Βαρουφάκης: Ένας νεοφιλελεύθερος δεν θα υπέγραφε ποτέ το μνημόνιο

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πραγματικοί νεοφιλελεύθεροι, αλλά μόνο “γιαλαντζί”, σχολιάζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών

Τη στάση των ελληνικών ΜΜΕ απέναντι στο δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, στηλιτεύει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο Athens Live, το οποίο δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε “αστεία” τα όσα ακούστηκαν στα ΜΜΕ πριν το δημοψήφισμα, και μάλιστα αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περίπτωση όπου κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε δελτίο ειδήσεων εμφανίστηκε το πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη, με τη λεζάντα “θα τα καταστρέψουν όλα στην Ελλάδα αυτοί”.

“Έχουνε καταφέρει να φτιάξουν μία νέα Σοβιετία”, σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με την έννοια ότι, όπως είπε, μεταδίδουν τα ίδια πράγματα και δεν τα πιστεύει κανείς, όπως στη Σοβιετική Ένωση ακόμα και τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν πίστευαν όσα έγραφε η “Πράβδα”.

Αναφορικά με τον νεοφιλελευθερισμό, υποστήριξε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πραγματικοί νεοφιλελεύθεροι, αλλά μόνο “γιαλαντζί” - “ένας νεοφιλελεύθερος ποτέ δεν θα υπέγραφε το μνημόνιο”, επεσήμανε, “γιατί ένας νεοφιλελεύθερος δεν πιστεύει στα κρατικά δάνεια”, ενώ ειδικά για τον Στέφανο Μάνο σχολιάζει πως είναι «ένας βιομήχανος που δεν ήθελε να είναι βιομήχανος και πούλησε την εταιρεία του για να γίνει πολιτικός».

Όσον αφορά στο θέμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε πως ο μόνος λόγος που γίνεται το δημοψήφισμα είναι για να ηρεμήσουν τα πνεύματα μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ αποκάλυψε και τη συμβουλή που έδωσε στον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν: “Το Εργατικό Κόμμα πρέπει να βγει δυναμικά και με έναν τρόπο που να είναι και κάπως αντιφατικός, δηλαδή η γραμμή που ακολουθούμε [...] είναι 'η Βρετανία πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της δημοκρατίας της, ψηφίζουμε μέσα για να πολεμήσουμε τις Βρυξέλλες εκ των έσω'”.