Αύριο απολογείται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

Αύριο είναι η μεγάλη μέρα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου καθώς θα κληθεί να απολογηθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός, ο οποίος αρνείται ότι παραποίησε την λίστα αφαιρώντας τα ονόματα των συγγενών του θα επιχειρήσει να ανατρέψει τις κατηγορίες λέγοντας τη δική του αλήθεια για τα γεγονότα.

Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης. Οι συνήγοροι του Γ. Παπακωνσταντίνου είχαν ζητήσει την εξέταση τεσσάρων μαρτύρων, ωστόσο παραιτήθηκαν από τους δύο καθώς έκριναν ότι δεν είναι αναγκαία για την υπεράσπιση η εξέτασή τους.

Η διαδικασία σήμερα ξεκίνησε με την κατάθεση του ορκωτού ελεγκτή Παναγιώτη Πάτση ο οποίος κατ' εντολήν του ζεύγους Ελένης Παπακωνσταντίνου και Συμεών Σικιαρίδη ανέλαβε να κάνει έλεγχο στις εκθέσεις του ΣΔΟΕ που αφορούσαν χρήσεις από το 1997 μέχρι το 2011 και αναφέρονταν σε καταθέσεις λογαριασμών σε τράπεζες στην Ελλάδα, Όπως είπε ο μάρτυρας οι εκθέσεις ήταν εντελώς αόριστες , ενώ δεν δόθηκε στους ελεγχόμενους επαρκές διάστημα να συλλέξουν τα αποδεικτικά στοιχεία που τους ζητήθηκαν. Όπως είπε ο μάρτυρας τους δόθηκαν μόνο 10 ημέρες από τις 20 που προβλέπει ο νόμος ενώ ζήτησαν παράταση ενός μήνα η οποία και δεν τους δόθηκε. Κατά τον μάρτυρα οι εκθέσεις του ΣΔΟΕ ήταν αόριστες και εσφαλμένες καθώς κατά την άποψή του όλα τα ποσά που αναφέρονται στις εκθέσεις είναι πλήρως αιτιολογημένα και δεν έχουν αποκρυφθεί. " Όλες οι καταθέσεις, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση, θεωρήθηκαν ως αποκρυφθείσα φορολογητέα ύλη. Αυτό είναι λάθος. Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει απόκρυψη περιουσίας" είπε ο μάρτυρας.

Η εισαγγελέας της έδρας κ. Ξένη Δημητρίου αμφισβήτησε την κατάθεση του μάρτυρα επισημαίνοντας ότι υπέπεσε σε δύο ανακρίβειες. Όπως επεσήμανε η εισαγγελέας, οι κ. Σικιαρίδης και Παπακωνσταντίνου ζήτησαν προθεσμία δύο μηνών, και όχι ενός μηνός όπως είπε ο κ. Πάτσης, προκειμένου να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά. Επιπλέον η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι οι δυο ελεγχόμενοι προσκόμισαν τα παραστατικά αφού είχε συνταχθεί η έκθεση από το ΣΔΟΕ και συνεπώς είναι ανακριβές ότι " το ΣΔΟΕ δεν τα δέχθηκε".

Απαντώντας σε ερώτηση του πρόεδρου ο μάρτυρας επεσήμανε οτι οι κ. Ε. Παπακωνσταντίνου και Σ. Σικιαρίδης έχουν προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης.