Επτά ανοιξιάτικες τροφές που θα σας χαρίσουν ευεξία

Μετά από ένα μακρύ χειμώνα με πολλές ατασθαλίες στην διατροφή μας και επιπλέον κιλά στο σώμα μας, έφτασε η ώρα για “ολική επαναφορά”.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να απελευθερωθεί το σώμα σας απο τις τοξίνες κάνοντας απλά σωστή διατροφή. Σας προτείνουμε επτά τρόπους για να αποτοξινωθείτε, να ενυδατώσετε και να αναζωογονήσετε τον οργανισμό σας.

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα υγιεινό ρόφημα. Πράσσινο smoothie με σπανάκι, κατσαρό λάχανο, σέλινο και μια χούφτα μούρα. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βοηθούν στην εξαφάνιση των τοξίνων ενώ ο συνδυασμός με τα μούρα θα βοηθήσει να είναι το ροφημά σας εύγευστο και θα εξαφανίσει την πικρή γεύση των λαχανικών.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι θα πρέπει να γίνει ο καλυτερός σας φίλος. Πλούσιο σε πολυφαινόλες και σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών μορφών καρκίνου. Επίσης έρευνες έχουν δείξει οτι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού συνδέεται με την βελτίωση της μνήμης και τη μείωση του λίπους της κοιλιάς, όταν συνδυάζεται με άσκηση, χάρη στην κατεχίνη EGCG που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Κάρυ

Το μπαχαρικό κάρυ σε σκόνη παίρνει αυτό το όμορφο κίτρινο χρώμα του από μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη. Στην ολιστική ιατρική, η κουρκουμίνη χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην θεραπεία των πεπτικών διαταραχών και στην προστασία του ήπατος. Το κάρι σε σκόνη είναι επίσης αντι-φλεγμονώδες και συμβάλλει στην παραγωγή της γλουταθειόνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα είστε στην κουζίνα σας, θυμηθείτε να βάλετε στο φαγητό σας λίγο κάρυ. Ταιριάζει με τα αυγά, τα ψητά λαχανικά, τις φακές και το κοτόπουλο.

Λάχανο

Το λάχανο αποτελείται από περίπου 92 τοις εκατό νερό και είναι ένα φυσικό διουρητικό που μπορεί να βοηθήσει και να αποβάλλει την περίσσεια υγρών από το σώμα σας. Επίσης βοηθάει το σώμα σας να καθαρίσει απο τις ανεπιθύμητες τοξίνες. Προσφέρει μια καλή δόση των απαραίτητων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των C, K, E και Α, μέταλλα, φυτικές ίνες, και φολικό οξύ.

Νερό

Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν, όπως το νερό της βρύσης. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό και φροντίσετε να παραμείνει ο οργανισμός σας ενυδατωμένος όλη την ημέρα. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να έχετε μαζί σας μονίμως ένα μπουκαλάκι με νερό. Επίσης εάν πίνετε νερό πριν ξεκινήσετε να τρώτε σίγουρα αυτό θα βοηθήσει να ελέγξετε την πείνα σας. Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να πίνετε νερό πριν και μετά από μια προπόνηση. Στόχος σας τα εννέα ποτήρια νερό τουλάχιστον, για να ξεπλύνετε τις τοξίνες από το συκώτι και τα νεφρά σας.

Ανανάς

Ο φρέσκος ​​ανανάς δεν είναι μόνο γλυκός και νόστιμος αλλά βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος χάρη στην παρουσία ένος ισχυρού πεπτικού ενζύμου. Το ένζυμο αυτό έχει αποδειχθεί οτι βοηθάει στην πέψη πρωτεϊνών και διασπά τα λίπη. Ο ανανάς είναι επίσης γεμάτος με μαγγάνιο, το οποίο έχει προταθεί από τους διατροφολόγους ως ένας τρόπος για ενισχύση της διάθεσής.

Λεμόνι

Πίνοντας ένα ποτήρι νερό εμποτισμένο με λεμόνι (ή την προσθήκη λεμονιού σε μια κούπα ζεστό νερό) είναι μια δοκιμασμένη στρατηγική που βοηθάει να καθαρίσει το σώμα σας. Τα λεμόνια περιέχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που βοηθούν να καθαρίσει το αίμα και βοηθούν στην εξισορρόπηση του επιπέδου pH του παχέος εντέρου σας. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσιοπιτικό σας σύστημα. Ο χυμός του λεμονιού είναι τόσο ευέλικτος στο μαγείρεμα, μπορείτε να τον προσθέσετε σε σάλτσες για σαλάτες, μαρινάδες, smoothies και χυμούς, ή να το προσθέσετε στα ζυμαρικά, στο ψάρι ή το κοτόπουλο.