Μ. Στασινόπουλος: O πρώτος Πρόεδρος της Μεταπολίτευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Νόμπελ Ειρήνης

Στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα, πέρασαν από το Μέγαρο των οδών Βασιλέως Γεωργίου Β' και Ηρώδου του Αττικού έξι διαφορετικοί Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Επτά πρόσωπα, τα οποία συνδέθηκαν με τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Με περιόδους έντασης, πολιτικών διεργασιών και κοινωνικών ανακατατάξεων.

Κατά σειρά ανέλαβαν καθήκοντα οι Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Χρήστος Σαρτζετάκης, Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας.

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, με το Σύνταγμα του 1924, και καταργήθηκε το 1935, σε συνδυασμό με τη μεταβολή του πολιτεύματος σε Βασιλευομένη Δημοκρατία.

Ο πρώτος που λαμβάνει το χρήσμα του Προέδρου μεταπολιτευτικά, είναι ο Μιχαήλ Στασινόπουλος. Ο ανώτατος δικαστικός και συγγραφέας από τη Μεσσήνη, εκτός από Πρόεδρος της Δημοκρατίας διετέλεσε και πρόεδρος στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Θέση την οποία του στέρησε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Τα πρώτα του ποιήματα έκαναν την εμφάνισή τους το 1920, ενώ μετέφρασε και Γάλλους ποιτητές. Διετέλεσε καθηγητής στην τότε Πάντειο Σχολή, και στη συνέχεια αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των πανεπιστημίων του Μπορντώ και του Παρισιού. Ως πολιτικός σύμβουλος της Στρατιωτικής Διοικήσεως Δωδεκανήσου, ήταν εκείνος που μεσολάβησε για την ενσωμάτωση των νησιών στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε και επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε τον υπαλληλικό κώδικα.

Η πρώτη επαφή με την πολιτική

Η πρώτη του επαφή με την πολιτική ήταν ως υπουργός Εργασίας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, Δημητρίου Κιουσόπουλου το 1952, ενώ αργότερα ανέλαβε υπουργός Προεδρίας στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Γεωργακόπουλου το 1958.

Μεταξύ άλλων θήτευσε στη θέση του προέδρου στο Ίδρυμα Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Η ιστορική απόφαση κατά της χούντας και το Νόμπελ Ειρήνης

Η χούντα τον καθαίρεσε από τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όταν εξέδωσε απόφαση, θεωρώντας παράνομο το δικτατορικό καθεστώς. Γι' αυτό το λόγο μάλιστα, προτάθηκε από τον πρόεδρο του γαλλικού συμβουλίου της Επικρατείας, Ρενέ Κασέν για το Νόμπελ Ειρήνης.

Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, εξελέγη πρώτος βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία το 1974. Παραιτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα δέκα ημέρες μετά το Δημοψήφισμα του '74, το οποίο όριζε την κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα.

Εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια χρονιά, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 20 Ιουνίου του 1975, οπότε τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος.

Το 1976 ίδρυσε το Ίδρυμα Διοικητικού Δικαίου, Μιχαήλ Στασινόπουλου, με στόχο τη χορήγηση υποτροφιών στο Δημόσιο Δίκαιο. Ο Στασινόπουλος, έφυγε από τη ζωή στις 31 Οκτωβρίου του 2002, σε ηλικία 99 ετών.

Το news.gr παρουσιάζει τους έξι προέδρους της Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση.

Διαβάστε αύριο το πορτραίτο του Κωνσταντίνου Τσάτσου.