Βιταμίνες B: πώς μας βοηθούν να ζούμε καλύτερα ;

Οι βιταμίνες Β ανήκουν στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και παίζουν σημαντικό ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό. Παλαιότερα υπολογιζόταν ως μια βιταμίνη όπως η C αλλά αποδείχθηκε ότι πρόκειται για διαφορετικές χημικά βιταμίνες οι οποίες συνυπάρχουν στις ίδιες τροφές. Συνολικά είναι 8 και μπορεί να αναφέρονται σε συμπληρώματα διατροφής ως σύμπλεγμα Β. Οι ατομικές μορφές τους αναφέρονται με ένα αριθμό δίπλα από το γράμμα, όπως Β1, Β2, Β3 κτλ.

Στο σύνολο είναι 12:

Β1 ή θειαμίνη: παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας από τους υδατάνθρακες.

Β2 ή ριβοφλαβίνη: συνδέεται με την παραγωγή ενέργειας για την μεταφορά ηλεκτρονίων και την διάσπαση των λιπωδών οξέων.

Β3 ή νιασίνη: απαραίτητα για τον μεταβολισμό της γλυκόζης, λίπους και του αλκοόλ.

Β5 ή παντοθενικό οξύ: συνδέεται επίσης με την οξύδωση λιπωδών οξέων και υδατανθράκων.

Β6 ή πυριδοξίνη: για τον μεταβολισμό αμινοξέων και λίπους.

Β7 ή βιοτίνη: επίσης για τον μεταβολισμό λιπιδίων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

Β9 ή φολικό οξύ: χρησιμεύει στην μεταφορά μονάδων άνθρακα των νουκλεικών οξέων και τον αμινοξέων.

Β12 ή κυανοκοβαλαμίνη: για τον μεταβολισμών υδατανθράκων, λιπιδίων και αμινοξέων.

Σύμφωνα με έρευνες, οι βιταμίνες Β είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την καλή ψυχική διάθεση! Λαχανικά, κοτόπουλο, κρόκος αυγού, σαρδέλες, πατάτες, καρύδια, μπανάνα αποτελούν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β που αν καταναλώνονται στη σωστή ποσότητα (από 25mg εως 300mg ημερησίως) μόνο καλό μπορούν να κάνουν στον οργανισμό.

Ψυχική ισορροπία, χαρά, ευεξία, οξυδέρκεια, διαύγεια είναι μόνο κάποια από τα αποτελέσματα της σωστής κατανάλωσης της βιταμίνης B.

Αντιθέτως η έλλειψη της, συνδέεται με κατάθλιψη και άλλες ψυχικές διαταραχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών, συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης B12.

Μάλιστα σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ανθρώπων που ζουν κάτω από τεράστιο άγχος και στρες η συνιστώσα ποσότητα βιταμίνης B φτάνει τα 1000mg!

Στην ουσία ο ρόλος τους είναι τόσο σημαντικός επειδή συνδέονται άμεσα με τις πρωτεΐνες, τις οποίες αποτελούν βασικό στοιχείο του οργανισμού μας, από το πολύπλοκο dna μας μέχρι τα νύχια μας!