Η documenta 14 στους κήπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου

«Όταν οι ελέφαντες πολεμούν, είναι οι βάτραχοι που υποφέρουν - Ένα ηχητικό γκράφιτι»

«Όταν οι ελέφαντες πολεμούν, είναι οι βάτραχοι που υποφέρουν - Ένα ηχητικό γκράφιτι». Με αυτό τον τίτλο παρουσιάζεται στους κήπους του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου, από τις 8 Απριλίου έως τις 17 Ιουλίου 2017, το έργο του καλλιτέχνη Ben Patterson, στο πλαίσιο της documenta 14.
 
Η εγκατάσταση στον χώρο αποτελείται από σειρά ηχείων που μεταδίδουν «συμφωνία από κοάσματα βατράχων». Πρόκειται για ένα ηχητικό αρχείο που περιλαμβάνει ηχογραφημένους ήχους βατράχων, ανθρώπινες φωνές που μιμούνται ήχους βατράχων, ανθρώπινες φωνές που διαβάζουν παροιμίες και ανθρώπινες φωνές που διαβάζουν αποσπάσματα από το έργο του Αριστοφάνη «Βάτραχοι».
Το έργο του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» αλλά και το πρώιμο έργο του Ben Patterson «Pond» είναι σημαντικές επιρροές για την ανάπτυξη αυτού του καλλιτεχνικού αποτελέσματος.
 
Ο Ben Patterson γεννήθηκε το 1934 στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Σπούδασε κοντραμπάσο, πιάνο και διεύθυνση ορχήστρας στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Συμμετείχε στο άνοιγμα του μουσείου Fluxus το 2008, στο Βισμπάντεν της Γερμανίας και υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές του διεθνούς κινήματος πειραματικών καλλιτεχνών του Fluxus, το οποίο ήταν σε ιδιαίτερη άνθιση στα τέλη του 1950 και στις αρχές του 1960.
 
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, αμφισβητώντας τους παραδοσιακούς τρόπους πρόσληψης της τέχνης ευθυγραμμίστηκε πλήρως με το ήθος του Fluxus και κατάφερε να συνδυάσει στο προσωπικό του καλλιτεχνικό ιδίωμα τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και την performance. Πέθανε στο Βισμπάντεν το 2016.