Ιστορικές προκλήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Ιστορικών διαστάσεων πρόκληση είναι για το ΣΥΡΙΖΑ η θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το οποίο διανύει τη δεύτερη ημέρα του.

"Έχουμε μπροστά μας μία ιστορικών διαστάσεων πρόκληση. Πρέπει να δουλέψουμε με τρόπο δημιουργικό, τολμηρό και να έχουμε συνείδηση του ιστορικού στίγματος στο οποίο βρισκόμαστε. Να διαμορφώσουμε μία νέα αριστερή στρατηγική, η οποία να μπορεί να απαντήσει στα προβλήματα της κοινωνίας και να ανοίξει το δρόμο για μετασχηματισμούς. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία βίαιη ωρίμανση, να σκεφτούμε με πρωτότυπο τρόπο ένα κόμμα πλουραλιστικό, αλλά και συμπαγές ως προς τη δημόσια εικόνα και λειτουργία του. Κλειδιά για να πετύχουμε αυτό είναι η δημοκρατία, η δημοκρατία των μελών. Αυτή τη σκυτάλη δίνουμε εδώ στο νέο εγχείρημα. Οι οργανώσεις, το κύτταρο της ζωής του κόμματος και η δημιουργία δομών προγραμματικών είναι επίσης, αυτά που χρειαζόμαστε", επισήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ ενώνει

Στην ενωτικότητα που προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε στο λόγο του ο Πάνος Σκουρλέτης. "Φτάσαμε μέχρι εδώ, επειδή ακριβώς δεν ήμαστε φοβικοί, ήμαστε ενωτικοί. Δοκιμάστηκε μία συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, ήμαστε αυτοί που δε φλερτάραμε με απόψεις εθνικής αναδίπλωσης. Εμείς δεν υιοθετήσαμε τις εύκολες συνταγές από το παρελθόν. Βρήκαμε εναλλακτικές λύσεις. Σήμερα δε γίνεται μία απλή μετατόπιση ψηφοφόρων, συμβαίνει βαθιά πολιτική και κοινωνική διεργασία, την οποία θέλουμε να εκφράσουμε στον νέο, ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα κάνουμε ένα ποιοτικό άλμα, σήμερα προχωράμε μπρος. ίναι η ώρα της υπέρβασης του εαυτού μας, χωρίς την εγκατάλειψη των βασικών μας στόχων, που είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός. Εμείς σήμερα συγκροτούμε την αριστερά του αιώνα μας. Να μη φοβηθούμε!", κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δ. Παπαδημούλης: Συγκροτούμε την αριστερά του 21ου αιώνα

Νωρίτερα, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης: "Με τη Συνδιάσκεψη, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα βήμα μπροστά για τη συγκρότηση της αριστεράς του 21ου αιώνα, για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία".

"Βαδίζουμε με το πρόγραμμα και την ηγεσία που μας πήγε στο 27%, δεν ξεκινάμε από το μηδέν", είπε ο κ. Παπαδημούλης επικρίνοντας τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κρίση. Ακόμη, πρόσθεσε ότι "στις επόμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικεί την αυτοδυναμία και το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικεί το 3%.

Ο κ. Παπαδημούλης, απαντώντας ουσιαστικά σε συζητήσεις για τον ιδεολογικό χαρακτήρα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι η πορεία δεν είναι ούτε στροφή αριστερά, ούτε στροφή δεξιά, αλλά προχωράμε μπροστά". Για την κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης επισήμανε: "Είναι ανάγκη το κόμμα να κερδίσει τις συνειδήσεις και να αναπτύξει την ενότητα των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και ευρύτερων αντιμνημονιακών δυνάμεων".

Ζ. Κωνσταντοπούλου: Έχουμε εμπειρία σε κοινωνικούς αγώνες

Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στην ομιλία της τόνισε: "Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αποφασιστικό βήμα στη λεωφόρο της ελπίδας. Ο κόσμος της αριστεράς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια και μπορεί να γίνει καταφύγιο αλληλεγγύης για όσους ωθούνται στο περιθώριο από τις δυνάμεις που έφεραν τον λαό σε αυτή την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ανατροπής και θα αγωνιστεί για να αποτρέψει την καταστροφή της χώρας. Όσοι βρισκόμαστε εδώ, έχουμε εμπειρία αγώνων, σύγκρουσης και διεκδίκησης, υπεράσπισης των αδυνάτων και αυτό είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σε αυτήν τη συγκυρία".

Αλ. Μητρόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή

Ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και να αποδείξει στα μνημονιακά κόμματα ότι η διαχείρισή τους ήταν λανθασμένη. Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για ενότητα μέσα σε ένα σύγχρονο κόμμα, με τάσεις, αλλά με ενιαία γραμμή, ώστε να καταδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη που με τη συμπαράσταση του λαού, θα βγάλει τη χώρα από την παγίδα της υπανάπτυξης.