Η κουζίνα της μαμάς στο κέντρο της Αθήνας

Το πρώτο αυθεντικό ελληνικό μαγειρείο νέας γενιάς Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα έκανε την εμφάνιση του τον Αύγουστο του 2013, στο κεντρικότερο και δημοφιλέστερο hot spot των Αθηνών, την Πλατεία Αγ. Ειρήνης. Το στήσιμο του, τα μαγειρέματα του και το όνομα του, ακόμα και το σήμα του, παραπέμπουν όλα σε μια ολοκληρωμένη και συμπαγή φιλοσοφία, το μαμαδίστικο φαγητό και την τοπική, παραδοσιακή, σπιτική γαστρονομία.

Το Μάνας υποδηλώνει το αυτονόητο, συμπεριλαμβάνοντας και το γιαγιάς, που είναι επίσης μάνα. Το Κουζίνα-Κουζίνα υπερθεματίζει την εγγύηση της κουζίνας αλλά και τον συμβολισμό του ότι η αυθεντική ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα είχε γίνει είδος προς εξαφάνιση, όπως τα ελληνικά μας σπάνια και συμπαθητικά πλάσματα μονάχους-μονάχους και καρέτα-καρέτα. Το σήμα, η παλιά ταχυδρομική σφραγίδα παραπέμπει ασφαλώς στα ταχυδρομικά ταπεράκια που έστελνε και στέλνει ακόμα η ελληνίδα μάνα στα παιδιά της, που ζουν μακριά της.

Με μια συλλογή συνταγών που ξεπερνούν μέχρι σήμερα τις 400 από διάφορους τόπους καταγωγής από όλη την ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου και την Κύπρο αλλά και τις Σμυρναίικες και Πολίτικες συνταγές, στο Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα η ανανέωση των πιάτων δεν έχει τελειωμό. Μαγειρέματα από την κεντρική χώρα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα καθώς και μαγειρέματα των μοναχών του Αγίου Όρους, φτιαγμένα με τον πατροπαράδοτο τρόπο σε κατσαρόλες και ταψιά, σε γάστρες και νταβάδες.

Στο πρωτότυπο αυτό παραδοσιακό φαγοποτείο με τις παλιές κατσαρόλες και τα τεντζερέδια κρεμασμένα στο χώρο της κουζίνας του, η οποία είναι φανερή και όλα μαγειρεύονται σε κοινή θέα των πελατών, οι ίδιοι οι μάγειρες σερβίρουν τα πιάτα και εξηγούν το περιεχόμενο τους και τον τόπο καταγωγής τους. Η ατμόσφαιρα είναι αποτέλεσμα παραδοσιακής vintage αρχιτεκτονικής με πινελιές του σήμερα και δομικά υλικά (μάρμαρο, ξύλο και σίδερο), αυθεντικά ελληνικά όπως και όλα τα προϊόντα που σερβίρονται, από φαγητά, γλυκά, αναψυκτικά, μπύρες μικροζυθοποιίας, κρασιά, ούζα, τσίπουρα, ρακί και ρακόμελο.

Η μέρα στο Μάνας Κουζίνα-Κουζίνα ξεκινά στις 8:00 με μπουφέ πρωινού, πλήρες πρωινό με λογιών εδέσματα αλμυρά και γλυκά που κλείνει στις 11:00 και στοιχίζει 8 ευρώ το άτομο ό,τι πάρει. Στις 12:00 ανοίγει η μεσημεριανή κουζίνα με 12 έως 16 μαγειρευτά κατσαρόλας και φούρνου που κρατά μέχρι τις 19:00. Στις 19:30 εμφανίζονται τα βραδινά μαγειρέματα σε γάστρες και νταβάδες καθώς και κάποια αλά καρτ πιάτα που ετοιμάζονται στη στιγμή και τις Κυριακές μεταξύ 10:00 και 12:00 σερβίρεται ελληνικό δεκατιανό (το brunch αλά ελληνικά).

Η πρωινή ζώνη είναι μπουφές, η μεσημεριανή ζώνη είναι self service και η βραδινή ζώνη σερβιριστό με παραγγελία και σερβιτόρο. Το μενού ανανεώνεται σε εβδομαδιαία βάση, συμβαδίζοντας πάντα με την εποχή και διατηρώντας κάποια πιάτα σταθερά όπως είναι το ρόστο Νάξου (χοιρινό μπούτι με σκόρδο και σος) και το χανιώτικο μπουρέκι που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων των θαμώνων του. Χειροποίητες πίτες και δροσερές σαλάτες συνοδεύουν ιδανικά τις επιλογές σας, ενώ ο επίλογος γράφεται με σπιτικά παραδοσιακά γλυκά όπως πορτοκαλόπιτα, χαλβάς, κέικ λεμονιού, μηλόπιτα, καρυδόπιτα κ.α.

Tip: Το Μάνας Κουζίνα- Κουζίνα κατά τη διάρκεια του χειμώνα σας προσκαλεί να δοκιμάσετε τις γεύσεις του συνοδεία ζωντανής ελληνικής μουσικής κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Διαθέτει και υπηρεσία διανομής καθημερινά 12.00-18.00, ενώ τα πιάτα του διατίθενται και για take away.

Info:
Κυριακή- Πέμπτη: 08.00-23.00, Παρασκευή- Σάββατο: 08.00-00.00
Τιμές: Από 8- 12 ευρώ/άτομο: 4,90 ευρώ (μικρό πιάτο), 6,50 ευρώ (μεσαίο πιάτο), 7,80 ευρώ (μεγάλο πιάτο), 3 ευρώ (μικρή σαλάτα), 6 ευρώ (μεγάλη σαλάτα), 2,50 ευρώ (πίτες), 2,80 ευρώ (γλυκά)

Αιόλου 27, Αθήνα
Τηλ. 210 3252335, 210 3235593
[email protected]
www.manaskouzinakouzina.gr
www.facebook.com/manaskouzinakouzina

"Αν θέλετε να μάθετε ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!"