Septem: Μια ξεχωριστή ελληνική μικροζυθοποιία

Ελένη Νικολούλια

Δεν έχουν περάσει ούτε 5 χρόνια από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά της πόρτες της η μικροζυθοποιία Septem στην Εύβοια.

Οι μπύρες της από την πρώτη στιγμή κίνησαν το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, ωστόσο το εξαιρετικά ενδιαφέρον προϊόν της σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική ζυθοποιία βρέθηκε τα τελευταία χρόνια περισσότερο στο προσκήνιο από ποτέ, οδήγησαν τελικά σε μία επιτυχημένη επιχείρηση που σήμερα μπορεί να καυχιέται πως παράγει ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες ελληνικές μπύρες.

Η πρόσφατη επίσκεψή μου στις εγκαταστάσεις της έγινε με αφορμή το πρώτο beer sommelier course που διοργανώνει η Genius in Gastronomy με εισηγητές τους Γιώργο Λούκα και Νικολά Ραδίση.

Σε ανάλογες επισκέψεις το ενδιαφέρον κινεί σαφώς το τελικό αποτέλεσμα και οι γευστικές δοκιμές πάνω σε αυτό.

Στην συγκεκριμένη όμως περίπτωση τα πράγματα δεν ήταν και τόσο απλά. Άλλωστε, μιλάμε για προϊόντα τα οποία ήδη κατέχουν σημαντική θέση στην αγορά και την προτίμηση του κοινού και τα οποία μάλιστα έχουν διακριθεί και βραβευτεί και στο εξωτερικό.

Στο διεθνή διαγωνισμό International Beer Challenge 2010 στο Λονδίνο, οι μπύρες Septem Monday’s Pilsner και Septem Friday’s Pale Ale βραβεύθηκαν με χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Design & Packaging, ενώ το ίδιο το ζυθοποιείο απέσπασε το Χρυσό Μετάλλιο στην κατηγορία “launch breweries”.

Το 2012, η Septem βρέθηκε και πάλι στο βάθρο των νικητών στην ίδια διοργάνωση και επέστρεψε στην Ελλάδα έχοντας στις βαλίτσες της 3 βραβεία: Χρυσό για την Sunday’s Honey Golden Ale, Ασημένιο για την Red Ale Mary Rose και Χάλκινο για την Seasonal Winter Porter.

Η σειρά των διακρίσεων συνεχίστηκε και τη φετινή χρονιά και μάλιστα πιο θεαματικά και σαρωτικά από κάθε άλλη φορά, με τις μπύρες της Septem να αποσπούν αυτή τη φορά 6 βραβεία:

Χρυσό μεταλλιο στη κατηγορία Pale Ale για τη Friday’s Pale Ale, Χρυσό μετάλλιο στη κατηγορία Design & Packaging για την A.C.E, Ασημένιο μετάλλιο στη κατηγορία Specialities για τη Sunday’s Honey Golden Ale, Ασημένιο μετάλλιο στη κατηγορία Ales για την A.C.E, Χάλκινο μετάλλιο στη κατηγορία Lagers για την Monday’s Pilsner, και Χάλκινο μετάλλιο στη κατηγορία Stouts & Porters για την Saturday’s Porter.

Η μπύρα εξ ορισμού αποτελεί ένα αλκοολούχο ποτό με κύρια συστατικά τα δημητριακά, το νερό, το λυκίσκο και τη μαγιά.

Στην Septem λοιπόν η βύνη και ο λυκίσκος παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και εκεί ακριβώς έγκειται και η κάθε διαφορετικότητά της.

Για τη δημιουργία κάθε μίας από τις 4 μπύρες της Septem χρησιμοποιούνται μόνες τους ή σε blend βύνες 7 ειδών (Pilsner Malt, Munich Malt, Crystal Malt, Marris Otter Pale Malt, Coffee Malt και Chocolate Malt), και αντίστοιχα ολόκληροι λυκίσκοι 6 ποικιλιών (Northern Brewer, Saaz, Nelson Sauvin, Styrian Golding, Perle και Tettnang).

Το αποτέλεσμα οδηγεί σε σαφείς διαφορές τόσο στη γεύση όσο και το άρωμα και σώμα της κάθε μίας, ενώ σαφώς τα τελικά αποτελέσματα μπορούν να καλύψουν κάθε γευστική παλέτα και ανάγκη.

Ενδιαφέρον ωστόσο δεν παρουσιάζει μόνο η λεπτομέρεια με την οποία αντιμετωπίζεται η βύνη και ο λυκίσκος αλλά και το σκέλος της καινοτομίας που φαίνεται να αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για την Septem.

Η πρόταση της Sunday's Honey Golden Ale για παράδειγμα, δημιουργείται με αγνό μέλι ανθέων και επαναζυμώνεται στη φιάλη της με το αποτέλεσμα να μοιάζει με μια αρωματική παρέλαση που ολοκληρώνεται ιδανικά με φρουτένιες και γλυκόπιοτες γουλιές, κάτι το οποίο δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει.

Όσο για τη συνέχεια, το μέλλον της Septem δεν έχει λόγο να μην προδιαγράφεται λαμπρό. Ως τώρα γνωρίζαμε για single vineyard προτάσεις σε κρασί. Έχουμε δοκιμάσει εξαιρετικά single cask ουίσκι. Σπάνια όμως ακούμε για single hope μπύρες και μάλιστα σε ότι αφορά την Ελληνική αγορά αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Η Septem σύντομα πρόκειται για κυκλοφορήσει στην αγορά μπύρες με ένα μόνο είδος λυκίσκου, το οποίο επιπλέον θα καλλιεργείται σε δικά της χωράφια. Το αποτέλεσμα σαφώς και αναμένεται ενδιαφέρον ενώ βρίσκεται ήδη σε πειραματικό στάδιο που μέρα με την ημέρα εξελίσσεται.

Οι Σοφοκλής και Γιώργος Παναγιώτου έχουν με απλά λόγια στήσει στην Εύβοια μια πρότυπη μικροζυθοποιία που αντιμετωπίζει την μπύρα όχι απλά σαν ένα αλκοολούχο δροσιστικό ποτό, αλλά ως ένα προϊόν που προσφέρει γαστρονομική απόλαυση, όπως αντίστοιχα το κρασί, τα αποστάγματα και ο καφές.

Δείχνουν να τα καταφέρνουν περίφημα.