Βάλτε ένα χρυσόψαρο στη ζωή σας

Τα χρυσόψαρα έχουν ελάχιστες απαιτήσεις, είναι όμορφα, παμφάγα και χαριτωμένα. Αν όμως δεν τους συμπεριφερθείτε με σεβασμό δεν θα σας το συγχωρέσουν.

Αν σκοπεύετε να στριμώξετε ένα χρυσόψαρο σε μια μικρή γυάλα το μόνο που θα καταφέρετε είναι να το κάνετε δυστυχισμένο.

Τα χρυσόψαρα χρειάζονται, περίπου 30 λίτρα νερού για να ζούνε καλά και  να μπορούν να αναπτυχθούν σωστά. Καλό θα ήταν να μην τους στερήσετε την παρέα τους γιατι τους αρέσει να ζούνε σε ομάδες. Οπότε ανα 100 λίτρα νερού μπορούν να ζήσουν καλά  περίπου 3 χρυσόψαρα. Επομένως η καλύτερη λύση είναι να αγοράσετε ένα ενυδρείο. Στον πυθμένα τοποθετήστε άμμο ή πολύ λεπτό χαλίκι γιατι τους αρέσει να ψάχνουν την τροφή τους μέσα σε αυτό. Με ένα  καλό εξωτερικό φίλτρο το ενυδρείο σας και τα χρυσοψαρά σας θα ζούνε σε καθαρό περιβάλλον και  δεν θα χρειάζεται κάθε εβδομάδα καθαρισμό αλλά 1 φορά το μήνα ( το πολύ 2 αν έχετε πάνω από δύο ή τρία ψαράκια ).

Να θυμάστε την ανάγκη τους για φυτικές τροφές και να φροντίζετε να τα κρατάτε χορτασμένα για να μην ξεριζώνουν τα φυτά που έχετε τοποθετήσει για αισθητικούς λόγους. Προτιμήστε κατάλληλα φυτά όπως είναι αυτά με τα σκληρά φύλλα που δεν θα έχουν πρόβλημα ή φυτά ταχείας ανάπτυξης για να μπορούν να φάνε φυτική τροφή τα χρυσοψαρά σας. Σε ότι αφορά στη διακόσμηση του ενυδρείου μην το φορτώσετε με άχρηστα αντικείμενα. Τα χρυσόψαρα χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινούνται ωστόσο μπορείτε να βάλετε κάποια βοτσαλάκια   αφού πρώτα βεβαιωθείτε οτι είναι κατάλληλα για ενυδρείο. 

Η καθημερινή τους ανάγκη για φαγητό είναι συνήθως μια με δύο νιφάδες, ενώ υπάρχουν και ειδικές ταμπλέτες που μπορείτε να τοποθετήσετε στο εσωτερικό του ενυδρείου εάν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απαραίτητο είναι να έχετε ένα θερμόμετρο ενυδρείου για να ελέγχετε την θερμοκρασία του νερού. Βέβαια υπάρχει και ειδικά κατασκευασμένος θερμοστάτης για τα ενυδρεία και χρησιμεύει κυρίως τον χειμώνα που η θερμοκρασία μεταβάλεται μέσα στο σπίτι όταν είναι σε λειτουργία η θέρμανση.