12 ταλέντα, 1 νικητής και το bartending στο προσκήνιο

Το World Class οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως τον μεγαλύτερο και πιο δημοφιλή θεσμό στον χώρο του bartending παγκοσμίως.

(Οι 4 φιναλίστ του ελληνικού τελικού World Class 2014)

Από την άλλη, αυτό που ενδεχομένως κάποιοι να αγνοούν είναι πως το διαγωνιστικό κομμάτι αποτελεί μόλις ένα μέρος από την διεθνή πλατφόρμα του διεθνούς bartending που έχει ως στόχο να εξυψώσει την τέχνη του mixology.

Μέσω αυτής λοιπόν, οι bartender από όλο τον κόσμο εκπαιδεύονται, γνωρίζουν νέες κουλτούρες, ανταλλάσσουν απόψεις και δοκιμάζουν νέους τρόπους για να απογειώσουν τη τέχνη του mixology σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

(Τεό Σπυρόπουλος)

Και κάπως έτσι, φτάσαμε πλέον να διανύουμε την έκτη χρονιά του θεσμού, ο οποίος από την έναρξή του έως και σήμερα έχει καταφέρει να εκπαιδεύσει περισσότερους από 17.000 bartender σε όλο τον κόσμο.

Πριν λίγες μέρες, στην Αθήνα διοργανώθηκε ο ελληνικός τελικός του διαγωνιστικού τμήματος για το 2014 και μεγάλος νικητής ήταν ο Τεό Σπυρόπουλος από το Tailor Made, ο οποίος μας συστήθηκε αναλυτικά σε προηγούμενη συνέντευξή του.

 

(Βασίλης Κυρίτσης)

Ο Τεό Σπυρόπουλος, ως Bartender of The Year 2014, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον παγκόσμιο τελικό του World Class που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία, μία νίκη η οποία προέκυψε έπειτα από έναν διήμερο τελικό στον οποίο συμμετείχαν 12 άξιοι φιναλίστ – εκπρόσωποι του σύγχρονου ελληνικού bartending.

Οι απαιτητικές δοκιμασίες του τελικού ήταν βασισμένες στις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν, ενώ μέσα από τις δοκιμασίες αυτές αξιολογούνται σε βάθος διάφορες πτυχές που συνθέτουν τον “κορυφαίο” bartender, τον επαγγελματία δηλαδή που θα έχει ιδιαίτερες ικανότητες όπως, ο αρμονικός συνδυασμός του ποτού του με το φαγητό, η φαντασία και η δημιουργικότητα, η ανάδειξη των γευστικών χαρακτηριστικών του spirit που χρησιμοποιείται ως βάση του cocktail αλλά και ο σημαντικός παράγοντας της επικοινωνίας με το κοινό του.

 

(Στέφανος Δραγανιδάκης)

Τις δοκιμασίες αξιολόγησαν σπουδαία ονόματα του χώρου παγκοσμίως: Ο David Rios, παγκόσμιος νικητής του World Class για το 2013, ο Dennis Zoppi, Ιταλός World Class Bartender και δεύτερος στον κόσμο για το 2012 και ο Barrie Wilson, Global Trade Ambassador των Reserve Brands της Diageo, ένας από τους εμπνευστές της παγκόσμιας πλατφόρμας του World Class.

(Οι 3 διεθνείς κριτές)

Όσο για τις δοκιμασίες, την πρώτη μέρα του τελικού, είδαμε τους 12 φιναλίστ να διαγωνίζονται στην δοκιμασία “Bartender/Barchef” που είχε ως σκοπό να αναδείξει τη δημιουργικότητα, τη γνώση και τη φαντασία των bartender όσον αφορά στη σχέση cocktail και φαγητού. Οι διαγωνιζόμενοι έπρεπε να δημιουργήσουν ένα cocktail που θα ταίριαζε αρμονικά με τα πιάτα που παρουσίασε, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef Νίκος Καραθάνος.

(Νίκος  Καραθάνος)

Συνέχεια είχε η δοκιμασία “Cocktails against the clock”, μια κλασική πλέον δοκιμασία ταχύτητας, όπου οι φιναλίστ έπρεπε να δημιουργήσουν 6 cocktail σε χρόνο λιγότερο από 8 λεπτά, ενώ η ημέρα έκλεισε με το “Theatrical and Stars – Signature T10 Martini” κατά την διάρκεια του οποίοι οι φιναλίστ έπρεπε να δημιουργήσουν το δικό τους Martini με Tanqueray No. TEN, εμπνευσμένο από μια ταινία της επιλογής τους από τον παγκόσμιο κινηματογράφο.

 

(Νίκος Αρσλάνογλου)

Τη δεύτερη μέρα του τελικού ανακοινώθηκαν οι τέσσερις φιναλίστ που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από τις δοκιμασίες της πρώτης μέρας και συνέχισαν την πορεία τους για τη διεκδίκηση του πολυπόθητου εισιτηρίου για τον παγκόσμιο τελικό. Οι τέσσερις φιναλίστ: ο Νίκος Αρσλάνογλου (Soulshakers, Θεσσαλονίκη), ο Στέφανος Δραγανιδάκης (The Dalliance House, Αθήνα), ο Βασίλης Κυρίτσης (The Gin Joint, Αθήνα) και ο Τεό Σπυρόπουλος (Tailor Μade, Αθήνα).

Η τελική δοκιμασία στην οποία αναμετρήθηκαν ήταν το “Mystery Box” το οποίο έφερε τους bartender μπροστά από ένα σφραγισμένο κουτί, που ανοίγοντας το αποκαλύφθηκαν τα συστατικά που περιείχε. Οι bartender έπρεπε να επιλέξουν έως και πέντε συστατικά από το κουτί συνδυασμένα με το spirit της επιλογής τους από τα Reserve Brands της Diageo και να δημιουργήσουν ένα νέο δικό τους cocktail.

Το cocktail που εντυπωσίασε περισσότερο τους κριτές ήταν το “Dinner with Mr. Suzuki” του Τεό Σπυρόπουλου, που στις δύο μέρες του τελικού συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία και κέρδισε τον τίτλο του κορυφαίου Έλληνα Bartender για το 2014.