Ειδικό Δικαστήριο: “12 Θυμωμένοι Άνθρωποι” και η… λίστα Λαγκάρντ

Το δριμύ “κατηγορώ” της εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου επιχειρεί να αντικρούσει η υπεράσπιση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Στην αγόρευση του ο συνήγορος Παναγιώτης Κουρελέας έστρεψε τα βέλη του στον άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ και κατηγορούμενο στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ Ιωάννη Διώτη, κατηγορώντας τον ευθέως ότι "έχει πει πολλά ψέματα", ενώ παράλληλα υπογράμμισε: "Όταν ο δικαστής φεύγει από το χώρο των αποδείξεων και μπαίνει στο χώρο των ενδείξεων το πέραν πάσης αμφιβολίας αποκτά ουσιαστικότερο περιεχόμενο. Όταν ο δικαστής φεύγει από το ασφαλές πεδίο των άμεσων αποδείξεων, εκεί οφείλει να αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική εκδοχή και μόνο τότε θα είναι σίγουρος. Τότε μπορεί να του επιτρέπεται να διαμορφώσει βέβαιη δικανική πεποίθηση. Πρέπει για να καταλήξετε στις ενδείξεις ενοχής να έχετε αποκλείσει όλες τις ενδείξεις αθωότητας. Δεν μπορείτε να έχετε απαίτηση από τον κατηγορούμενο να σας πει ποιος το έχει κάνει, ούτε ξέρει ούτε μπορεί να φαντάζεται".

Οι “12 θυμωμένοι άνθρωποι" και οι αμφιβολίες.

Ο συνήγορος στην αγόρευση του αναφέρθηκε σε μια ταινία του 1957 με τίτλο "οι 12 θυμωμένοι άνδρες" (Twelve Angry Men) και θέμα μια σημαντική δίκη που αφορούσε υπόθεση για την οποία είχε αποφανθεί η κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ, όπως και η συγκεκριμένη.

"Όταν οι 12 θυμωμένοι ένορκοι αποσύρθηκαν, ο δικαστής τους είπε 'μόνο όταν δεν έχετε καμία αμφιβολία, τότε μόνον θα εκδώσετε απόφαση. Αν έχετε έστω και μια αμφιβολία πρέπει να τον αθωώσετε'. Ένας από τους 12 θυμωμένους ενόρκους αρνήθηκε να ενταχθεί στο κλίμα 'να τελειώνουμε' και είπε, θέλω να συζητήσω όλες τις απορίες μου, για να έχω ήσυχη τη συνείδηση μου... Θα προσπαθήσω να γίνω ένας από εσάς", είπε ο συνήγορος υπεράσπισης, απευθυνόμενος στους δικαστές.

"Προσβλέπω στο να συνεννοηθούμε. Θα πατήσω με το ένα πόδι στις ενδείξεις ενοχής του κατηγορούμενου και με το άλλο στις ενδείξεις αθωότητας. Είναι αλήθεια ότι έτσι φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος είναι ο δράστης, γιατί πρόκειται για τους συγγενείς του. Ο κατηγορούμενος λέει ότι δεν είναι έτσι, 'μου την έχουν φέρει, είναι μια υπόθεση στημένη'. Αν είναι έτσι, αν του την έχουν στήσει, πάλι τρεις συγγενείς του δεν θα είχαν σβήσει;”, αναρωτήθηκε ο συνήγορος.

"Ο Διώτης έχει πει πολλά ψέματα"

Ο κ. Κουρελέας αναφέρθηκε στον ρόλο του Ιωάννη Διώτη, παραθέτοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα του, σε μια προσπάθεια να αναδείξει αντιφάσεις και ανακρίβειες. Ο συνήγορος υπογράμμισε ότι:

- Από τις πραγματογνωμοσύνες δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει την διαγραφή των ονομάτων των συγγενών του κ. Παπακωνσταντίνου.

- Το στικάκι που παρέδωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στον Ι. Διώτη δεν υπάρχει, γιατί κάποιος φρόντισε να το καταστρέψει. Δεν μπορούσε να ξέρει ο κατηγορούμενος τι θα γινόταν...

- Το στικάκι που κατασκεύασε ο κ. Διώτης εμφανίζει στοιχεία διαγραφής και κανείς δεν είπε πως είναι ακριβές αντίγραφο αυτού που του παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
"Ο κ. Διώτης δεν είναι μόνο ότι κατέστρεψε το πειστήριο που θα αθώωνε τον κατηγορούμενο, αλλά έχει πει πάρα πολλά ψέματα. Και εμείς καλούμαστε να δώσουμε πίστη στον κ. Διώτη για να καλύψουμε τα κενά. Πως αντέχει στη λογική ότι έφτιαξε και δεύτερο στικάκι για λόγους ασφαλείας και στη συνέχεια κατέστρεψε το πρώτο;", υπογράμμισε ο κ. Κουρελέας.

Ποτέ δεν ανοίχτηκαν αρχεία με το όνομα Παπανδρέου

Όπως είπε ο συνήγορος:

- Ποτέ δεν ανοίχθηκαν και τα 13 αρχεία με το όνομα Παπανδρέου.

- Ειπώθηκε ότι είναι 4 δισ. δολάρια στην λίστα, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό, θα δείτε διπλές και τριπλές εγγραφές με το ίδιο στοιχείο. Το... πέραν πάσης υποψίας ΣΔΟΕ έχει υπολογίσει και δύο και τρεις και τέσσερις φορές το ίδιο ποσό. Αυτά τα ονόματα που έδωσε κατηγορούμενος για έλεγχο είναι περίπου το μισό της λίστας.

- Οι Γάλλοι πρωτοκόλλησαν το cd ; Είναι χαζοί που δεν το πρωτοκολλούν; Μα με αυτό διαβιβάζονται παράνομα υποκλαπέντα στοιχεία.

- Την δεύτερη φορά είχε βουίξει ο τόπος, το cd είχε γίνει αντικείμενο ποινικής δικογραφίας. Τι έγγραφο είναι το cd; Ποιος είναι ο εκδότης του;

"Δεν είναι το cd αυτό που σας λείπει αλλά το usb που παρέδωσε στο Διώτη. Σας χρειάζεται αυτό που δεν χάθηκε, αλλά καταστράφηκε. Χωρίς αυτό, μόνο στο χώρο των ενδείξεων μπορούμε να κινηθούμε, αλλά είδατε σε πόσες λακούβες πέφτουμε", κατέληξε ο συνήγορος.