Αλέξης Τσίπρας: Θα επιβάλουμε αλλαγή πολιτικής στους Ευρωπαίους

Την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση με μεγάλη πλειοψηφία εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ διαβεβαιώνει ότι η συντηρητική Ευρώπη θα αλλάξει πολιτική και "θα 'ναι ντάλα μεσημέρι", ενθυμούμενος τη φράση του Κώστα Λουλέ για την Εθνική Αντίσταση.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής", ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει έτος μηδέν το 2014 και λέει ότι Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από Βουλή όπου θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ.

Για μια ακόμη φορά, καλεί τους βουλευτές της συμπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

"Αν για την προπαγάνδα της κυβέρνησης η συνταγματική επιταγή να κρίνει και να ψηφίζει ο κάθε βουλευτής κατά συνείδηση αποτελεί προτροπή σε αποστασία, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους", τονίζει. "Τους καλούμε να το κάνουν, όχι για να ανοίξουν κάποιες πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να ανοίξουν ή να κρατήσουν ανοικτή την πόρτα της δικής του συνείδησης", προσθέτει.

"Το πολιτικό και το ηθικό καντήλι αυτής της κυβέρνησης έχει τελειώσει προ πολλού. Δεν υπάρχει δέσμευσή τους που να μην παραβίασαν, ψέμα που να μην είπαν, εκβιασμός που να μην τον άκουσαν", δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Το 2015 η χώρα θα έχει κυβέρνηση της Αριστεράς. Θα έχει τελειώσει η πενταετία της πτώσης και θα βρισκόμαστε ήδη στην πενταετία της ανόρθωσης, της επούλωσης των πληγών του μνημονίου", προβλέπει.

Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει στην αλλαγή πολιτικής εντός Ευρώπης. "Αυτό που η συντηρητική παλινόρθωση προπαγανδίζει ως ανέφικτο, μπορούν να το κάνουν οι λαοί και οι κοινωνίες με κάθε μέσο που διαθέτουν: την ψήφο τους, τη φωνή του, τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες", σημειώνει.

"Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει από την Ελλάδα. Η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς, με ενεργή και αποφασιστική στήριξη από την κοινωνία, θα επιβάλει ριζική αλλαγή πολιτικής, αλλά και θα συμβάλει σε αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Ο λαός μας θα νικήσει", υποστηρίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαψεύδει ακόμη το διχασμό στις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δηλώσεις Λαφαζάνη για έξοδο από το ευρώ. "Εμείς δε θα κυκλοφορούμε με φίμωτρα όπως πολλοί στα κόμματα της πλειοψηφίας. Θα συζητάμε ανοικτά όλα όσα ήδη συζητάει η κοινωνία. Θα αποφασίζουμε δημοκρατικά, με την κοινωνία, τον προβληματισμό και τους συσχετισμούς της παρόντες στις διαδικασίες μας", τονίζει.

"Η προσπάθεια κατασκευής μιας "Κεντροαριστεράς" από τα πάνω, από συγκροτήματα ΜΜΕ και εξαρτήματα του παλιού και εν πολλοίς φθαρμένου πολιτικού προσωπικού, είναι τελείως έξω από τα προβλήματα και τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας", συμπληρώνει.