Πού τρώμε στην Αθήνα σπεσιαλιτέ της πολίτικης κουζίνας

Εφτά προτάσεις που μας μυούν στα γευστικά μυστικά της

Ένα ταξίδι στις μαγευτικές γεύσεις της Ανατολής ξεκινά. Εφτά εστιατόρια στην πόλη μας μυούν στα μυστικά της πολίτικης κουζίνας, μεθώντας μας με αρώματα από μυρωδικά και μπαχάρια που ξυπνούν μνήμες από τα παλιά.

Ζουμερό κεμπάπ, πίτες Καισαρείας, πικάντικο σουτζούκι, λεπτοκομμένος παστουρμάς γεμίζουν το τραπέζι.

Εξαιρετικές γεύσεις και αρώματα που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη αναμειγνύονται με τρόπο μοναδικό συνθέτοντας μια αξιόλογη και αξέχαστη γευστική εμπειρία.

  • Τα Καραμανλίδικα του Φάνη

Η ιδέα προέρχεται από το βυζαντινό «παστομαγειρείο». Μπορείτε να ψωνίσετε εκλεκτά προϊόντα, παλαιωμένα τυριά και εξαιρετικά αλλαντικά ωρίμανσης, αλλά και να δοκιμάσετε επί τόπου νόστιμες γεύσεις σε παραδοσιακές συνταγές.

«Τα Καραμανλίδικα του Φάνη», στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, δίπλα στη Βαρβάκειο αγορά, στεγάζονται σε ένα παραμυθένιο αρχοντικό που διατήρησε κάποια αρχιτεκτονικά στοιχεία, με τα εντυπωσιακά ταβάνια, να κλέβουν την προσοχή.

Το όνομα προέρχεται από τη διάλεκτο των Ελλήνων της Καππαδοκίας –από όπου κατάγεται και ο παστουρμάς.

Σήμερα, μπορείτε να απολαύσετε τις αυθεντικές καραμανλίδικες συνταγές μαγειρικής και να προμηθευτείτε τα βραβευμένα προϊόντα των εργαστηρίων αλλαντοποιίας Sary.

To παστράμι μόσχου, το χοιρινό ζαμπόν με δενδρολίβανο, το μπούτι μόσχου με γλυκιά πάπρικα, το προσούτο Δράμας, ο καβουρμάς μόσχου, η sardinella, ο καραμανλίδικος παστουρμάς και το πολίτικο σουτζούκι αποτελούν μόνιμες ατραξιόν.

Πληροφορίες
Σωκράτους 1 & Ευριπίδου 52, Αθήνα, τηλ. 210 3254184, www.karamanlidika.gr

  • Μπάρμπα Αλέξης

Το πρώτο εστιατόριο λειτούργησε το 1992 στη Νέα Χαλκηδόνα και πλέον ο Μπάρμπα Αλέξης αριθμεί τρία σε ολόκληρη την Αττική (τα άλλα δύο βρίσκονται στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και τη Νέα Κηφισιά).

Ο ιδιοκτήτης του ήρθε στην Ελλάδα από την Αντιόχεια και δημιούργησε τα συγκεκριμένα εστιατόρια με σκοπό να μυήσει και το ελληνικό κοινό, στις αυθεντικές, σπιτικές, ανατολίτικες γεύσεις.

Πιάτα- σημείο αναφοράς του καταλόγου του το παστουρμαλί, το λαχματζούν, το τσοπ κεμπάπ και η καυτερή εσμέ με πιπεριά Αντιόχειας.

Τους καλοκαιρινούς μήνες διαθέτει τραπεζάκια στην αυλή.

Στα συν και η πολύ καλή σχέση ποιότητας- τιμής.

Πληροφορίες
Σαλαμίνος 70, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ. 210 2583415, barbalexis.gr, fb page: Μπαρμπαλέξης - Νέα Χαλκηδόνα

  • Πέραν

Από τις πιο δημοφιλείς επιλογές στη Νέα Χαλκηδόνα για γεύσεις της πολίτικης κουζίνας. Επιλέξτε ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα ορεκτικών τα οποία σερβίρονται συνολικά στην αρχή σε δίσκο.

Μεταξύ άλλων συμπεριλάβετε στην παραγγελία σας σαλάτα Τσοπάν (ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, μαϊντανό και τουλουμοτύρι τσοκελέκ), κοτόπουλο με κάρι, μέλι και καρύδια, πίτα Καισαρείας (παστουρμάς, κασέρι, ντομάτα τυλιγμένη σε χωριάτικο φύλλο), τηγανητά τυροπιτάκια πολίτικα (φρέσκο φύλλο με φέτα, γιαούρτι και άνηθο).

Σπεσιαλιτέ όπως το Αλί Ναζίκ κεμπάπ (παραδοσιακή τούρκικη συνταγή με αρμένικο κεμπάπ, σάλτσα ντομάτας, πουρέ μελιτζάνας, ελαφρώς αρωματισμένο με σκόρδο και ψημένο στον ξυλόφουρνο), τα Ξανθιώτικα σουτζουκάκια (μίνι κεμπάπ από μοσχαρίσιο κιμά, σερβιρισμένα με ντομάτα στα κάρβουνα, σάλτσα ντομάτας και τηγανητές πατάτες) και το Ούρφα κεμπάπ (το διάσημο κεμπάπ της Πόλης με μοσχάρι γάλακτος και αρνί γάλακτος σερβιρισμένο με ντομάτα στα κάρβουνα, κρεμμύδι, πίτα και πληγούρι) γίνονται πραγματικά ανάρπαστες.

Στα συν τα εξαιρετικά μουσικά σχήματα που στην κυριολεξία σας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Αναλόγως το μουσικό σχήμα υπάρχει και μία μικρή επιβάρυνση εισιτηρίου.

Πληροφορίες
Λ. Δεκελείας 20, Ν.Χαλκηδόνα, τηλ. 210 2533896, www.peran.gr, fb page: ΠΕΡΑΝ το καφέ αμάν της πόλης

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com