Ευεξία και ισορροπία του pH

Τα επίπεδα της οξύτητας στο αίμα (pH), καθορίζουν σε πολύ μεγάλο το κατά πόσο ένα άτομο είναι υγιές ή όχι.

Το ph του ανθρώπινου οργανισμού είναι 7,4 δηλαδή ελαφρώς αλκαλικό (με αποδεκτό εύρος τιμών από 7,35 εώς 7,45). Με την πρόοδο της γεωργίας και την εκβιομηχάνιση της παραγωγής, όπως εξελίχθηκαν τα τελευταία 200 χρόνια, σε συνδυασμό με την υπερπροσπάθεια κάλυψης των αναγκών σίτισης σε παγκόσμιο επίπεδο, που επέφεραν την αλματώδη αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, οδηγηθήκαμε σε πλήρη αλλοίωση του διατροφικού μοντέλου που έθρεψε τους προγόνους μας, και πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή διατροφική κρίση, η οποία συνδέεται με την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, των αυτοάνοσων νοσημάτων και της παχυσαρκίας. Η διαταραχή του pHτου ανθρώπινου οργανισμού είναι γεγονός.

Προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία του pH, πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την αλκαλικότητα σε επιθυμητά επίπεδα. Μεγάλη σημασία έχει η κατανόηση της διαδικασίας του μεταβολισμού, κατά την οποία το ανθρώπινο σώμα, για να «τροφοδοτήσει» τον οργανισμό με ενέργεια, καίει τις τροφές, μετατρέποντας την τροφή σε ωφέλιμη «στάχτη», η οποία στη συνέχεια αξιοποιείται και επιδρά ανάλογα με το pH της. Επομένως, ταξινομώντας τις τροφές ανάλογα με το pH τους, μπορούμε να επαναξιολογήσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη διατροφή μας: ο συνδυασμός θα πρέπει να είναι 70-80% αλκαλικές τροφές και 20-30% όξινες. 

Στα όξινα τρόφιμα ανήκουν όλα τα γλυκά, άσχετα εάν είναι με λευκή, μαύρη ζάχαρη ή άλλα προϊόντα γλύκανσης, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά (κυρίως κίτρινα), η μαγιά, τα αεριούχα ποτά, γλυκά και αλμυρά επεξεργασμένα σνακ (π.χ. πατατάκια), το αλκοόλ, ο καφές, το κακάο.

Στα αλκαλικά τρόφιμα ανήκουν σχεδόν όλες οι πρασινάδες, όπως
σαλάτες, λαχανικά, βότανα, χορταρικά, οι ξηροί καρποί και τα περισσότερα φρούτα.

Για να έχει η αλκαλική διατροφή καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να τηρούνται οι εξής συμβουλές:

- Προτιμάτε τα λαχανικά ωμά και τα δημητριακά ολικής άλεσης

- Εισαγάγετε στη διατροφή σας το αβοκάντο και το κίτρο

- Δοκιμάστε άλευρα όπως κινόα ή φαγόπυρο. Το σταρένιο αλεύρι είναι πιο όξινο

- Τα φασόλια και οι φακές, αν και ελαφρώς όξινα, αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης

- Καταναλώνετε ξηρούς καρπούς και σπόρια, κατά προτίμηση ωμούς και ανάλατους

- Οι καλύτερες γαλακτομικές επιλογές είναι τα κατσικίσια προϊόντα και οι καλύτερες πηγές πρόσληψης ζωικής πρωτεΐνης είναι το ψάρι και τα πουλερικά

- Το ελαιόλαδο είναι το λάδι με τη μικρότερη οξύτητα

- Πίνετε χυμούς φρούτων, αλλά και λαχανικών, οι οποίοι πρέπει να καταναλώνονται φρεσκο στυμμένοι.

Η τήρηση ενός διατροφικού μοντέλου που θα βασίζετε στη ροπή προς τις αλκαλικές τροφές, μπορεί να επιφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα και να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας. Σύμφωνα με τελευταίες μελέτες (Gerry K. Schwalfenberg, Univeristy of Alberta, Canada), η αλκαλική διατροφή έχει σημαντικά ωφέλη για τον οργανισμό: βελτιώνει την υγεία των οστών, περιορίζει τη φθορά του μυικού ιστού, μειώνει τα ποσοστά εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών νοσημάτων και κυρίως προστατεύει από την εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου.