Όλοι εναντίον όλων για τα μπλοκάκια στο υπουργείο Εργασίας

Στα δημοσιογραφικά γραφεία υπάρχουν φήμες για ρήξη στη σχέση Αχτσιόγλου με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο

Σοβαρά προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων με μπλοκάκια, παρά τις εγκυκλίους από το υπουργείο Εργασίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για την αποφυγή διαχειριστικών σφαλμάτων και προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μηχανογραφικές προσαρμογές στην Α.Π.Δ. λόγω της ένταξης νέων ασφαλιστικών κατηγοριών, η Διοίκηση του Ε.Φ.Κ.Α. αναστέλλει προσωρινά, μέχρι την Παρασκευή 17/02/2017, την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (Α.Π.Δ.) στο διαδικτυακό σύστημα, για τη μισθολογική περίοδο απασχόλησης 01/2017.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου που είναι ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και επιχειρεί να υλοποιήσει το νέο ασφαλιστικό επιβεβαίωσε ότι «η πρώτη εγκύκλιος για τα μπλοκάκια είχε πρόβλημα στην εφαρμογή της, ενώ με την τελευταία εγκύκλιο σίγουρα δεν λύνονται τα προβλήματα».

Στα δημοσιογραφικά γραφεία υπάρχουν φήμες για ρήξη στη σχέση της με τον υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος δέχεται όλα τα πυρά για το χάος που προκλήθηκε στην αγορά εργασίας.

Ακολουθώντας λοιπόν τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας, ο εργαζόμενος με «μπλοκάκι» καλείται από σήμερα να εκδώσει δελτίο παροχής υπηρεσιών στην επιχείρηση όπου εργάζεται χωρίς κανένα ουσιαστικό εργασιακό δικαίωμα και να αναγράψει πάνω σε αυτό ότι αξιώνει από τον εργοδότη να του καταβάλει τα δύο τρίτα των εργοδοτικών εισφορών.

Μπορεί, φαινομενικά, η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια να επιχειρεί να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ρύθμισης για τις ασφαλιστικές εισφορές, ωστόσο το βάρος παραμένει στον εργαζόμενο.

Και αυτό διότι ο εργαζόμενος καλείται να έρθει σε αντιπαράθεση με τον εργοδότη, προκειμένου ο τελευταίος να καταβάλει το δικό του μερίδιο στις ασφαλιστικές εισφορές.

Με τη διορθωτική εγκύκλιο για καταβολή μειωμένων εισφορών από 26,95% σε 9,22% και από 37,95% σε 16,52% το βασικό δομικό στοιχείο του νόμου παραμένει. Ο εργαζόμενος με μπλοκάκι θα πρέπει να αποδείξει στον ΕΦΚΑ ότι ο εργοδότης του υπόκειται σε καταβολή εισφοράς και βεβαίως να συγκρουστεί μαζί του με κίνδυνο να χάσει τη δουλειά του.

Αν πάλι ο εργοδότης αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα του εργαζόμενου ουσιαστικά θα παραδεχτεί ότι η σχέση υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία κάτι που προφανώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον υπέρ του εργαζομένου.

Αν ο εργοδότης δεν δεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου για να καταβάλλει και ο ίδιος εργοδοτικές εισφορές, τότε ο εργαζόμενος θα πληρώνει - σύμφωνα με την χθεσινή εγκύκλιο - το 9,22% του εισοδήματος ως ασφαλιστικές εισφορές και θα περιμένει από τον εργοδότη να καταβάλλει τα επόμενα αν τον υποχρεώσει ο ΕΦΚΑ ύστερα από έρευνα.

Βέβαια υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί. Αυτό το ποσό του 9,22% από πού θα εισπράττεται; Από το δελτίο παροχής υπηρεσιών; Και πώς θα γνωστοποιείται το ποσό του δελτίου στις αρχές αν ο εργοδότης δεν θέλει να συμπεριλάβει το όνομα του εργαζόμενου στην ΑΠΔ;

Τι θα γίνεται αν εργαζόμενος με μπλοκάκι με δύο εργοδότες καταφέρνει να πείσει τον έναν από τους δύο να του βάλει ασφαλιστικές εισφορές και τον άλλον όχι; Θα θεωρείται ελεύθερος επαγγελματίας ή εργαζόμενος με μπλοκάκι; Θα πληρώνει μόνος του τις ασφαλιστικές εισφορές στη μία περίπτωση και μαζί με τον εργοδότη στην άλλη;