Οι πέντε γλώσσες της αγάπης

Μιλάτε με τον συντροφό σας την ίδια γλώσσα αγάπης;

Για να έχετε ευεξία στη ζωή σας το σημαντικότερο απο όλα είναι η αγάπη. Το θέμα όμως είναι πως αντιλαμβανόμαστε εμείς την αγάπη και πως την αντιλαμβάνεται ο συντροφός μας. Πότε θεωρούμε οτι ο δικός μας άνθρωπος μας αγαπάει αληθινά και πότε θεωρούμε οτι δεν νοιάζεται για εμάς. Την απάντηση σε αυτά τα δύσκολα ερωτήματα που καθημερινά καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν γρίφο για κάποιους ανθρώπους ο  αμερικανός ψυχοθεραπευτής ζευγαριών Gary Chapman δίνει την δική του εκδοχή λέγοντας οτι υπάρχουν πέντε γλώσσες της αγάπης, δηλαδή πέντε τρόποι για να δείξουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον μας για το σύντροφό μας.

1) Η σωματική επαφή (περιλαμβάνει όχι μόνο το σεξ, αλλά και τα χάδια και τις τρυφερές αγκαλιές)

2) Ο ποιοτικός χρόνος όπου το ζευγάρι κάνει μαζί διάφορες δραστηριότητες όπως πχ εκδρομές, παρακολούθηση συναυλιών, ταινιών κλπ

3)  Οι δηλώσεις αναγνώρισης πχ Σε ευχαριστώ που με βοήθησες με τα παιδιά σήμερα, τι όμορφη που είσαι με αυτό το φόρεμα κλπ

4) Τα δώρα

5) Οι πράξεις υπηρεσίας και φροντίδας.  

Τι γίνεται όμως όταν δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε την γλώσσα της αγάπης που μιλάει ο συντροφός μας;

Η ψυχολόγος Ιωάννα Κωστοπούλου μας εξηγεί «Και οι πέντε τρόποι είναι σημαντικοί και απαραίτητοι και βοηθούν το ζευγάρι να αποκτήσει μια πιο ζεστή και στενή σχέση. Ο καθένας μας έχει συνήθως προτίμηση σε έναν ή δύο από τους παραπάνω τρόπος και αναμένει την αντίστοιχη ανταπόκριση από το ταίρι του! Δηλαδή, αν εγώ θεωρώ απαραίτητα σε μια σχέση τα δώρα  και τον ποιοτικό χρόνο και ο σύντροφός μου δεν το ανταποδίδει, τότε η πράξη του εκλαμβάνεται ως έλλειψη αγάπης και ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Gary Chapman ένα πολύ μεγάλο μέρος των καβγάδων και συγκρούσεων που υπάρχουν ανάμεσα στα ζευγάρια οφείλεται στο ότι ο κάθε σύντροφος μιλάει άλλη γλώσσα αγάπης και θεωρεί άλλα πράγματα σημαντικά στη σχέση και δεν μπορεί να αναγνωρίσει τη διαφορετικότητα του συντρόφου του! Χρειάζεται δηλαδή να μάθουμε ποια είναι η βασική γλώσσα αγάπης του άλλου, όπως μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα και να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας με τον τρόπο που το καταλαβαίνει εκείνος! Επίσης, χρειάζεται να εντοπίσουμε ποια είναι η δική μας βασική ανάγκη ώστε να ξέρουμε τι μας κάνει να νιώθουμε ευεξία και πληρότητα στη σχέση και να το διεκδικούμε. Όταν οι βασικές ανάγκες του καθενός αναγνωρίζονται και εκπληρώνονται τότε το ντεπόζιτο αγάπης είναι γεμάτο και υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός ικανοποίησης και χαράς στη σχέση».