Φορολογικές δήλωσεις 2020: Οι 5 προϋποθέσεις για να κερδίσετε έκπτωση φόρου με μπλοκάκι

Φορολογικές δήλωσεις 2020: Οι 5 προϋποθέσεις για να κερδίσετε έκπτωση φόρου με μπλοκάκι

Πώς θα φορολογηθούν όσοι δεν ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες

Πέντε προϋποθέσεις πρέπει να συγκεντρώνουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ την οποία  δικαιούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Μόνο έτσι θα αποφύγουν την πληρωμή φόρου από το πρώτο ευρώ εισοδήματος με συντελεστή 22%. Η έκπτωση φόρου οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο  όριο εισοδήματος 8.636 - 9.545 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση.

Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν τις προϋποθέσεις να αντιμετωπιστούν από την Εφορία ως μισθωτοί, αλλά ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 22%, για τις πρώτες 20.000 ευρώ, με τον συντελεστή να κλιμακώνεται μέχρι το 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, έχουν τη δυνατότητα να προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά τους, αφαιρώντας από τα συνολικά τους έσοδα τις επαγγελματικές δαπάνες. Το υπόλοιπο ποσό που θα απομείνει θα φορολογηθεί με την κλίμακα, αλλά, χωρίς όμως το αφορολόγητο των μισθωτών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, προκειμένου ο εργαζόμενος με μπλοκάκι να μην φορολογηθεί ως ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ως μισθωτός και να γλιτώσει φόρο εισοδήματος περίπου 2.000 ευρώ, θα πρέπει να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

1.  Θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση έναρξης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..

2.   Να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι σε τρεις εργοδότες ή και σε περισσότερους από τρεις, εφόσον όμως στην περίπτωση αυτή λαμβάνει τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών του μόνο από έναν.

3.  Να δηλώνει ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς του την κατοικία του.

4.  Να μην εισπράττει μισθό από άλλη εργασία.

5. Να παρέχει υπηρεσίες στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία δεν εμπεριέχει την έννοια της εμπορικής ιδιότητας αλλά χαρακτηρίζεται ως "ελευθέριο επάγγελμα". Τέτοιες δραστηριότητες είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικοσυνθέτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, τραγουδιστή-καλλιτέχνη των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, επιμελητή, διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.