Γνωρίστε τη συλλογή Κινεζικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη

Η πλούσια συλλογή κινεζικής κεραμικής του Μουσείου Μπενάκη κρύβει μοναδικούς θησαυρούς, αν και 25 χρόνια βρίσκεται στις αποθήκες.

Από αυτοκρατορικές πορσελάνες Μινγκ, πήλινα γλυπτά της δυναστείας Τανγκ μέχρι σύγχρονα μονόχρωμα κεραμικά του 10ου - 11ου αιώνα. 

Ωστόσο, ετοιμάζεται μια νέα διαδικτυακή εφαρμογή που έχει σκοπό να μας συστήσει εκατοντάδες αντικείμενά της, με φωτογραφίες και περιγραφές, ενώ σχεδιάζεται και έντυπος κατάλογος.

Τη Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015, στις 8 μ.μ., στο κτίριο της Κουμπάρη 1 στο Κολωνάκι, ο δρ. αρχαιολογίας Γιώργης Μαγγίνης* θα μας μιλήσει για τη συλλογή αλλά και για την πολυκύμαντη ιστορία της μέχρι να φτάσει από τον δωρητή Γεώργιο Ευμορφόπουλο, ο οποίος υπήρξε ο μεγαλύτερος συλλέκτης κινεζικής τέχνης στη Δύση διαχρονικά, στις προθήκες του μουσείου.

Ποιος είναι ο Γιωργής Μαγγίνης

Ο Γιωργής Μαγγίνης σπούδασε αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ασιατική τέχνη στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Από το 2010 μελετά τη συλλογή κινεζικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, όπου και έχει διδάξει Ιστορία της Κινεζικής Κεραμεικής. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων περί ισλαμικής και κινεζικής τέχνης σε Πανεπιστήμια και Μουσεία ανά τον κόσμο και έχει συμμετάσχει και διευθύνει αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Γαλλία.