ΕΧΕΙ ΜΠΕΙΜια τεράστια κόκκινη μπάλα κυλάει στους δρόμους

Τετάρτη, 19 Αυγούστου. Βράδυ. Τολίντο, Οχάιο, ΗΠΑ. Η RedBall, μια βάρους 115 κιλών, γιγαντιαία κόκκινη μπάλα αρχίζει να κυλά στους δρόμους της πόλης.

Η κόκκινη σφαίρα, μια φουσκωτή μπάλα στην ουσία, είναι το περιδεύον καλλιτεχνικό πρότζεκτ σε δημόσιους χώρους του Κερτ Πέρσκε από το Μπρούκλιν και ταξιδεύει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια σε διάφορες πόλεις του πλανήτη. Τοποθετείται και τη φουσκώνουν σε συγκεκριμένα σημεία και θέλει να επιστήσει την προσοχή σε συνήθως παραμελημένες περιοχές μιας πόλης.

Εκείνο το βράδυ, ήταν σφηνωμένη στο άνοιγμα ενός μικρού στενού στο Τολίντο. Καταιγίδα την ώρα της «απεγκατάστασης» της RedBall μετέτρεψε το σοκάκι σε τούνελ ανέμου, η μπάλα ωθήθηκε στο δρόμο. Σπρωγμένη από την ανεμοθύελλα, έστριψε σε μια άδεια διασταύρωση, με κόσμο που έτυχε να περνά από κει, στο κατώπι της. Οι διώκτες της κατάφεραν τελικά, να την παρκάρουν στην άκρη ενός πεζοδρομίου, όχι όμως πριν «ξύσει» μια πινακίδα του Στοπ και τις πόρτες κάποιων αυτοκινήτων.

«Σαν σκάφος με πολλά πανιά και χωρίς πηδάλιο, μπορεί να πλεύσει με δυνατούς ανέμους» είπε ο Πέρσκε στο «Hyperallergic». «Πάντα είναι στερεωμένη σε ένα σημείο, συνομιλώντας με την αρχιτεκτονική και τους χώρους μιας πόλης. Φαντάζομαι ότι εκείνη τη μέρα, αποφάσισε να κάνει λίγο τζόγκινγκ στη βροχή» γέλασε.

Μετά το Τολίντο, η RedBall θα κυλήσει στη Γαλλία, κάνοντας μια στάση στη Μασσαλία και μία στο Μπορντό. Εκκρεμεί ακόμη η επιβεβαίωση του σχεδίου του Πέρσκε να προσγειωθεί η κόκκινη μπάλα στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ, στο Λονδίνο.