Β. Σταμάτη: Γιατί να είναι έξω η Αρετή Τσοχατζοπούλου και όχι εγώ;

"Σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν πρωταγωνιστές . Είμαι υπεραθώα, το τέλειο θύμα, το εξιλαστήριο θύμα". Με αυτά τα λόγια η Βίκυ Σταμάτη επιχείρησε να πείσει το δικαστήριο να κάνει δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής της. " Ας είμαι αλυσοδεμένη αλλά να είμαι δίπλα στο παιδί μου" είπε απευθυνόμενη στους δικαστές ζητώντας να ορίσουν όποιο περιοριστικό όρο οι ίδιοι επιθυμούν προκειμένου να αποφυλακιστεί " Εσείς έχετε την εξουσία" τους είπε χαρακτηριστικά. Η Βίκυ Σταμάτη σε ένα παραληρηματικό μονόλογο με κεντρικά πρόσωπα την ίδια και το γιο της είπε πως δεν έχουν κανένα εισόδημα. "Εγώ και το παιδί μου είμαστε εντελώς άποροι. Ο Τσοχατζόπουλος δεν έχει πληρώσει τα δίδακτρα του σχολείου για τρία χρόνια. Με τα εισοδήματα του πατέρα μου ζει το παιδί και όχι με του πατέρα του" είπε και συμπλήρωσε: " Δεν με νοιάζει αν ο κόσμος με μισεί ή τον έκαναν να με μισεί. Θα πω την αλήθεια και θα λέω την αλήθεια. Δέχομαι να κάνω τεστ αλήθειας".

" Το φως είναι ο γιος μου. Το φάρμακο μου είναι το παιδί μου. Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που με κρατά στη ζωή". 

Τιμωρήθηκα γιατί μοιράστηκα τη ζωή μου με τον Άκη 

" Το παιδί μου στερήθηκε και τους δυο γονείς του μέσα σε μια βδομάδα. Τιμωρούμαι γιατί μοιράστηκα μέρος της ζωής μου με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Θα ήθελα να υποβληθώ σε τέστ αλήθειας. Ποιος άλλος κατηγορούμενος το επιθυμεί αυτό; Έχω μείζων κατάθλιψη με αυτοκτονικό ιδεασμό, λόγω της έλλειψης του παιδιού μου". 

Η Βίκυ Σταμάτη δέχτηκε βροχή ερωτήσεων για την απόδραση της από το Δρομοκαΐτειο ημέρες οποία χαρακτηρίσει " φυγή". 

"Η φυγή μου ήταν κάτι επικίνδυνο αφού δε σκέφτηκα αν υπάρχει χαντάκι απέξω, χόρτα , φίδια κλπ. Ήταν μια εν θερμώ κίνηση μετά την απορριπτική απόφαση της αίτησης αποφυλάκισης μου. Θα μπορούσα να έχω φύγει και άλλη φορά, όταν λιποθύμησε ο φρουρός μου, αλλά επέλεξα να τον περιθάλψω. Δεν τον δρασκέλισα. Το κλειδί το είχα πολύ καιρό και δεν το χρησιμοποίησα. Σκέφτηκα παρορμητικά , ότι αν είναι να πεθάνω θα πεθάνω κρατώντας το χέρι του παιδιού μου" είπε η Βίκυ Σταμάτη. 

Πρ: Πήγατε στο παιδί σας;

Β. Σταμάτη: Σκέφτηκα πως δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το παιδί μου μια αιφνίδια εισβολή στο σπίτι στο χωριό... Το μόνο που θέλω ειναι να ξυπνά ο ένας δίπλα στην αναπνοή του άλλου. Τίποτα άλλο δε θέλω. Όποιον περιορισμό θέλετε βάλτε μου... 

Είμαι κρυστάλλινη, άμεμπτη, αθώα. 

"Σε αυτή την αίθουσα δεν είναι όλοι οι πρωταγωνιστές. Υπάρχουν άνθρωποι που δήθεν μεταμέλησαν. Για πόσες αυτοκτονίες ανθρώπων ευθύνονται αυτοί οι εμπλεκόμενοι; Είμαι κρυστάλλινη, άμεμπτη, αθώα. Ας είμαι αλυσοδεμένη αλλά σας είμαι δίπλα στο παιδί μου. Έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη το παιδί μου. Έγινα μητέρα σε μεγάλη ηλικία, μετά απο άπειρες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις και με τη βοήθεια του κ. Τσοχατζόπουλου, του άνδρα μου και στο κρεβάτι , χωρίς μαλλιά. Χωρίς να μπορώ να πάω τουαλέτα" είπε και συνέχισε" Μονο οι Ναζί τιμωρούσαν τους αθώους κι όχι τους ενόχους. Οι ένοχοι είναι εντός και εκτός αιθούσης".

Γιατί η Αρετή και όχι εγώ

Η Βίκυ Σταμάτη αναφερόμενη στην αποφυλάκιση της κόρης του Άκη Τσοχατζόπουλου Αρετής έκανε λόγο για διάκριση. "Να τα χαίρεται τα παιδιά της . Αισθάνθηκα ότι έγινε δίακριση ότι δεν έχω καμία ελπίδα. Γιατί στη μια μάνα και όχι στην άλλη που είναι υπεραθώα. Γιατί αυτή η διαοφορά". 

Ολοκληρώνοντας τη κατάθεση της η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου είπε στους δικαστές" Δεν θέλω τίποτα μόνο το σαρκείο μου και το παιδί μου. Όλη την κινητή μου περιουσία τη δειπνώ στους γιατρούς του κόσμου".