World Class 2014: Προετοιμάζοντας και φέτος τα καλύτερα cocktail του κόσμου

Από την Ελένη Νικολούλια

Με έντονο αέρα Μεσογείου αλλά και έμφαση στο συνδυασμό φαγητού και ποτού θα ξεκινήσει ο φετινός παγκόσμιος διαγωνισμός του World Class 2014.

Η διεθνής διαγωνισμός της Diageo που αναδεικνύει κάθε χρόνο τους καλύτερους bartender σε παγκόσμιο επίπεδο, για μια ακόμη χρονιά αναμένεται να έχει δυναμική παρουσία και του ελληνικού bartending.

Τα ταλέντα του ολοένα και πιο ανερχόμενου χώρου των bar καλούνται για άλλη μια χρονιά να διεκδικήσουν θέσεις στις πρωτιές, κάτι που άλλωστε έχει συμβεί και κατά το παρελθόν με τον Αριστοτέλη Παπαδόπουλο να έχει στεφθεί το 2009 παγκόσμιο νικητής στην πρώτη τότε διοργάνωση του διαγωνισμού και να φέρνει την Ελλάδα στο προσκήνιο σε έναν τόσο ιδιαίτερο τομέα.

Στην φετινή ωστόσο διοργάνωση, οι bartender καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 3 αποστάγματα από το Reserve Portfolio της Diageo:

- Να μάς αποδείξουν πόσο τολμηροί είναι με το ουίσκι και να επιλέξουν ανάμεσα στα Johnnie Walker Blue, Gold Label Reserve και Platinum Label ώστε να λάβουν μέρος στη “Δοκιμασία της Γεύσης”. Τα όρια του mixology θα διευρυνθούν, η αντίληψη της γεύσης θα αναδειχθεί, το γευστικό προφίλ του ουίσκι θα παραμείνει σε πρωταγωνιστική θέση, ενώ η θεατρικότητα και το storytelling και φέτος αναμένεται να μας αποδείξει πως bartender σημαίνει και ηθοποιός.

- Τα πράγματα ωστόσο φαίνεται φέτος να είναι ακόμη πιο “ευνοϊκά” για τους Έλληνες συμμετέχοντες μιας και μία από τις βασικότερες θεματικές του φετινού, πρώτου επιπέδου του διαγωνισμού θα είναι η ανάδειξη της Μεσογείου μέσα από ένα cocktail. Σε αυτό το σημείο, οι bartender μπορούν να επιλέξουν να διαγωνιστούν με τη βότκα Ketel One και να δημιουργήσουν ένα cocktail το οποίο θα αναδεικνύει τη “Μεσογειακή δεξιοτεχνία των Μέσων του Αιώνα”. Η Μεσογειακή διατροφή μπαίνει στο επίκεντρο, και οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να βασιστούν σε μία παρουσίαση με κεντρική θεματική το “Retro Chic” και να εμπνευστούν από τα κλασικά σύμβολα της Μεσογείου των δεκαετιών του '50 και του '60. Παράλληλα, το cocktail τους θα πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά συστατικά από την κλασική κουζίνα ή επιπλέον συστατικά όπως τα γαλλικά ή ιταλικά βερμούτ, τα λικέρ ή τα σέρι, τα οποία θα συνδυάζονται στο cocktail της παρουσίασής τους. Στόχος, η ανάδειξη ενός νέου και πρωτότυπου “Τελετουργικού Σερβιρίσματος της Ketel One” ο οποίος θα εντυπωσιάσει μεν τους κριτές αλλά επιπλέον θα μπορεί να εκτελείται σε πραγματικές συνθήκες και μέσα σε ένα μπαρ.

- Η θεματική ωστόσο της “Μεσογειακήςδεξιοτεχνίας των Μέσων του Αιώνα”, μπορεί να αναδειχθεί φέτος και μέσα από την επιλογή του Ron Zacapa 23 ετών, ένα ρούμι το οποίο έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με “τις 100 Κορυφαίες Ετικέτες Ποιότητας στον Κόσμο” ανάμεσα σε brand όπως η Rolls Royce και η Hermes. Η επίδραση της Μεσογειακής διατροφικής κουλτούρας θα αποτελεί το κεντρικό θέμα και σε αυτή τη δοκιμασία, ενώ στόχος θα είναι και τώρα τόσο η ανάδειξη του “Retro Chic” όσο κυρίως και ο συνδυασμός του ποτού με το φαγητό. Οι bartender σε αυτό το σημείο καλούνται να δημιουργήσουν ένα εμβληματικό ποτό το οποίο θα προσεγγίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πραγματικό πνεύμα του Zacapa. Το super premium ρούμι, θα πρέπει να συνδυάζεται αρμονικά με φαγητό και να αποδεικνύει πως η απαλότητά του αναδεικνύει άψογα τη Μεσογειακή Κουζίνα, ενώ το challenge γίνεται ακόμη πιο ιδιαίτερο καθώς εκτός από το ρούμι, οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόλις 2 επιπλέον συστατικά, τη γαρνιτούρα τους ή το προαιρετικά κάπνισμα του ποτηριού ώστε να παρουσιάσουν το ποτό τους.

Το 2013 κατά τη διάρκεια του World Class είδαμε να διαγωνίζονται 50 χώρες και 15.000 bartender οι οποίοι έφτιαξαν περισσότερα από 100.000 cocktail.

Στη φετινή διοργάνωση αναμένονται ακόμη περισσότερες συμμετοχές, ενώ οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανεβάζουν εδώ τις συνταγές τους στο διάστημα 1-15 Νοεμβρίου 2013.

Στην κριτική επιτροπή για την Ελλάδα φέτος θα δούμε τους Νίκο Καραθάνο (chef του εστιατορίου Hytra) αλλά και τον Dennis Zoppi (World Class Bartender 2012 για την Ιταλία).

Ανυπομονούμε!