Simone Caporale: Συζητάμε με τον καλύτερο barman του κόσμου

Το Artesian Bar του Λονδίνου ανακηρύχτηκε για μία ακόμη φορά το καλύτερο του κόσμου.

Ένας από τους λόγους είναι και ο Simone Caporale ο οποίος πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα με αφορμή το Athens Bar Show. Τον συναντήσαμε και μιλήσαμε μαζί του για όλα. Στο τέλος, μας έδωσε και μία απλή συνταγή για να απολαμβάνουμε Tia Espresso στο σπίτι.

-          Για χρόνια θεωρούσαμε πως για να είσαι bartender αρκεί να είσαι όμορφος και επικοινωνιακός. Τι απαντάτε σε όσους ακόμα πιστεύουν το ίδιο και δείχνουν να αγνοούν την επανάσταση στον χώρο σας;

Από τη μία εκτιμώ που ο κόσμος θεωρεί ότι είμαστε όμορφοι. Σίγουρα ωστόσο αυτή η επανάσταση είναι ορατή και άξια προσοχής. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως ο φιλοξενούμενός μας αν θέλει απλώς να περάσει καλά πως είναι και υποχρεωμένος να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για την δουλειά μας. Όλοι εμείς κάνουμε μία ταπεινή δουλειά και για όσο την κάνουμε με όλη μας την αγάπη ο κόσμος αναπόφευκτα θα το προσέξει κάποια στιγμή.

-          Επισκεφθήκατε την Αθήνα με αφορμή το Athens Bar Show. Ποια είναι η γνώμη που έχετε σχηματίσει για τους Έλληνες bartender;

Οι Έλληνες bartender είναι στα μάτια μου πολύ ψηλά, έχουν γνώσεις και δείχνουν έτοιμοι να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο, ειδικά αν εργαστούν ομαδικά.

-          Ποια είναι τα προϊόντα ή οι λιγότερο γνωστές τεχνικές στα οποία έχετε στρέψει την προσοχή σας αυτή την περίοδο;

Τα αιθέρια έλαια τα οποία δεν μπορούν εύκολα να προκύψουν μέσα από απλές τεχνικές, οι σπάνιες γεύσεις που ξεπερνούν τα όρια του γνώριμου, τα δοχεία που βοηθούν στο να αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ποτό μας και η παλαίωση μέσα σε δερμάτινους ασκούς κάτι που βλέπαμε να συμβαίνει σχεδόν 3000 χρόνια πριν.

-          Πώς χρησιμοποιείτε εσείς αυτή τη μέθοδο παλαίωσης;

Χρησιμοποιούμε δερμάτινους ασκούς για να διατηρούμε, προστατεύουμε και αποθηκεύουμε διάφορα υγρά όπως τα βερμούτ, το μεσκάλ και φυσικά τα cocktail μας.

-          Πριν βρεθείτε στο Λονδίνο ήσασταν στην Ιταλία. Τι θυμάστε πιο έντονα από τη γενέτειρά σας;

Προέρχομαι από ένα πολύ όμορφο μέρος, το Κόμο. Είναι πράγματι ένα εξαιρετικό σημείο ωστόσο όταν είσαι νέος μπορεί να σου φανεί κάπως βαρετό. Μεγάλωσα με την ιδέα να κάνω κάτι ενδιαφέρον και ταυτόχρονα καινοτόμο και πάντα ήθελα να διατηρώ το μυαλό μου ευέλικτο και διαυγές.

-          Ποια είναι τα πρώτα στοιχεία που ξεχωρίζετε σε ένα μπαρ ώστε να αντιληφθείτε πως είναι «καλό»;

Να είναι καθαρό, το προσωπικό του να χαμογελά, να είναι γεμάτο με κόσμο και όλοι να πίνουν cocktail.

-          Το Artesian πλέον είναι «το καλύτερο μπαρ του κόσμου». Τι ακολουθεί;

Ένα νέο, πρωτοποριακό project που θα προσφέρει νέες, ανεπανάληπτες εμπειρίες στους φιλοξενούμενούς μας!

-          Θεωρείτε πως τα μπαρ πρέπει να έχουν συγκεκριμένη ταυτότητα; Να είναι «speakeasy», να υποστηρίζουν την tiki φιλοσοφία ή να σερβίρουν αποκλειστικά κλασικά cocktail; Ή μπορούν να κάνουν και λίγο από όλα;

Τα μπαρ πρέπει να έχουν μια συγκεκριμένη ταυτότητα αν κάτι τέτοιο επιθυμεί ο ιδιοκτήτης τους. Προσωπικά ωστόσο πιστεύω πως ένα μπαρ πρέπει να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τον κάθε πελάτη που θα τον επισκεφθεί, με ό, τι κι αν του ζητήσει. Η προσωπικότητα του μπαρ είναι αυτή που το κάνει μοναδική. Όχι η ταυτότητά του.

-          Στο Athens Bar Show μας παρουσιάσατε το Tia Espresso. Δώστε μας μια απλή συνταγή για να το απολαμβάνουμε κι εμείς στο σπίτι…

Αρχικά… θα χρειαστείτε μία μεγάλη παρέα περίπου 80 ατόμων. Μετά θα χρειαστείτε Tia Maria, ρούμι, βότκα ή τεκίλα (ανάλογα με την προτίμησή σας), σιρόπι ζάχαρης, και φρεσκοφτιαγμένο espresso. Η συνταγή είναι απλή: 2 μέρη αποστάγματος, 1 μέρος Tia Maria, 1 μέρος καφέ, μισό μέρος ζάχαρη. Ανακινείτε, σουρώνετε και σερβίρετε. Δυναμώστε τη μουσική και περάστε καταπληκτικά!