Πόσο fit αισθάνεστε μετά τις γιορτές;

Απο την Κατερίνα Μαραγκού

Πήρατε κιλά τις ημέρες του Πάσχα... Ηπιάτε δυο, τρία ποτηράκια παραπάνω...

Ξενυχτήσατε αρκετά...

Και μετά απο όλα αυτά βρεθήκατε σίγουρα  με περισσότερα κιλά. Η γιορτή του Πάσχα είναι απόλυτα συνυφασμένη  με την υπερβολική κατανάλωση φαγητού και ποτού. Το ζήτημα όμως είναι μετά απο όλο αυτό το φαγοπότι να βάλουμε ένα φρένο έτσι ώστε να μην φτάσουμε σε σημείο η λαιμαργία να μας προκαλέσει διαταραχές του πεπτικού μας συστήματος, αναπνευστική δυσφορία και πολλά άλλα...

Για να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω πρέπει να επανέλθουμε σε μία ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη μας συμβουλεύει για την διατροφική συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουμε μετά τις γιορτές προκειμένου να χάσουμε βάρος και να νιώσουμε ευεξία.

Η στέρηση μπλοκάρει

Δεν  ξεκινάμε αυστηρές και στερητικές δίαιτες. Είναι πιθανό ο οργανισμός μας να εξασθενίσει και να παρουσιαστούν μεγάλες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών. Άλλωστε η υπερβολική στέρηση της τροφής έχει αναφερθεί πολλές φορές ότι όχι μόνο δεν βοηθά το αδυνάτισμα αλλά «μπλοκάρει» το μεταβολισμο. Με απλά λόγια, ο οργανισμός μας πέφτει σε λήθαργο, περιορίζει τις λειτουργίες του στις ελάχιστες απαραίτητες, μειώνοντας κατά συνέπεια τις καύσεις μας. Ετσι ακόμη και αν τρώμε ελάχιστα δεν το «καίμε».


Τρώτε συχνά αλλά λίγο

Καταναλώνουμε μικρά και συχνά γεύματα. Αυτή η τακτική μας βοηθά ώστε να μην πεινάμε, ενώ παράλληλα ενεργοποιεί το μεταβολισμό μας. Καθε φορά που καταναλώνουμε τροφή, ο μεταβολισμός μας, ή πιο απλά οι καύσεις μας αυξάνουν. Ο οργανισμός μας είναι σαν το τζάκι, αν ρίξεις πολλά ξύλα μία φορά θα ανάψει μία μεγάλη φτωτιά η οποία ομως γρηγορα θα σβήσει. Αν όμως κρατήσεις λίγα ξύλα και τα ρίχνεις σιγά σιγά η φωτιά διατηρείται και ζεσταίνει-"καίει" για πολύ περισσότερη ώρα.


Διαγράψτε απο την διατροφή σας τα αλλαντικά

Αποφεύγουμε για μία με δύο εβδομάδες την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και ειδικά επεξεργασμένων ζωικών προϊόντων όπως τα λουκάνικα και τα αλλαντικά. Έτσι αποφεύγουμε την επιβάρυνση του οργανισμού με επιπλέον λίπος ζωικής προέλευσης, το οποίο είναι και πιο επικίνδυνο από τα λίπη φυτικής προέλευσης.


Αποφύγετε το αλκόολ

Περιορίστε το αλκοόλ. Πίνετε αποκλειστικά κρασί και σε περιορισμένη ποσότητα. Για όλους είναι λάτρεις του οίνου συνίσταται η κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού την ημέρα. Όσοι δεν έχουν καλές σχέσεις, μπορούν να το αποφύγουν.


Καταναλώστε αντιοξειδωτικές ουσίες

Καταναλώστε πολλά φρούτα, λαχανικά και χυμούς, κατα προτίμηση εποχής. Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν βασικές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών. Για να το πούμε απλά, μπορούν να εξουδετερώσουν και να απομακρύνουν τα λίπη που έχουμε βάλει στον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Αυξήστε την κατανάλωση νερού


Μην ξεχνάτε το νερό. Η σωστή υδάτωση βοηθά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Ο καλά ρυθμισμένος μεταβολισμός βοηθά στην απώλεια σωματικού λίπους και στην επαναφορά του σώματος σε ένα φυσιολογικό βάρος. 

*Σε συνεργασία με την Φανή Πρεβέντη, MSc Κλινική Διαιτολόγος  Λ. Δημοκρατίας 10Α, Mελίσσια