“Μόνο μία στις δέκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι νόμιμη”

“Ζητήσαμε στοιχεία από τις Εφορίες για περίπου 3.000 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία και διαπιστώνουμε από τις αρχικές ενδείξεις ότι μόνο ένα 10% από αυτές χρηματοδοτούνται κανονικά, τηρεί παραστατικά και δεν προχωρεί σε παράνομες ενέργειες”.

Σε αυτή την επισήμανση προχώρησε μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής ο γενικός επιθεωρητής, Λέανδρος Ρακιντζής σχετικά με το τεράστιο σκάνδαλο παράνομης χρηματοδότησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Στο ίδιο ποσοστό παρανομίας αναφέρεται, μιλώντας στην εφημερίδα, και ο παραιτηθείς για αυτό τον λόγο το 2002, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Ζαφειρόπουλος, που σημειώνει ότι “είχα ζητήσει να μη δίνονται χρήματα σε ΜΚΟ αν δεν πιστοποιηθούν και δεν έχουν μια δεδομένη εμπειρία τριών ετών στα έργα που εμφανίζονταν να διεκπεραιώνουν . Όμως δεν είχα εισακουσθεί”.

Επιπλέον, πολύμηνη έρευνα του Λέανδρου Ρακιντζή αποκάλυψε σειρά παράτυπων ενεργειών και στον οργανισμό “Έργο Πολιτών”, η οποία μεταξύ άλλων είχε ως καθήκον την επίβλεψη του εθελοντισμού και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων!

Σε πόρισμα που είχε συντάξει το Μάιο του 2011, ο κ. Ρακιντζής αναφέρεται σε ύποπτες αναθέσεις έργων, αδιαφανή στελέχωση του οργανισμού και κατασπατάληση χρημάτων. Στο εν λόγω πόρισμα, σημειώνεται ότι “δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στην πρόσληψη του προσωπικού”, ότι “υπήρξε ανάθεση έργου σε φυσικά πρόσωπα, εκτός οργανισμού, το οποίο όμως θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από το προσωπικό του”, ότι “υπήρχαν ανατεθέντα έργα που περιγράφοντας κατά τρόπο γενικό και δεν υπήρχε τρόπος πιστοποίησης του παραδοτέου”, καθώς και ότι “καθιερώθηκαν θέσεις αμειβομένων συμβούλων που δεν προβλέπονταν από το καταστατικό του οργανισμού. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του κ. Ρακιντζή είχαν τεθεί η αγορά πολυτελούς οχήματος αξίας 44.000 ευρώ με χρήματα του οργανισμού και τα ταξίδια μελών του.