Η λίστα Λαγκάρντ “στοιχειώνει” τον Παπακωνσταντίνου

Δεν τίθεται θέμα παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, όπως αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο την Κυριακή.

Συγκεκριμένα με ομόφωνη απόφαση το Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, αποφάσισε πως τα αδικήματα τα οποία αποδίδονται στον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και σχετίζονται με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ δεν έχουν παραγραφεί.

Το άρθρο 86 του Συντάγματος αναφέρει ρητά πως, όταν πρόκειται για πρώην υπουργούς, "εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, επέρχεται αποσβεστική προθεσμία". Ωστόσο, δεν ήταν σαφές αν η λεγόμενη "Βουλή της μίας ημέρας", δηλαδή η Βουλή που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 και διαλύθηκε άμεσα, αφού κανένα κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων δε συγκέντρωνε πλειοψηφία, μετρά ως "κοινοβουλευτική περίοδος".

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η συγκεκριμένη Βουλή δεν είχε σύνοδο, αφού "ουδόλως λειτούργησε", και άρα δεν έχουν περάσει οι δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι που θα προκαλούσαν την παραγραφή των αδικημάτων, επομένως η δίωξη εις βάρος του πρώην υπουργού είναι νόμιμη. Ετσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, μετά την εξέλιξη αυτή, ξεκινάει η διαδικασία της ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορείται για απιστία, νόθευση δημοσίου εγγράφου και παράβαση καθήκοντος.