“Τα αδικήματα του Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί”, λέει η υπεράσπιση

"Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν μετέβαλε τη θέση ή τον ισχυρισμό του για τίποτα. Αυτή η συνέπειά του αποτελεί τον ασφαλέστερο δείκτη της ειλικρίνειάς του. Μόνο όποιος έχει βίώσει την πραγματικότητα αταλάντευτα επιμένει σε αυτή. Μόνο όποιος έχει αγκαλιάσει την αλήθεια. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν έδωσε μάχη για να πείσει, αλλά διατηρούσε απόλυτα ακέραιη την ειλικρίνειά του". Τα λόγια αυτά ανήκουν στον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Παπακωνσταντίνου, Βασίλη Δημακόπουλο ο οποίος στην αγόρευση του ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου επιχείρησε να ενισχύσει τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι από την πρώτη στιγμή λέει την αλήθεια και είναι θύμα σκευωρίας.

"Για να πλήξει κάποιος τον κ. Παπακωνσταντίνου αυτό έπρεπε να κάνει, να διαγράψει τα ονόματα", υπογράμμισε ο κ. Δημακόπουλος και συνέχισε: "Δεν νομιμοποιείται κανείς να καταλογίζει στον κ. Παπακωνσταντίνου δόλο γνώσης και θέλησης για να μειώσει την περιουσία του Δημοσίου".

Όπως είπε ο συνήγορος. "είναι προφανές ότι οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ και του ΚΕΦΟΜΕΠ δεν είναι οριστικές, αφού ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί και ο επικεφαλής, ήδη, κατέθεσε πως μπορεί να είναι τελικά μηδενική η φοροδιαφυγή".

Ο συνήγορος επανέλαβε πως κανένα στοιχείο δεν αποδεικνύει ότι ο πρώην υπουργός διέπραξε τα αδικήματα για τα οποία τον κατηγορούν. Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, παραμένει ανοικτό τι συνέβη με το περίφημο USB το οποίο παρέδωσε στον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη και καταστράφηκε καθώς "η αφαίρεση έγινε από τρίτο πρόσωπο και όχι τον κ. Παπακωνσταντίνου”.

Όπως είπε ο συνήγορος υπεράσπισης, από τις πραγματογνωμοσύνες προέκυψαν στοιχεία που απενοχοποιούν τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα αδικήματα έχουν παραγραφεί

Την ξεκάθαρη θέση της υπεράσπισης ότι τα αδικήματα σε βάρος του πρώην υπουργού έχουν παραγραφεί, με βάσει τις διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος, διατύπωσε στην αγόρευση του ο κ. Δημακόπουλος.

"Παρά την αντίθετη επιθυμία του κ. Παπακωνσταντίνου, η υπεράσπιση θα θέσει το θέμα της αποσβεστικής προθεσμίας. Η επικαλούμενη ερμηνεία του βουλεύματος (περί μη παραγραφής) προσκρούει στο Σύνταγμα και αποτελεί πολιτικής φύσεως αιτιολογία", είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος και τόνισε: "Θεωρεί ο ίδιος ότι οι νομικοί ισχυρισμοί είναι ένα κέλυφος για να αποκρυβεί η αλήθεια. Είναι ο λόγος που ο ίδιος λοιδωρήθηκε και αμφισβητήθηκε από ΜΜΕ και ιστοσελίδες... Εκείνος στάθηκε πάντα με ευγένεια, ψυχραιμία και υποδειγματική συμπεριφορά, δικαιωματικά αξιώνει την ουσιαστική απόκρουση των κατηγοριών. Δεν είναι ένοχος της αλλοίωσης του USB... Λατρεύω την άποψη της μειοψηφίας που από τη διαδικασία βρήκε την δικαίωση της" .

Η κρίσιμη περίοδος

"Την περίοδο εκείνη το κρίσιμο θέμα για την Ελλάδα ήταν ότι ήθελε κάθε μήνα 4 δισ. για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της η χώρα. Αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι σήμερα, όλοι θα μακαρίζουν αυτό που τότε χλεύαζαν".

"Εκείνος φέρεται ότι έχει κίνητρο, αλλά ένας τρίτος φέρεται να έχει το κίνητρο της προσβολής του. Ασφαλώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ωθήθηκε να κάνει μία πράξη για να βοηθήσει τους συγγενείς του, και μάλιστα χωρίς να γνωρίζει αν υπήρχε πρόβλημα με τις καταθέσεις τους, όπως αναφέρει το βούλευμα", υπογράμμισε ο συνήγορος και συμπλήρωσε.

"Τούτο σημαίνει μωρή ενέργεια, ανόητη, και προσκρούει στην παραδοχή ότι οι συγγενείς είναι ηθικοί αυτουργοί. Δεν τέλεσε τη νόθευση ο Παπακωνσταντίνου. Δεν απεδείχθη πως είναι ένοχος και οι υπάρχουσες αμφιβολίες πρέπει να τεθούν υπέρ του Παπακωνσταντίνου".