Απλές συνταγές για να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα cocktail

Από την Ελένη Νικολούλια

Καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν η ανάγκη μας για δροσιστικά cocktail γίνεται όλο και πιο έντονη.

Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Cocktail η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Μαΐου, συναντήσαμε ορισμένους από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες bartender οι οποίοι μας έδωσαν όλο το know how για συνταγές εύκολες, απλές και κλασικές ώστε να προετοιμάζουμε τα αγαπημένα μας cocktail στο σπίτι ανάλογα με την βάση ή το είδος που προτιμάμε.

Η λίστα των “Sos” για όλο το καλοκαίρι διαμορφώθηκε τελικά ως εξής...

Καλοκαίρι σημαίνει τεκίλα για τον Στέλιο Παπαδόπουλο από το Amigos της Γλυφάδας (Greek Bacardi Legacy Bartender 2014) και έτσι μας πρότεινε δύο από τις αγαπημένες του απλές συνταγές για το σπίτι.

Για να φτιάξουμε μία Paloma θα χρειαστούμε ένα shaker το οποίο θα γεμίσουμε με πάγο και στην συνέχεια θα προσθέσουμε:

- 50 ml Reposado τεκίλα, κατά προτίμηση Jose Cuervo Tradicional

- 50 ml χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ

- 50 ml χυμό από lime

- 30 ml σιρόπι αγαύης

Σουρώνουμε σε μεγάλο ποτήρι και προαιρετικά μπορούμε να βρέξουμε το χείλος του με το lime και στην συνέχεια να το ακουμπήσουμε σε αλάτι. Γεμίζουμε το ποτήρι μας με πάγο, απογεμίζουμε με σόδα και γαρνίρουμε με μία φέτα από ροζ γκρέιπφρουτ.

Για να φτιάξουμε ένα Bantaga θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ποτήρι το οποίο θα γεμίσουμε με πάγο και στην συνέχεια θα προσθέσουμε:

- 50 ml τεκίλα 1800 Silver Jose Cuervo

- 20 ml χυμό από lime

Ανακατεύουμε και απογεμίζουμε με Coca Cola. Προαιρετικά μπορούμε να βρέξουμε το χείλος του με το limeκαι στην συνέχεια να το ακουμπήσουμε σε αλάτι. Γεμίζουμε το ποτήρι μας με πάγο και γαρνίρουμε με μία φέτα από lime.

Τα απεριτίφ cocktail μας αποφάσισε να μας αναλύσει ο Αλέξανδρος Σουρμπάτης από το ολοκαίνουριο Vogatsikou 3 της Θεσσαλονίκης (Havana Club Grand Prix Greek Finalist 2014). Έτσι, πριν από το γεύμα ή το δείπνο μας μας προτείνει να φτιάξουμε ένα Americano αλλά και ένα Aperol Spritz.

Για να φτιάξουμε ένα κλασικό Americano θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ποτήρι το οποίο θα γεμίσουμε με πάγο και στην συνέχεια θα προσθέσουμε:

- 30 ml Campari

- 30 ml κόκκινο βερμούτ (κατά προτίμηση Antica Formula)

Ανακατεύουμε και στην συνέχεια προσθέτουμε όση σόδα επιθυμούμε ανάλογα με την ένταση που θέλουμε να έχει το cocktail μας. Ιδανικά, η κλασική συνταγή αναφέρει μόλις ένα splash. Γαρνίρουμε με μία φλούδα από πορτοκάλι.

Όσο για το Aperol Spritz, έρχεται για να μας μεταφέρει νοερά στην Ιταλία και για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε ένα ποτήρι του κόκκινου κρασιού γεμάτο με πάγο. Στην συνέχεια προσθέτουμε:

- 40 ml Aperol

- 80 ml Prosecco

- 10 ml σόδα

Ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με μία φέτα από πορτοκάλι.

Ο Αλέξανδρος Γκικόπουλος από το Apsendi του Χαλανδρίου και το Bookali του Χολαργού αποφάσισε να μας μεταφέρει στην Λατινική Αμερική και να μας δείξει τον τρόπο για να φτιάχνουμε στο σπίτι τέλειο Mojito και δροσιστική Caipirinha.

Για να φτιάξουμε ένα Mojito θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ποτήρι στο οποίο θα προσθέσουμε 3 τριγωνικές φέτες από lime της οποίες θα πρέπει να συνθλίψουμε.

Στην συνέχεια θα πάρουμε 6 φύλλα δυόσμου, να τα χτυπήσουμε ανάμεσα στα χέρια μας ώστε να απελευθερώσουν τα αρώματά τους και να τα προσθέσουμε στο ποτήρι με τα lime.

Προσθέτουμε:

- 60 ml λευκό ρούμι (κατά προτίμηση Havana Club)

- 20 ml σιρόπι ζάχαρης (ανακατεύουμε 1 κούπα ζάχαρης με 1 βραστού νερού και αφήνουμε να κρυώσει)

Ανακατεύουμε, απογεμίζουμε με πάγο και προσθέτουμε ελάχιστη σόδα. Στο τέλος, γαρνίρουμε με ένα μικρό ματσάκι δυόσμου.

Όσο για την Caipirinha, για να την φτιάξουμε θα χρειαστούμε ένα μεγάλο ποτήρι στο οποίο θα προσθέσουμε 3 τριγωνικές φέτες από lime της οποίες θα συνθλίψουμε.

Στην συνέχεια προσθέτουμε στο ίδιο ποτήρι:

- 20 ml σιρόπι ζάχαρης (η διαδικασία αναγράφεται πιο πάνω)

- 60 ml Cachaca

Ανακατεύουμε, απογεμίζουμε με πάγο και γαρνίρουμε με μία λεπτή τριγωνική φέτα από lime.

Ο Γιάννης Σαμαράς από το The Dalliance House στην Κηφισιά αγαπά το ρούμι και μας δίνει τις δικές του προτάσεις για δροσερά cocktail στο σπίτι μέσα από 2 κλασικές συνταγές.

Για να φτιάξουμε ένα Daiquiri θα χρειαστούμε ένα shaker γεμάτο με πάγο στο οποίο στην συνέχεια θα προσθέσουμε:

- 50 ml Κουβανέζικο ρούμι (κατά προτίμηση Havana Club 3 ετών ή Havana Club Anejo Reserva)

- 2 μικρά κουταλάκια του γλυκού άχνη ζάχαρη

- 30 ml χυμό από lime

Σουρώνουμε κατά προτίμηση σε coupe ή χαμηλό ποτήρι καλά με ένα σουρωτήρι τσαγιού και γαρνίρουμε με μία φλούδα από lime.

Όσο για το Cuba Libre, για να το φτιάξουμε θα χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο ποτήρι στο οποίο θα χρειαστεί να συνθλίψουμε 3 τριγωνικές φέτες από ένα lime.

Στην συνέχεια θα γεμίσουμε το ποτήρι μας με πάγο και θα προσθέσουμε:

- 50 ml Κουβανέζικο ρούμι (κατά προτίμηση Havana Club 3 ετών)

Απογεμίζουμε με Coca Cola κανονική ή light ανάλογα με την προτίμησή μας και γαρνίρουμε με μία τριγωνική φέτα από lime την οποία μπορούμε να περάσουμε πρώτα από το χείλος του ποτηριού.

Για το τέλος αφήσαμε ένα από τα πιο δημοφιλή spirits, το Gin για το οποίο μας μας μίλησε ο Νίκος Μπάκουλης (Greek World Class Bartender 2011) από το The Gin Joint.

Η πρώτη του πρόταση ήταν τι άλλο; Ένα δροσιστικό gin & tonic και μάλιστα με δύο διαφορετικές παραλλαγές.

Σε ένα μεγάλο ποτήρι προσθέτουμε:

- 50 ml από το gin της αρεσκείας μας

- 100 ml από παγωμένο tonic το οποίο ιδανικά θα διατηρείται σε γυάλινο μπουκάλι (κατά προτίμηση Schweppes)

Στην συνέχεια μπορούμε να προσθέσουμε ένα φακελάκι από αφέψημα μέσα στο ποτήρι (χαμομήλι, πράσινο τσάι κλπ) και να το αφήσουμε εκεί ώσπου να τελειώσει το ποτό μας, σε μία πρόταση την οποία θα γαρνίρουμε με μία τριγωνική φέτα από lime. Στο ποτήρι μας θα υπάρχει και μπόλικος πάγος.

Διαφορετικά αφού προσθέσουμε τον πάγο, το τζιν και το τόνικ στο ποτήρι μας, μπορούμε να ψιλοκόψουμε 2-3 φρέσκες φράουλες και να τις προσθέσουμε για ένα πιο φρουτώδες απιοτέλεσμα.

Τι άλλο μπορούμε να φτιάξουμε πολύ απλά με ένα gin; Ένα Bee's Knees για το οποίο θα χρειαστούμε ένα shaker γεμάτο με πάγο στο οποίο θα προσθέσουμε:

- 50 ml από το gin της αρεσκείας μας

- 30 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

- 20 ml χυμό από λεμόνι

- 20 ml σιρόπι μελιού (Για να το φτιάξουμε θα χρειαστούμε 100 ml μελιού τα οποία θα ανακατέψουμε με 30 ml βραστού νερού)

Σερβίρουμε με πάγο και γαρνίρουμε με μία φλούδα από πορτοκάλι.

Στην υγειά σας και καλό καλοκαίρι!