Ολοκληρώθηκε ο 14ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης

Οι τριήμερες γευστικές δοκιμές του «14ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει η «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» σε συνεργασία με τη ΔΕΘ HELEXPO, πραγματοποιήθηκαν φέτος από τις 3 έως τις 5 Μαρτίου 2014, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Δ.Δ.Ο.Θ. είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός οίνου που διοργανώνεται στην Ελλάδα, με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κανονισμό της Διεθνούς Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και την αναγνώριση δικαιώματος διοργάνωσης-διεξαγωγής διαγωνισμών οίνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο φετινό διαγωνισμό, είκοσι οχτώκαταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι, δημοσιογράφοι και διανομείς οίνου δοκίμασαν 533 δείγματα από την Ελλάδα και από 5 άλλες χώρες: Βραζιλία, Γερμανία, Κύπρο, Κίνα και Σλοβακία.

Οι δοκιμαστές εκτιμώντας το υψηλό επίπεδο των διαγωνιζόμενων οίνων απένειμαν Μεγάλα Χρυσά, Χρυσά και Ασημένια μετάλλια σύμφωνα με την παρακάτω κατανομή ανά χώρα:

Χώρα

Μεγάλο Χρυσό

Χρυσό

Ασημένιο

Σύνολο Μεταλλίων

Σύνολο Συμμετοχών

Βραζιλία

0

1

3

4

15

Γερμανία

0

3

0

3

4

Ελλάδα

2

81

39

122

461

Κίνα

0

1

0

1

2

Κύπρος

0

8

8

16

41

Σλοβακία

0

1

1

2

10

Σύνολα

2

95

51

148

533

Αξίζει να επισημανθεί ότι το 82% των κρασιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό συγκέντρωσαν την βαθμολογία για μετάλλιο ωστόσο αποκλείστηκαν από τη βράβευση λόγω του κανονισμού που ορίζει ότι μέχρι το 30% των συμμετεχόντων οίνων μπορούν να βραβευθούν. Η βαθμολογία αυτή αποδεικνύει με προφανή τρόπο την αναβαθμισμένη ποιότητα των κρασιών που συμμετέχουν στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης.