Εξυψώνοντας την τέχνη του bar

Ελένη Νικολούλια

Οι διεθνείς εξελίξεις στον χώρο του μπαρ είναι γεγονός πως απασχολούν σταδιακά όλο και περισσότερους και μάλιστα όχι μόνο όσους ασχολούνται επαγγελματικά με αυτόν.

H συνειδητή επιλογή ενός καλοφτιαγμένου cocktail και η επιλογή ενός σπουδαίου αποστάγματος σε στιγμές χαράς, είναι αποτέλεσμα τόσο της παγκόσμιας προβολής που έχουν λάβει τα bar και οι bartender, όσο κυρίως της δουλειάς ορισμένων ανθρώπων που άλλοτε μας προσφέρουν κάτι που μας αρέσει, άλλοτε κάτι που μας εντυπωσιάζει και άλλοτε κάτι που εύκολα παρομοιάζεται με “μαγεία” ή “τέχνη”.

Το Fine Drinking ως μια συνεχώς εξελισσόμενη διαδικασία

Το Fine Drinking δεν είναι πλέον τάση. Είναι ανάγκη, είναι καθημερινότητα, είτε ό, τι ακριβώς συμβαίνει “σήμερα” και παντού στον κόσμο.

Από την άλλη, ακούμε τόσα για διεθνείς διαγωνισμούς, για διακρίσεις bartender, αλλά και για τα cocktail που οι ίδιοι παρουσίασαν και κάπου αισθάνομαι πως έχει έρθει η στιγμή να αντιληφθούμε πραγματικά το τι συμβαίνει και έτσι την επόμενη φορά που θα βρεθούμε απέναντι στον “καλύτερο”, στον “νικητή”, στον “ανερχόμενο” ή έστω κάποιον που προβλήθηκε περισσότερο από τους άλλους, να γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι αυτό που τον καθιστά μοναδικό στον τομέα του.

Το World Class των Reserve Brands της Diageo λοιπόν δεν αποτελεί απλώς έναν διαγωνσισμό που έχει σκοπό την ανάδειξη του “καλύτερου”.

Αντιθέτως, πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και πολύπλευρη διεθνή πλατφόρμα νέων ιδεών που έχει ως μοναδικό στόχο να εξυψώσει την τέχνη του bartending τόσο στην συνείδηση των επαγγελματιών του χώρου όσο κυρίως και σε εκείνη του φιλοξενούμενου σε ένα μπαρ.

Μία από τις προοπτικές του είναι η προβολή της εξέλιξης του κλάδου, αναδεικνύοντας τους κορυφαίους bartender σε όλο τον κόσμο. Έτσι, όταν οι άνθρωποι αυτοί “καθοριστούν”, σειρά έχει η μεταφορά των εμπειριών τους μέσα από το ταλέντο τους και σε όλους εμάς. Η εμπειρία της γεύσης εξελίσσεται, οι παγκόσμιες τάσεις έρχονται στο προσκήνιο, η κουλτούρα των cocktail γίνεται μέρος της ζωής μας, το Fine Drinking έχει γίνει ανάγκη.

Βασικός κορμός της διοργάνωσης λοιπόν, δεν είναι άλλος από ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εκπαίδευσης και προβολής, μέσω συνεργασιών με guru του κλάδου, κορυφαίων μπαρ στον κόσμο, αλλά και των media που παρακολουθούν από πολύ στενά έναν κλάδο τόσο “διαφορετικό”, τόσο εντυπωσιακό και ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέρον.

Στην συνέχεια, έρχεται να συμπληρώσει ή και να επαληθεύσει τα παραπάνω το διαγωνιστικό τμήμα. Κατά την διάρκειά του, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, μέσα από μια σειρά φάσεων και κατηγοριών φτάνουμε κάθε χρόνο στο σημείο να παρατηρούμε εκείνους που αντικειμενικά ήταν οι καλύτεροι.

Εκείνοι με τη σειρά τους, οι νικητές δηλαδή του διαγωνισμού, στηρίζονται από ένα ολοκληρωμένο πλάνο προβολής συμπεριλαμβανομένου του World Class TV Show που πέρσι προβλήθηκε σε περισσότερες από 152 χώρες, ενώ στο τέλος κάθε μία από τις προσπάθειες των 50 φιναλίστ που διακρίθηκαν στον παγκόσμιο τελικό του World Class της προηγούμενης χρονιάς εντάσσονται σε έναν ξεχωριστό online οδηγό, το WORLD CLASS 50: The Definitive Drinking Guide 2013, όπου έκαστος παραθέτει τις δικές του προτάσεις και συμβουλές για την πόλη στην οποία μένει και δραστηριοποιείται.

Η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στον θεσμό του World Class

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως την πρώτη κιόλας χρονιά που εδραιώθηκε το World Class, το 2009, ο μεγάλος παγκόσμιος νικητής ήταν Έλληνας. Ο Αριστοτέλης Παπαδόπουλος από την Θεσσαλονίκη κατάφερε έπειτα από μια σειρά διαγωνιστικών τμημάτων να ξεχωρίσει ως ο εκλεκτότερος από τους σπουδαίους και έτσι η χώρα μας κατάφερε να μπει από πολύ νωρίς στο προσκήνιο της παγκόσμιας bartending κοινότητας.

Η πλατφόρμα του World Class λαμβάνει έτσι ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε και από το φετινό ρεκόρ συμμετοχών στην πρώτη φάση.

Αυτή την στιγμή είμαστε σε αναμονή της έναρξης του δεύτερου διαγωνιστικού τμήματος που θα διεξαχθεί και πάλι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με συμμετοχές bartender από κάθε γωνιά της χώρας.

Η πρώτη φάση του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε μέσα στον Δεκέμβριο και χωρίζονταν σε δύο θεματικές:

Η πρώτη αφορούσε στην “Μεσογειακή Δεξιοτεχνία των Μέσων του Αιώνα”. Εδώ, οι συμμετέχοντες είχαν σκοπό να αναδείξουν τις δεξιότητες τους με στόχο να δημιουργήσουν καινοτόμα cocktail χρησιμοποιώντας δύο κορυφαία αποστάγματα, τη βότκα Ketel One και το ρούμι Ron Zacapa. Στην πρώτη περίπτωση, πέρα από τα γευστικά και ισορροπημένα cocktail που θα δημιουργούσαν με Ketel One, έπρεπε παράλληλα να παρουσιάσουν ένα νέο πρωτότυπο σερβίρισμα της βότκας, ώστε να εντυπωσιάσουν μεν τους κριτές αλλά επιπλέον το σερβίρισμα αυτό να μπορεί να εκτελείται σε πραγματικές συνθήκες δουλειάς, μέσα σε ένα μπαρ. Ενώ, όσοι επέλεξαν να διαγωνιστούν με το premium ρούμι από τη Γουατεμάλα, έπρεπε να το συνδυάσουν αρμονικά με φαγητό αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο πως η απαλότητά του Ron Zacapa ταιριάζει άψογα τη Μεσογειακή Κουζίνα, κάτι το οποίο μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρον ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι απλό κυρίως λόγω της έντονης διαφορετικότητας του Ron Zacapa έναντι των άλλων προτάσεων σε ρούμι.

Ενδεικτικά, αν αναλογιστούμε πως το συγκεκριμένο premium διαμάντι της Γουατεμάλας δεν παράγεται από μελάσα (όπως συνήθως συμβαίνει με το ρούμι), αλλά προέρχεται από τον συμπυκνωμένο χυμό της πρώτης σύνθλιψης του ζαχαροκάλαμου, ενώ επιπλέον ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο χάρη στην περίπλοκη, μοναδική διαδικασία ωρίμανσης Solera, τότε εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο θα έπρεπε να του συμπεριφερθεί ο εκάστοτε bartender. Για την ωρίμανση του Ron Zacapa χρησιμοποιούνται βαρέλια στα οποία προηγουμένως έχει ωριμάσει αμερικάνικο ουίσκι, σέρι και κρασιά Ximenez, ενώ ταυτόχρονα γίνεται και ένα συνεχόμενο blending με ήδη ωριμασμένα ρούμι. Πώς λοιπόν μπορεί αυτό να συνδεθεί “απλά” με την Μεσόγειο;

Περνώντας ωστόσο στην δεύτερη θεματική του διαγωνισμού με κεντρικό τίτλο "Whisky: Η Δοκιμασία της Γεύσης" και χρησιμοποιώντας ως βάση τα κορυφαία ουίσκι του Οίκου Walker (Johnnie Walker Gold Label Reserve, Blue Label & Platinum Label Blended Scotch Whisky), οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να διευρύνουν τα όρια του mixology, να αναδείξουν την αντίληψη της γεύσης αλλά και να αφήσουν στο cocktail τους το γευστικό προφίλ του ουίσκι να πρωταγωνιστεί.

Κριτές στο πρώτο κύμα του διαγωνισμού ήταν ο World Class νικητής από την Ιταλία και 2ος στον Παγκόσμιο Τελικό 2012, Dennis Zoppi καθώς και ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ, Νίκος Καραθάνος. Όσο για τους 6 φιναλίστ που αναδείχθηκαν και που θα συμμετέχουν μαζί με τους ισάρριθμους της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, είναι αλφαβητικά:

Η Αντωνακοπούλου Δήμητρα (360o cocktail bar), ο Βλαχοδιαμάνης Σωτήρης (Dante's), ο Γκικόπουλος Αλέξανδρος (Apsendi), ο Ηλιόπουλος Μάριος (6 dogs), ο Κυρίτσης Βασίλης (The Gin Joint) και ο Κυρίτσης Ζάχος (Ten).

Σύντομα, θα ανακοινωθούν οι θεματικές και για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι συμμετέχοντες που δεν κατάφεραν να διακριθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, μπορούν να δηλώσουν ξανά συμμετοχή ώστε να διεκδικήσουν μία από τις έξι θέσεις που απομένουν για να συμπληρώσουν τη φετινή δωδεκάδα του ελληνικού τελικού, που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούνιο.

Με απλά λόγια...

Το bartending, η τέχνη του bar και στο τέλος το Fine Drinking δεν είναι απλώς επιθυμία όλων αλλά σταδιακά μετατρέπεται θα μπορούσε να πει κανείς σε καθημερινή μας ανάγκη. Γιατί αξίζει να προσανατολιστούμε σε επιλογές ανθρώπων, σημείων και ποτών που έχουν περάσει από δεκάδες δοκιμασίες, από πολλά στάδια και που έχουν αφιερώσει πράγματι όλο τους τον χρόνο προκειμένου να προσφέρουν σε όλους μας μια World Class εμπειρία μέσα σε ένα βράδυ!

Και ναι, κάπως έτσι ανυπομονούμε και φέτος να ανακαλύψουμε ποιοί θα είναι όλοι αυτοί...