“Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται και καταρρέει”

Τις δραματικές λεπτομέρειες για όλα όσα έγιναν στις Κάννες στις 3 Νοεμβρίου του 2011, αποκαλύπτει ο πρώην Γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος ήταν στο ίδιο τραπέζι με τον Γιώργο Παπανδρέου, την Α. Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ήταν λίγο μετά το περιβόητο δημοψήφισμα που οδήγησε στην πτώση του πρωθυπουργού.

Η γαλλική lexpress φιλοξενεί αποσπάσματα από όσα γράφει στο βιβλίο του ο τότε υπουργός οικονομικών της Γαλλίας.

Διαβάστε πως ο Γ. Παπανδρέου ίδρωσε, αντιστάθηκε και έπεσε...

“Είμαστε στις Κάννες, όπου λαμβάνει χώρα η συνεδρίαση των G20. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να υποβάλει το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα σε δημοψήφισμα, καλείται να δώσει εξηγήσεις. [...] Οι πόρτες κλείνουν. Η συζήτηση διήρκησε σχεδόν δύο ώρες χωρίς διάλειμμα. Η Μέρκελ αντιμετωπίζει Παπανδρέου. Στα αριστερά της Μέρκελ, κάθεται ο Σαρκοζί, και ο Ομπάμα απέναντι. Στα δεξιά της καγκελαρίου, ο Σόιμπλε.

Το κλίμα είναι βαρύ, η ένταση είναι συνεχώς οξύνεται. Αρχίζει μια αναμέτρηση με τον Παπανδρέου, επικουρούμενο από τον υπουργό του, επί των Οικονομικών. Ο Σαρκοζί ξεκινάει: "Αν το κάνετε αυτό το δημοψήφισμα, δεν θα υπάρξει διάσωση." Ο Παπανδρέου προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει. Με ατσάλινο βλέμμα, η Μέρκελ επανέλαβε την ίδια φράση. Αυτό είναι ψυχολογικός πόλεμος. Η ένταση αυξάνεται. Ο Σαρκοζί μιλάει για τελεσίγραφο. Ο Παπανδρέου ιδρώνει, αντιστέκεται, προσπαθεί να υποστηρίξει τη θέση του.

Ο Ομπάμα βλέπει, ακούει προσεκτικά. Επίσης, συνοψίζει μερικές φορές, κατεβάζει τους τόνους όταν η ένταση αυξάνεται. Ο Παπανδρέου παίζει την καριέρα του. Ιδρώνει περισσότερο, αμφιταλαντεύεται και τότε καταρρέει. Δεν έχει καμία επιλογή αλλά να ψηφίσει για το κατά πόσο θα μείνει ή όχι η χώρα του στην Ευρωζώνη. Καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να ξεφύγει. Παρακολουθώ τον πολιτικό του θάνατο. Μετά από δύο ώρες της αντιπαράθεσης, έχει παραδοθεί”.

Παρακαλούμε περιμένετε ...