Ο Βαρουφάκης αποκαλεί “μαριονέτα” τον Γιούνκερ

Η συμφωνία με τους δανειστές που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση θα επιφέρει υπερβολικό φορολογικό βάρος σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προβλέπει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico, σχολιάζοντας ότι ο μεγάλος νικητής των εκλογών, εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν η τρόικα.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης, τα περιθώρια της ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων μέτρων του μνημονίου είναι κατ’ ουσίαν ανύπαρκτα, παρά τις σχετικές εξαγγελίες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο πρώην υπουργός σχολιάζει ότι οποιαδήποτε ελάφρυνση θα υπονομευθεί από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτείται να σημειώσει η ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζοντας το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ως ανέφικτο. Επισημαίνει επίσης ότι οι πιστωτές της χώρας υποστηρίζουν ένθερμα και εμμέσως προστατεύουν τα φαινόμενα “ολιγαρχίας” στην Ελλάδα, υπονοώντας ότι θα αντιταχθούν σε κάθε απόπειρα της νέας κυβέρνησης να περιορίσει το πρόβλημα της διαπλοκής.

Σημειώνει ακόμη, ότι στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα κινδυνεύει με “κοσοβοποίηση”, υπό την έννοια ότι η χώρα θα μετατραπεί σε “προτεκτοράτο με το ευρώ ως νόμισμα, αλλά οι μόνες εξαγωγές μας θα είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ο τουρισμός, με μηδέν επενδύσεις σε παραγωγικές δραστηριότητες, ενώ οι τράπεζες θα λειτουργούν ως ‘όρνια’ και τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία θα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές”.

Ερωτηθείς για την άποψή του σχετικά με τη γερμανική πολιτική ηγεσία, ο ίδιος αναφέρεται στο “χάσμα” μεταξύ της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς, όπως σημειώνει, η μεν καγκελάριος δρα πρωτίστως με γνώμονα τη διατήρησή της στην εξουσία, ενώ ο Γερμανός υπουργός διαθέτει συνολικό όραμα, “αν και προς τη λάθος κατεύθυνση”, σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Γ. Βαρουφάκης υιοθετεί ιδιαίτερα απαξιωτικό τόνο, σημειώνοντας ότι πρόκειται για “μαριονέτα της Επιτροπής”.