Ειδικό Δικαστήριο: Η εισαγγελέας ως Αγκάθα Κρίστι… σήκωσε το γάντι

Σήκωσε το γάντι η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου και, υιοθετώντας τον ρόλο της Αγκάθα Κρίστι, που της απέδωσε χθες η υπεράπιση, προχώρησε στην δευτερολογία της προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα των συνηγόρων υπεράσπισης.

"Η Αγκάθα Κρίστι πρέπει να πει μερικά πράγματα", είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελική λειτουργός, και αναφέρθηκε στις τέσσερις εκθέσεις-πραγματογνωμοσύνες οι οποίες κατά την άποψη της "αγνοήθηκαν και αποσιωπήθηκαν".

Η κ. Δημητρίου επεσήμανε ότι αν δεν είχε χαθεί το πρώτο στικάκι που δημιούργησε ο πρώην υπουργός και στη συνέχεια παρέδωσε στον Ι. Διώτη, θα γνωρίζαμε την ημερομηνία δημιουργίας του αρχικού usb. "Πολύ αμφιβάλλω ότι δεν φύλαξε στο συρτάρι του ο κ. Παπακωνσταντινου ένα ίδιο, που θα μπορούσε να μας το φέρει και να λυθούν όλα τα προβλήματα", είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της υπεράσπισης ότι δεν υπάρχουν οριστικοποιημένες εκθέσεις καταλογισμού στους συγγενείς του πρώην υπουργού, είπε πως δεν παίζει κανένα ρόλο και, απευθυνόμενη στους δικαστές, τους κάλεσε να προσδιορίσουν κατ' εκτίμηση το ποσό της ζημιάς, ενώ υπογράμμισε ότι ο έλεγχος από τα φορολογικά όργανα έχει ολοκληρωθεί.

"Από το ύψος της ζημίας θα καθοριστεί αν είναι πλημμέλημα ή κακούργημα το αδίκημα ή αν θα υπαχθεί στις διατάξεις περί καταχραστών Δημοσίου. Η ζημία πρέπει να είναι μόνιμη και σίγουρη και ο δράστης να έχει δόλο. Θα πρέπει δηλαδή με τη διαγραφή των αρχείων ο δράστης να ξέρει το ποσό φοροδιαφυγής που γλιτώνουν οι συγγενείς του. Μα μιλάμε για έναν υπουργό Οικονομικών και οικονομολόγο. Αλίμονο αν δε ήξερε...", είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας.

Τι απάντησε η υπεράσπιση στην εισαγγελέα

Τη σκυτάλη πήρε ο συνήγορος υπεράσπισης Τ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος στη δευτερολογία του απαντώντας στην εισαγγελέα ανέφερε πως τα επίμαχα αρχεία δεν συνιστούν έγγραφο κατα την έννοια του νόμου. "Αν γινει δεκτή η πρόταση της εισγαγελέως θα του βάλετε δις ισόβια, διότι θα ειναι επικίνδυνος να το ξανακάνει όταν ξαναγίνει υπουργός. Μπορείτε να το πείτε... Και σε δέκα χρόνια που θα έρθουν τα διοικητικά δικαστήρια και θα πουν ότι δεν υφίσταται φοροδιαφυγή και θα τα πετάξει όλα στον κάλαθο των αχρήστων, θα έρθουμε και πάλι εδώ, θα ξανακάνουμε μια επαναληψη, θα του επιδικάσουμε το ίδιο ποσό κάθε ημέρας φυλακής και θα έχει θριαμβεύσει το Κρατος Δικαίου!" είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Δεν μπορούμε να εχουμε απειλή ισοβίων με προσωρινές πράξεις καταλογισμού!".

Ο συνήγορος, απευθυνόμενος στους δικαστές, τους ρώτησε με νόημα: "Από που ξέρουμε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε 2.062 αρχεία; Από που; Πώς ξέρουμε ότι δεν έβαλε κάποιος απο το ΣΔΟΕ, τα έσβησε απο τον ανοιχτό -κατα τον Διώτη οταν έφυγε- υπολογιστή του; Αυτό που λέει η κ. Εισαγγελέας, ότι αν υπηρχε το usb θα μας έδειχνε κατι για την ενοχή ή την αθωότητά του, μου αρκεί για να πώ ότι δεν αποδείχτηκε η ενοχή του. Μπορείτε να αποκλείσετε αυτο που λεμε πως κάποιος του την έστησε; Από αυτή την αποδεικτική διαδικασία; Μας κοροιδευει ο κ. Διώτης, με τα λέει-ξελέει και πώς αλλαζει τις καταθέσεις του".