Cirque du Soleil σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η επιτομή του διαφορετικού, του αλλιώτικου, η αποθέωση της ανανέωσης, το απαύγασμα μίας εσωτερικής ανατροπής, μίας αισθητικής επανάστασης, χαρακτηρίζουν την επετειακή παράσταση για τα 30α γενέθλια του Μεγαλύτερου Θεάματος στον κόσμο.

Αν το μυστικό της τεράστιας και διαχρονικής επιτυχίας του Cirque du Soleil είναι η αξεπέραστη δυνατότητα του να μεταμορφώνεται, να μεταλλάσσεται, να ανανεώνεται συνεχώς ώστε πάντα να αποκλείει τον κορεσμό προσφέροντας στον θεατή την αίσθηση ότι βλέπει κάτι εντελώς φρέσκο, ιδιαίτερο και ξεχωριστό, τότε το Quidam αποτελεί με σιγουριά την απόλυτη και περίτρανη επιβεβαίωση αυτού του κανόνα. Γιατί το Quidam, διατηρώντας μόνο την αναμφισβήτητη ποιότητα του Cirque du Soleil, αποτελεί επί της ουσίας την τολμηρότερη και βαθύτερη τομή στην πολύχρονη ιστορία του.

Με τα τεράστια, επιβλητικά σκηνικά του, τα πανέμορφα πάντα χειροποίητα κουστούμια του, τους χαρακτήρες του, την παθιασμένη και έντονη μουσική του, τους εκπληκτικούς του φωτισμούς και την κατάθεση ψυχής των δημιουργών και συντελεστών του, δομεί με εξωπραγματική ικανότητα και μαεστρία, ένα σύγχρονο θεατρικό, χορευτικό, μουσικό και κυρίως-ένα εικαστικό θαύμα. Που σε αντίθεση με τις άλλες παραγωγές του Cirque du Soleil, δεν ταξιδεύει τους θεατές στο νησί του φανταστικού και σε παράλληλους κόσμους, αλλά διαπραγματεύεται τον δικό μας ανθρώπινο κόσμο, την γήινη πραγματικότητα, την καθημερινότητα της ζωής.

Τα κουστούμια για πρώτη φορά σε παράσταση του Cirque du Soleil είναι «καθημερινά ρούχα», πάντα βέβαια χειροποίητα, πανέμορφα κι εντυπωσιακά. Τα τεράστια επιβλητικά σκηνικά δεν αναφέρονται αυτή τη φορά σε γοτθικού τύπου μνημεία, αλλά η γιγάντια μινιμαλιστική, μεταλλική, πενταπλή εναέρια αψίδα των 80 μέτρων, θυμίζει μία μονολιθική, μοντέρνα δομή, όπως έναν σιδηροδρομικό σταθμό ή ένα αεροδρόμιο, το οποίο συνεχώς υποδέχεται ή κατευοδίζει. Το ίδιο και τα υλικά(ατσάλι, αλουμίνιο, καουτσούκ, γυαλί) της διάτρητης από χιλιάδες φωτιστικές ακτίνες, σκηνής. Η μουσική, τέλος, του Quidam δεν έχει πλέον μπαρόκ και οπερετίστικο ύφος, αλλά υιοθετεί μία ηλεκτρική-σύγχρονη προσέγγιση.

Το Cirque du Soleil έρχεται για μια ακόμη φορά στην Ελλάδα για να εντυπωσιάσει.

Παραστάσεις:

Αθήνα: Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ 20-28 Σεπτεμβρίου

Θεσσαλονίκη: ΠΑΟΚ Sports Arena 30 Σεπτεμβρίου-5 Οκτωβρίου

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες

Τιμές εισιτηρίων από 35€. Παιδικά και φοιτητικά εισιτήρια από 28€