθετήσουμε.

Ένα μικρό ή μεγάλο πλασματάκι θα εξαρτάται από εσάς για το υπόλοιπο της ζωής του. Θα πρέπει να του σταθείτε στις καλές και στις κακές στιγμές και να μην το εγκαταλείψετε με την πρώτη δυσκολία γιατί θα του κοστίσει πολύ.

Αν δεν είναι σύμμαχοι σας, τα παιδιά σας ή υπόλοιποι ενήλικες της οικογένειά σας τότε τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για εσάς.

Σκεφτείτε καλά πριν αποφασίσετε

Το σκυλάκι είναι μια αρκετά μεγάλη δέσμευση και σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να έχετε την υπομονή που έχετε με τα μικρά παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιό σας και να το βοηθήσετε να κατανοήσει τρόπους επικοινωνίας που θα το κάνουν πιο χαρούμενο. Τα σκυλιά είναι πιο ευτυχισμένα όταν εκπαιδεύονται.

Αν τα παιδιά σας είναι κάτω των έξι ετών καλύτερα να περιμένετε λιγάκι. Τα κουτάβια έχουν πολύ αιχμηρά δόντια και νύχια και αυτό είναι λίγο επικίνδυνο για ατυχήματα. Επίσης μερικά παιδιά βλέπουν το κατοικίδιο σαν παιχνίδι και αυτό δυσκολεύει τη ζωή του ζώου.  Καλό θα ήταν να περάσετε λίγο χρόνο στο σπίτι ενός φίλου που έχει σκύλο πριν αποφασίσετε να αποκτήσετε τον δικό σας. Εκτός των άλλων θα διαπιστώσετε πριν να είναι αργά εάν έχετε κάποια αλλεργία με τα σκυλιά. 

Υπεύθυνος στην οικογένεια για το σκυλί θα πρέπει να είναι ένας ενήλικας και όχι να επαναπαυθείτε στα παιδιά σας. Σαφώς ένα κατοικίδιο βοηθάει τα παιδιά να γίνονται πιο υπεύθυνα και να συνειδητοποιούν  την έννοια της πίστης αλλά δεν μπορείτε να τα περιμένετε όλα από αυτά.

Αναλογιστείτε το χρόνο που θα πρέπει να αφιερώνετε στο ζωάκι σας. Εάν λείπετε συνέχεια από το σπίτι θα είναι διαρκώς μόνο και αυτό δεν θα το κάνει ευτυχισμένο. Τα σκυλιά χρειάζονται τακτικά δρομολόγια. Πρέπει να περπατούν και να ασκούνται. Επίσης θα είναι μεγάλο πρόβλημα εάν κάνετε συχνά ταξίδια, εκτός και αν έχετε κάποιον να αναλαμβάνει το κατοικίδιό σας κάθε φορά που εσείς θα λείπετε.

Εάν μένετε σε πολυκατοικία θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι επιτρέπουν οι υπόλοιποι ένοικοι την έλευση κατοικίδιου εντός του κτιρίου. Είναι πολύ σημαντικό να το ξέρετε από πριν για να αποφύγετε τυχόν παρεξηγήσεις και εντάσεις.

Μέχρι το σκυλάκι σας να προσαρμοστεί στο νέο του σπίτι θα πρέπει να δείξετε κατανόηση σε μικροζημιές που θα προκαλέσει στα έπιπλα και τα πατώματα.

Και το τελευταίο και σημαντικότερο είναι να αναρωτηθείτε εάν πραγματικά έχετε την οικονομική δυνατότητα για να μεγαλώσετε ένα σκυλί και να το φροντίσετε με όλη την ιατροφαρμακευτική φροντίδα που πιθανόν να  έχει ανάγκη στην πορεία της ζωής του.

Αν τελικά αποκτήσετε σκυλάκι στο www.animal.gr, θα βρείτε όλα όσα χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένο.