7 μπύρες που αξίζει να έχετε δοκιμάσει

Της Ελένης Νικολούλια

Tο να προσδίδεις στην καθημερινότητά σου μια “γεύση” παραπάνω πάντα λειτουργεί ευεργετικά.

Ειδικά όταν αυτή η “γεύση” έρχεται από spirits, αποστάγματα ή στη συγκεκριμένη περίπτωση από μπύρες.

Γιατί ο ζύθος σαφώς και έχει περάσει πλέον σε άλλη διάσταση. Έχει αποκοπεί για τα καλά από τη συνείδησή μας ως “κάτι να πιω το καλοκαίρι”, έχει ξεφύγει από εικόνες μεθυσμένων στα νησιά που τον κρατούν σε μπουκάλι στο χέρι, έχει ανέβει τόσο ψηλά που σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.

Άλλωστε, οι τιμές της μπύρας παραμένουν τόσο προσιτές, ακόμη και στις πιο σπάνιες εκφάνσεις της που πράγματι η μπύρα μοιάζει να θέλει και να διεκδικεί ολοένα και μεγαλύτερη θέση στην πίτα των καθημερινών μας απολαύσεων.

Πρόσφατα μελέτησα κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα που πράγματι πιστεύω πως αξίζουν την προσοχή. Κυρίως γιατί αποτελούν την πιο οικονομική και value for money επιλογή των ημερών:

Clausthaler

Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα ποτό χωρίς αλκοόλ μπορεί να εντυπωσιάσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε μάλιστα για ένα πολυβραβευμένο προϊόν πυκνό και με έντονα αρώματα, ιδανικό για όσους θέλουν να κατευνάσουν τη δίψα τους ή ακόμη και να περάσουν χαλαρές στιγμές χωρίς να καταναλώσουν αλκοόλ. Μια lager καθόλου “νερουλή” που αξίζει την προσοχή μας. Τιμή λιανικής: 1 ευρώ

Schlenkerla

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για ένα καπνιστό προϊόν, εξολοκλήρου φτιαγμένο από καβουρδισμένο κριθάρι κάτι που εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Μια ιδιαίτερη lager με 5,1% αλκοόλ που σίγουρα δεν είναι από τις περιπτώσεις που εύκολα θα ξεχάσει κανείς. Τιμή λιανικής: 2,2 ευρώ

Duchesse de Bourgogne

Δεν ξέρω τι γεύση θα είχε η Δούκισσα της Βουργουνδίας αν ήταν ποτό, πάντως σίγουρα η πρόταση που φέρει το όνομά της είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από ό, τι ανάλογο μπορεί να έχουμε δοκιμάσει. Μας έρχεται από το Βέλγιο και ανήκει στην κατηγορία των μπυρών υψηλής ζύμωσης. Η ιδιαιτερότητά της ωστόσο είναι πως η συγκεκριμένη μπύρα έχει ωριμάσει και διατηρηθεί σε βαρέλι κρασιού για ένα διάστημα 6 μηνών και έτσι έχει πάρει αρκετά από τα χαρακτηριστικά τόσο του βαρελιού όσο και του κρασιού. Ένα απερίγραπτο γλυκόξινο αποτέλεσμα με 6,2% αλκοόλ και τιμή λιανικής 3 ευρώ.

Tripel Karmeliet

Μυρίζει φρούτα και μυρίζει μέλι. Η ίδια φιλοσοφία ακολουθείται και στο στόμα, με το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μπύρας υψηλής ζύμωσης να έρχεται από το Βέλγιο για να κατακτήσει ένα δικό της, σίγουρα φανατικό κοινό. Περιέχει 8,4% αλκοόλ και κοστίζει 3 ευρώ.

St. Landelin

Από τη Γαλλία αυτή τη φορά μας έρχεται η συγκεκριμένη μπύρα η οποία ανήκει στην κατηγορία των pale ale και διατίθεται σε μικρή φιάλη των 250ml. Πρόκειται για μία μπύρα που είναι γλυκιά στην αρχή αν και στο τέλος αφήνει μία πικρή επίγευση και περιέχει 6,5% αλκοόλ. Τιμή λιανικής: 2 ευρώ.

Cuvee van de Keizer

Πρόκειται για τη μοναδική χρονολογημένη μπύρα, κλείνει με φελλό και σύρμα όπως τα αφρώδη κρασιά και σαφώς χαρίζει απλόχερα ένα αποτέλεσμα που όμοιό του δεν θα ξανασυναντήσουμε σε μπύρα. Έχει παραμείνει δέκα χρόνια σε βαρέλι, ξεχωρίζει για τα αρώματα καραμέλας και καφέ, ενώ στο στόμα προσφέρει μια επιπλέον πολυπλοκότητα που προέρχεται από τις καβουρδισμένες νότες του προϊόντος. Διατίθεται σε φιάλη των 750ml, περιέχει 11,5% αλκοόλ και κοστίζει 12 ευρώ.

Anchor Porter

Από την Αμερική μας έρχεται αυτή η επιλογή και συγκεκριμένα από την περιοχή του San Francisco. Τα αρώματα καφέ κυριαρχούν ενώ το χρώμα της είναι σκούρο. Περιέχει 5,6% αλκοόλ και κοστίζει 3,5 ευρώ.

Τις παραπάνω μπύρες θα βρείτε στις περισσότερες κάβες, τις μπυραρίες και σε επιλεγμένα super market.