Ερευνώνται οι πηγές εσόδων του Κέντρου Πολιτικής του Γιάννου

Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης βρίσκεται το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής που ίδρυσε ο πρώην υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου, τον Νοέμβριο του 2006, λίγους μήνες δηλαδή μετά τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Μετά τις έρευνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα που υπεγράφησαν επί υπουργίας του, στο στόχαστρο των δικαστικών Αρχών μπαίνουν οι δραστηριότητές του στον συγκεκριμένο χώρο. Οι Αρχές θα ελέγξουν φορολογικά στοιχεία από τις δράσεις του ιδρύματος, καθώς και την προέλευση της χρηματοδότησής του.

Σύμφωνα με τη Real News, ύστερα από τις ελλιπείς εξηγήσεις που έδωσε ο Γιάννος Παπαντωνίου στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής για τις αποκλίσεις που εντοπίσθηκαν στις καταθέσεις του, το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης φάινεται να έχει γίνει εντονότερο.

Από τότε μέχρι και σήμερα το ΚΕΠΠ έχει πραγματοποιήσει πολλές έρευνες, δημόσιες εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια με σημαντικούς ομιλητές. Ανάμεσά τους οι Φρανσουά Ολάντ και Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκδηλώσεις οι οποίες στις περισσότερες των περιπτώσεων πραγματοποιήθηκαν υπό τη σκέπη πληθώρας χορηγιών, κρατικών και όχι μόνο.

Ανάμεσα στα ονόματα βρίσκεται και εκείνο του Σπύρου Τραυλού, πρώην γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και δεξί χέρι του κυρίου Παπαντωνίου όταν εκείνος αντικατέστησε στην υπουργική καρέκλα τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Ο Παναγιώτης Κορλίρας, ιδρυτικό μέλος του ΚΕΠΠ, που διετέλεσε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Φεβρουάριο του 1984 έως τον Σεπτέμβριο του 1985, είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο της Ιονικής Τράπεζας. Ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους, Χριστόφορος Σαρδελής, αναφέρεται ως τακτικό μέλος του κέντρου ερευνών.

Ιδρυτικό μέλος του ΚΕΠΠ εμφανίζεται και ο Γιάννης Βαρουφάκης, γνωστός για τις ριζοσπαστικές δηλώσεις που κάνει κατά καιρούς σχετικά με την κρίση χρέους και το πώς αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί